Skip to main content

Η περπατούσα, σύμφωνα με διάφορες μελέτες που έχουν γίνει ανά το παγκόσμιο, ευθύνεται για την πλειοψηφία των ατυχημάτων της βρεφικής ηλικίας. Παρόλα αυτά, οι γονείς εξακολουθούν να τη χρησιμοποιούν, κατά κύριο λόγο εξαιτίας της λανθασμένης πεποίθησης που έχουν ότι η περπατούσα μπορεί να βοηθήσει το μωρό να περπατήσει πιο γρήγορα. 

Είναι σημαντικό οι γονείς να ξέρουν ότι οι περπατούσες όχι μόνο δεν βοηθούν σε πιο γρήγορη έναρξη της βάδισης, αλλά μπορεί και να την καθυστερήσουν περαιτέρω. Ο λόγος είναι ότι όταν τα παιδιά βρίσκονται σε περπατούσα, χρησιμοποιούν τις μύτες των ποδιών τους για να «περπατήσουν», έτσι όταν είναι εκτός περπατούσας τείνουν να συνεχίζουν την προσπάθεια βάδισης χρησιμοποιώντας μόνο τις μύτες γεγονός που τα δυσκολεύει. Επίσης, όταν το βρέφος στην ουσία κάθεται στην περπατούσα καθυστερεί συνήθως να μπορεί να ισορροπήσει από μόνο του.  

Δυστυχώς, ατυχήματα εξακολουθούν να συμβαίνουν ακόμη και σε βρέφη τα οποία βρίσκονται υπό επίβλεψη. Μέχρι και 70% των περιστατικών είχαν κοντά τους κάποιο να τα φροντίζει την ώρα του ατυχήματος, σύμφωνα με μια αμερικανική μελέτη.   

Στην Αγγλία το 2002 πάνω από 2,500 βρέφη διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο μετά από τραυματισμό τους, ενώ βρίσκονταν σε βρεφική περπατούσα, με το 70% από αυτά να είναι ηλικίας κάτω των 12 μηνών. Σύμφωνα με έρευνα που έγινε στην Αυστραλία, τουλάχιστον το ένα τρίτο των βρεφών που χρησιμοποιούν βρεφική περπατούσα θα τραυματιστούν. 

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία, η χρήση της περπατούσας θα έπρεπε να είχε ήδη απαγορευθεί και γίνονται έντονες προσπάθειες για να επιτευχθεί η απαγόρευσή της από διάφορους φορείς υγείας. 

Γιατί η βρεφική περπατούσα είναι επικίνδυνη για τα παιδιά;

Η βρεφική περπατούσα προσδίδει στο βρέφος αυξημένη ταχύτητα, και μεγάλη ευκολία στην κινητικότητα και την έκταση των χεριών. Για τον λόγο αυτό, συχνά παιδιά σε περπατούσα μπορούν να πέσουν από σκάλες, να κτυπήσουν στη γωνιά ενός τραπεζιού ή σε μια γυάλινη πόρτα ή να συγκρουστούν με ένα αναμμένο ζεστό φούρνο. Η περπατούσα δεν προσφέρει ισορροπία σε ένα παιδί το οποίο δεν έχει ακόμα την ικανότητα να σταθεί ή να περπατήσει από μόνο του, με αποτέλεσμα να μπορεί εύκολα να αναποδογυριστεί και να τραυματιστεί.

Η πλειοψηφία των τραυματισμών οφείλεται σε:

1

Πτώση από σκάλα: Η μετακίνηση με την περπατούσα είναι πολύ εύκολη για ένα βρέφος και σε περίπτωση που δεν έχει εγκατασταθεί προστατευτικό κάγκελο στη κορυφή της σκάλας, η πτώση είναι πολύ συχνή και μπορεί να έχει δυστυχώς ως αποτέλεσμα σοβαρό τραυματισμό στο κεφάλι.
2

Αναποδογύρισμα: Το αναποδογύρισμα μπορεί όπως είπαμε και πριν λόγω της περιορισμένης ισορροπίας των μωρών να συμβεί συχνά, ειδικά όταν το βρέφος κινείται σε επιφάνειες άνισες (κατώφλια πορτών, άκρες χαλιών) ή όταν υπάρχουν παιχνίδια στο πάτωμα.
3

Εγκαύματα: Ένα παιδί με αυξημένη κινητικότητα και ταχύτητα όπως το παιδί στη περπατούσα μπορεί πολύ εύκολα να ακουμπήσει σε μια καυτή επιφάνεια όπως σε μια πόρτα αναμμένου φούρνου ή σε ζεστή σχάρα κλπ. Μπορεί επίσης εύκολα να τραβήξει με το χέρι του ή να χτυπήσει σε ένα τραπέζι με αποτέλεσμα να χυθεί μια κούπα με ζεστό υγρό ή ένα τηγάνι με ζεστό λάδι. Δυστυχώς, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα εγκαύματα αφορούν το κεφάλι και το πρόσωπο. Σε μία έρευνα που έγινε στην Ουαλία, περίπου 25% των βρεφών τα οποία είχαν κάποιο τραυματισμό στο 2ο εξάμηνο της ζωής, αυτό αφορούσε ατύχημα ενώ βρίσκονταν σε βρεφική περπατούσα.

Επιθυμητά χαρακτηριστικά μιας περπατούσας

Θα ήταν προτιμότερο να μην χρησιμοποιείτε περπατούσα καθόλου. Εάν όμως αποφασίσετε να πάρετε μία για το μωρό σας, «κρατήστε» στο μυαλό σας τα εξής: 

1

Βεβαιωθείτε ότι όταν το παιδί σας είναι στη βρεφική περπατούσα είναι πάντα υπό επίβλεψη είτε τη δική σας, είτε κάποιου ατόμου ικανού για να το προσέχει.
2

Η βρεφική περπατούσα πρέπει να είναι μεγάλη σε μέγεθος, ούτως ώστε να μην μπορεί να περάσει μέσα από πόρτα.
3

Κλείστε όλες τις πόρτες στο χώρο που το παιδί κινείται με την περπατούσα.
4

Η περπατούσα πρέπει να έχει μηχανισμό γραπώματος, που να μπορεί να τη σταματήσει στην άκρη ενός σκαλιού.
5

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί χρησιμοποιεί την περπατούσα σε χώρο με επίπεδες επιφάνειες. Εάν υπάρχει σκάλα, εξασφαλίστε την παρουσία προστατευτικού κάγκελου στην κορυφή της.
6

Μην χρησιμοποιείτε βρεφική περπατούσα στην κουζίνα. Σιγουρευτείτε ότι δεν αφήνετε σκευάσματα με ζεστά υγρά σε χώρο που να μπορούν να φτάσουν τα παιδιά και κρατήστε τα μακριά από καυτές επιφάνειες.
7

Μην χρησιμοποιείτε βρεφική περπατούσα σε δωμάτιο με αναμμένο τζάκι.
8

Η περπατούσα δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε χώρους με πισίνα ή τουαλέτες.
9

Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχουν ηλεκτρικά καλώδια σε σημεία που μπορούν να φτάσουν τα παιδιά.
10

Ψάξτε για το πρότυπο EN 1273:2005, για να βεβαιωθείτε πως η βρεφική περπατούσα συνάδει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφάλειας.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να λάβετε υπόψη τα πιο πάνω, για την πρόληψη ατυχημάτων στο σπίτι και την προστασία των παιδιών σας.  

Γράφει ο Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγή, Παιδίατρος.