Skip to main content
Στη σημερινή σύγχρονη κοινωνία, ο χρόνος για τους γονείς εκτός από πολύτιμος είναι και περιορισμένος. Μία καλή πρακτική για να εξοικονομήσετε χρόνο και κόπο είναι καταψύχοντας μικρά γευματάκια σε μικρά πλαστικά δοχεία ή θήκες με παγάκια. Έτσι, σε μικρό χρονικό διάστημα μπορείτε να έχετε έτοιμα αρκετά γεύματα για τα μωράκια σας. 

Συμβουλές

Αφού πρώτα μαγειρέψετε το φαγητό του μωρού, στη συνέχεια θα πρέπει να το κρυώσετε το συντομότερο δυνατόν. Δεν είναι σωστό να το αφήσετε να κρυώσει μόνο του γιατί αυξάνετε το κίνδυνο να αναπτυχθούν μικρόβια μέσα στο φαγητό. Μια καλή πρακτική για να κρυώσετε το φαγητό του μωρού γρήγορα είναι να το απλώσετε σε ένα ρηχό δοχείο. Μια άλλη πρακτική είναι να βάλετε το δοχείο μέσα σε μια κατσαρόλα με κρύο νερό έτσι ώστε να κρυώσει το φαγητό πολύ πιο γρήγορα. 

Μόλις το φαγητό κρυώσει, παγώστε το αμέσως για να μην υπάρχει κίνδυνος να μολυνθεί το φαγητό. Παγώστε το φαγητό σε θήκη για παγάκια που είναι καλυμμένα και αναγράψτε πάνω στο δοχείο το περιεχόμενο και την ημερομηνία παρασκευής και λήξης.  

Το κάλυμμα στις θήκες είναι πολύ σημαντικό γιατί με αυτό τον τρόπο δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει η τροφή του παιδιού σε επαφή με άλλες ουσίες.  

Μπορείτε να φυλάξετε τις βρεφικές τροφές στην κατάψυξη μέχρι 8 βδομάδες. Η ιδανική θερμοκρασία του καταψύκτη είναι -18 C ή χαμηλότερη. 

Ξεπαγώστε το φαγητό βγάζοντας την κατάλληλη ποσότητα από την κατάψυξη αρκετές ώρες πριν από το γεύμα και βράστε το καλά σε μέτρια φωτιά. Αφήστε το φαγητό να κρυώσει και ελέγξτε τη θερμοκρασία πριν το δώσετε στο βρέφος.

Σημαντική πληροφορία

1

Μην αφήσετε ποτέ το φαγητό του βρέφους να αποψυχθεί σε θερμοκρασία δωματίου. Μια τέτοια πρακτική αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης πολλών βακτηρίων, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν μόλυνση στο μωρό. Προτιμότερο είναι να αναθερμάνετε το φαγητό.
2

Μην βάζετε ξανά στην κατάψυξη το φαγητό που έχει ήδη ξεπαγώσει. Αυτά που μπορείτε να ξαναπαγώσετε ξανά είναι ωμές κατεψυγμένες τροφές όπως το φασολάκι και τα μπιζέλια αφού μαγειρευτούν.

Να θυμάστε ότι το φαγητό δεν πρέπει να το ζεσταίνετε περισσότερο από μία φορά!  

Μερικές εισηγήσεις

Πιο κάτω μπορείτε να βρείτε μερικές εισηγήσεις για τα υλικά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτσι ώστε να φτιάξετε χορτόσουπες, που μπορείτε να καταψύξετε: 

Καρότο

Πατάτα

Γλυκοπατάτα

Γλυκοκόλοκο

Κόκκινη κολοκύθα

Φυσικά σιγά-σιγά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε άλλη τροφή κρίνετε εσείς ότι αρέσει στο παιδί σας, με την προϋπόθεση ότι είναι κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού σας.  

Γράφει ο Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγή, Παιδίατρος.