Skip to main content

Ποιος είναι ο ρόλος τους για τον οργανισμό και ποιες τροφές είναι πλούσιες σε βιταμίνες;

Η βιταμίνη Α συμβάλλει στη φυσιολογική ανάπτυξη, αύξηση και επιδιόρθωση των ιστών και των οστών. Συμβάλλει επίσης στην υγεία των ματιών, του δέρματος αλλά και στην ανοσολογική ανάπτυξη του ατόμου. Κάποιες τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνης Α είναι: το συκώτι, ο κρόκος του αυγού και το βούτυρο. Η προβιταμίνη Α (beta-carotene), που είναι μια μορφή της βιταμίνης Α, βρίσκεται στα καρότα, στις γλυκοπατάτες και στα πράσινα λαχανικά. 

Πολύ σημαντικό στην υγεία του ανθρώπινου οργανισμού είναι και το σύμπλεγμα της οικογένειας των βιταμινών Β. Το σύμπλεγμα των βιταμινών Β προάγει τον μεταβολισμό, την παραγωγή ενέργειας και στην καλή υγεία του κυκλοφορικού και του νευρικού συστήματος. Κάποιες τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνες Β είναι οι ακόλουθες: το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι, τα καρύδια, τα αυγά, το γάλα, τα φασόλια και η σόγια. 

Η βιταμίνη C συμβάλλει στην υγεία των μυών, του συνδετικού ιστού και του δέρματος. Πλούσιες πηγές σε βιταμίνη C είναι: τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, τα ακτινίδια, οι ντομάτες και τα πράσινα λαχανικά. 

Η βιταμίνη D βοηθά τον σχηματισμό των οστών και των δοντιών και συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τις τροφές. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη D είναι: το γάλα, τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός και το σκουμπρί. Η ιδανικότερη πηγή της βιταμίνης D είναι το ηλιακό φως. 

Χρειάζεται να δίνουμε στα παιδιά βιταμίνες;

Πολλές φορές οι γονείς θέλουν να συνταγογραφήσει ο παιδίατρός τους βιταμίνες για να ανοίξουν την όρεξη του παιδιού τους. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τέτοιο σκεύασμα. Και οι βιταμίνες χορηγούνται μόνο σε περιπτώσεις που ο παιδίατρος του παιδιού το κρίνει απαραίτητο. 

Όλοι οι διεθνείς Οργανισμοί που ασχολούνται με την υγεία των παιδιών συμφωνούν ότι τα περισσότερα υγιή παιδιά δεν χρειάζονται συμπληρώματα βιταμινών, εάν δεν πάσχουν από κάποιο χρόνιο νόσημα και μεγαλώνουν φυσιολογικά. 

Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τις τέσσερις βασικές ομάδες τροφίμων μπορεί να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες των παιδιών σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Οι τέσσερις βασικές κατηγορίες τροφίμων είναι οι ακόλουθες:

1

Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το τυρί και το γιαούρτι. Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να τονιστεί ότι γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά δίνονται μετά την ηλικία των 2 ετών.
2

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά.
3

Πρωτεϊνούχες τροφές όπως το κοτόπουλο, το ψάρι, το κρέας, τα αυγά.
4

Δημητριακά όπως ψωμί, μακαρόνια, βρώμη, ρύζι.

Πότε μπορεί να είναι χρήσιμη η χορήγηση βιταμινών στα παιδιά;

Η χορήγηση βιταμινών μπορεί να είναι χρήσιμη για το παιδί σας στις πιο κάτω καταστάσεις: 

1

Το παιδί έχει μια χρόνια ασθένεια (π.χ. κυστική ίνωση, φλεγμονώδη εντεροπάθεια, σύνδρομο δυσαπορρόφησης κλπ.).
2

Ή το παιδί παρουσιάσει αλλεργία σε κάποιο τρόφιμο που δεν μπορεί να αντικατασταθεί η διατροφική του αξία με κάποια άλλη τροφή.
3

Εάν το παιδί ακολουθεί αυστηρή χορτοφαγική διατροφή (vegan diet).
4

Το παιδί παρουσιάζει καθυστέρηση στη σωματική και νοητική του ανάπτυξη.

Είναι σημαντικό να συζητήσετε με το παιδίατρό σας τους προβληματισμούς σας για τη διατροφή του παιδιού σας. Ο παιδίατρος με τη σειρά του θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό για την καθημερινή διατροφή του παιδιού. Παράλληλα, θα εξετάσει το παιδί και θα αξιολογήσει τον ρυθμό ανάπτυξής του. Σύμφωνα με αυτά θα αποφασίσει αν θα χρειαστεί να χορηγήσει κάποιο βιταμινούχο σκεύασμα.  

Πότε χρειάζεται να χορηγήσουμε συγκεκριμένες βιταμίνες;

1

Στα παιδιά που πάσχουν από ιλαρά χορηγούνται μία ή δύο δόσεις βιταμίνης Α ανάλογα με τη γεωγραφική περιοχή (υπάρχουν ανάλογες οδηγίες από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας).
2

Β12 χορηγείται σε παιδιά με χορτοφαγική δίαιτα.
3

Βιταμίνη Κ χορηγείται σε όλα τα νεογέννητα για πρόληψη αιμορραγικής νόσου νεογνού.

Συμπέρασμα

Οι τροφές είναι η καλύτερη πηγή βιταμινών. Μια ισορροπημένη διατροφή με τακτικά γεύματα και σνακ είναι ο χρυσός κανόνας για να λαμβάνουν τα παιδιά όλες τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που χρειάζονται. Οι απαιτούμενες ποσότητες βιταμινών που χρειάζονται για τον αναπτυσσόμενο οργανισμό, δεν είναι μεγάλες και συνήθως καλύπτονται με μικρές ποσότητες τροφών. Στο χέρι σας είναι ως γονείς να γαλουχήσετε στα παιδιά σας τις σωστές διατροφικές συνήθειες. Να θυμάστε ότι κανένα σκεύασμα βιταμινών δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια ισορροπημένη διατροφή. 

Γράφει ο Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγή, Παιδίατρος.