Skip to main content

Οι γιαγιάδες έλεγαν «δώσε του μωρού φαγητό να ζουμώσει». Πράγματι για αρκετά χρόνια οι στερεές τροφές δίνονταν νωρίς στο διαιτολόγιο των βρεφών. Τι ισχύει επιστημονικά σήμερα για το θέμα της εισαγωγής στερεών τροφών στα βρέφη; Πληθώρα μελετών κατέδειξε ότι δεν είναι ορθή πρακτική η εισαγωγή των στερεών τροφών πριν τον 4ο μήνα ζωής. Πριν από αυτή την ηλικία το γαστρεντερικό και ουροποιητικό σύστημα δεν είναι αρκετά ώριμα για να υποδέχονται στερεές τροφές.  

Πότε ένα μωρό είναι έτοιμο να αρχίσει στερεά τροφή;

Για να αρχίσει ένα μωρό να λαμβάνει στερεές τροφές βεβαιωθείτε ότι ισχύουν τα παρακάτω: 

1

Έχει εξαφανιστεί το αντανακλαστικό εξώθησης της γλώσσας. Όταν υπάρχει το αντανακλαστικό αυτό, το μωρό βγάζει προς τα έξω οτιδήποτε του βάζετε στο στόμα του.
2

Στηρίζει καλά το κεφάλι του και κάθεται με ή χωρίς στήριξη.
3

Το βρέφος σας ενδιαφέρεται για το φαγητό. Σας βλέπουν με ενθουσιασμό όταν τρώτε και απλώνουν το χέρι να αρπάξουν από το φαγητό σας.

Όταν το μωρό σας δεν τα καταφέρνει να φάει, μην πανικοβάλλεστε και μην το πιέζετε. Δοκιμάστε ξανά σε λίγες μέρες. 

Ποιο είδος στερεάς τροφής θα δώσω στο μωρό μου;

Ένας τρόπος να αρχίσετε στερεές τροφές στο βρέφος σας είναι να του δώσετε ρυζάλευρο ή κρέμα βρώμης για δεκατιανό γεύμα (εννοούμε το δεύτερο γεύμα της ημέρας που δίνεται γύρω στις 10 το πρωί). Μπορεί στην αρχή να δυσκολεύεται να καταπιεί, μην το βάζετε κάτω, ξαναδοκιμάστε σε λίγες μέρες. Στη συνέχεια, 7-10 μέρες μετά συνήθως, προχωρήστε στην αντικατάσταση του μεσημεριανό γεύματος με χορτόσουπα. Χρησιμοποιείστε την πατάτα ως το κυρίως συστατικό της σούπας. Αρχικά προσθέστε καρότο, κολοκύθι ή αρακά και στη συνέχεια προσθέστε λαχανικά διαφόρων ειδών. Προτιμάτε να δίνετε ένα καινούργιο λαχανικό κάθε 3-4 μέρες για να μπορείτε να εντοπίσετε τυχόν αλλεργική αντίδραση. 

Δεν βάζουμε αλάτι στο φαγητό των μωρών τον πρώτο χρόνο ζωής γιατί οι νεφροί του δεν είναι ακόμη ώριμοι για να μπορέσουν να αποβάλλουν περίσσια αλατιού. Όταν αντικαταστήσετε το μεσημεριανό γεύμα, θα αντικαταστήσετε και το απογευματινό γεύμα με φρουτόκρεμα. Γύρω στους 6-6.5 μήνες προσθέστε το κρέας. Για κρέας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μοσχάρι, κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Ενδιάμεσα των γευμάτων μπορείτε να δώσετε φρούτα όπως μπανάνα, μήλο, αχλάδι, γιαρμάδες. Στη συνέχεια, μπορείτε να προσθέσετε τον κρόκο του αυγού (γύρω στους 6.5 μήνες). Σταδιακά μπορείτε να προσθέσετε όσπρια, ρύζι, μακαρόνια, φαρίν λακτέ. Σε γενικές γραμμές αποφύγετε το αλάτι και το μέλι τον πρώτο χρόνο ζωής.  

Παράδειγμα ενός ιδανικού διαιτολογίου για ένα βρέφος 7 μηνών:

Πρωί: Γάλα 

Δεκατιανό: Κρέμα ή αυγό 

Μεσημεριανό: Κρεατοχορτόσουπα ή χορτόσουπα 

Απόγευμα: Φρουτόκρεμα 

Βράδυ: Γάλα 

Μετά τα γεύματα δίνετε νερό. 

Τα έτοιμα φαγητά και κρέμες μπορώ να τα δίνω στο μωρό μου;

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής είναι δύσκολος για πολλούς γονείς, αφού εργάζονται πάρα πολλές ώρες και δεν βρίσκουν εύκολα χρόνο για να ετοιμάσουν το φαγητό του μωρού τους από πριν.

Σε αυτές τις περιπτώσεις τα έτοιμα φαγητά ή οι κρέμες είναι πάρα πολύ καλή τροφή για το μωρό σας, αρκεί να τηρείτε τους ορθούς κανόνες συντήρησης τροφίμων. Όταν δίνετε τροφή του μωρού σας να βάζετε σε ξεχωριστό κουπάκι την ποσότητα που προβλέπετε να καταναλώσει. Μην ταΐζετε το μωρό σας από το δοχείο συσκευασίας αν θα φυλάξετε κάποια ποσότητα, διότι τα μικρόβια που μεταφέρονται από το στόμα του μωρού παραμένουν στο κουπάκι και πολλαπλασιάζονται. 

Σε γενικές γραμμές τα έτοιμα φαγητά είναι ελεγμένα από τις αρμόδιες αρχές για την καταλληλόλητα των συστατικών τους αλλά και την ορθή αναλογία. Για παράδειγμα κάποιες τροφές μπορεί να περιέχουν νιτρώδη που μπορεί να είναι τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, αλλά στις έτοιμες τροφές είναι συνήθως ελεγμένα. 

Γράφει ο Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγή, Παιδίατρος.