Skip to main content

Ώρα για μπανάκι! Μόλις επιστρέψατε στο σπίτι με το νεογέννητό σας και ήρθε πια η ώρα να μάθετε όλα όσα χρειάζεται για το μπανάκι του. Το μπάνιο για το μικρό σας θα είναι μια ώρα χαλάρωσης και αναζωογόνησης, ακόμη και αν δεν δείχνει ενθουσιασμένο τις πρώτες μέρες.  

Oι πιο κάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να εξοικειωθείτε με τη ρουτίνα του μπάνιου του, για να γίνεται με κέφι και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια. 

  • Διαλέξτε την κατάλληλη ώρα. Οποιαδήποτε ώρα είναι βολική για σας είναι και η καταλληλότερη. Συνήθως τα μωρά ηρεμούν και κοιμούνται μετά από το μπάνιο. Επομένως μια καλή ώρα για μπάνιο είναι το βράδυ. Έτσι θα έχετε και εσείς παράλληλα την ευκαιρία να ξεκουραστείτε και να κοιμηθείτε.  
  • Μαζέψτε όλα όσα θα χρειαστείτε προτού ξεκινήσετε:
1

Παιδική μπανιέρα
2

Παιδικό σαμπουάν και σαπούνι (baby bath)
3

Σφουγγάρι
4

Πετσέτα
5

Βαμβάκι για τα ματάκια και το πρόσωπο
6

Θερμόμετρο μπάνιου (προαιρετικά)
7

Τα ρούχα που θα ντύσετε το μωρό
8

Παιδικό ενυδατικό λάδι για το τέλος
9

Σετ περιποίησης πάνας
  • Εξασφαλίστε την κατάλληλη θερμοκρασία δωματίου. Ιδανικά πρέπει να είναι 21-23 βαθμούς κελσίου.
  • Βεβαιωθείτε ότι η μπανιέρα στηρίζεται σωστά και είναι σταθερή για να αποφύγετε τυχόν ατυχήματα. 
  • Βάζουμε νερό στην μπανιέρα θερμοκρασίας μέχρι 37 βαθμούς κελσίου. Δεν γεμίζουμε την μπανιέρα μέχρι επάνω. Το επίπεδο της στάθμης του νερού θα πρέπει να είναι τόσο ώστε να βυθίζεται μόνο το σωματάκι του μωρού.  Για τον έλεγχο θερμοκρασίας του νερού χρησιμοποιείστε το εσωτερικό του καρπού σας το οποίο θα πρέπει να ανέχεται τη θερμοκρασία του νερού. Μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήσετε ένα ειδικό θερμόμετρο μπάνιου (θα πρέπει να δείχνει 32-37◦C). 
  • Βήματα:
1

Ξεντύστε το μωρό και βάλτε το πάνω σε μια μαλακή πετσέτα. Βουτήξτε σε χλιαρό νερό ένα μικρό κομμάτι μαλακό βαμβάκι και καθαρίστε τα ματάκια του από την εσωτερική πλευρά προς τα έξω. Επαναλάβετε το ίδιο με καθαρό βαμβάκι στο άλλο μάτι. Έπειτα καθαρίστε ολόκληρη την επιφάνεια του προσώπου χρησιμοποιώντας ένα καθαρό κομμάτι βαμβάκι ξεκινώντας από τη μέση προς τα έξω.
2

Στηρίξτε το κεφάλι και το σώμα του μωρού στην εσωτερική επιφάνεια του πήχη σας (μεταξύ αγκώνα και καρπού) και βάλτε το σιγά-σιγά στο νερό. Το κεφάλι του μωρού πρέπει να είναι εκτός της επιφάνειας του νερού. Με το ελεύθερο σας χέρι αρχίστε να βρέχετε να μαλλάκια του. Προσθέστε μικρή ποσότητα σαμπουάν στα μαλλάκια και τρίψτε μαλακά και με κυκλικές κινήσεις. Μην ξεχνάτε την περιοχή πίσω από τα αυτιά. Συνεχίστε με το υπόλοιπο σώμα ξεκινώντας από πάνω προς τα κάτω, αφήνοντας την περιοχή της πάνας τελευταία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται οι πτυχές κάτω από το λαιμό και οι μασχάλες.
3

Προσεκτικά γυρίστε το μωρό στηρίζοντας το χέρι σας κάτω από τις μασχάλες του για να πλύνετε την πλάτη και τους γλουτούς.
4

Αφού ξεβγάλετε τις σαπουνάδες, βγάλτε το μωρό έξω από την μπανιέρα με προσοχή και τυλίξτε το γρήγορα σε μια πετσέτα.
5

Πριν ντύσετε το μωρό, κάντε του απαλό μασάζ με ένα ειδικό παιδικό λαδάκι. Αυτό θα το χαλαρώσει ακόμη περισσότερο και ταυτόχρονα θα ενυδατώσει το ευαίσθητο δέρμα του.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΟΤΕ!

Μην αφήνετε ΠΟΤΕ μόνο το μωρό στην μπανιέρα.

Μην αφήνετε ΠΟΤΕ μόνο το μωρό πάνω στην αλλαξιέρα ή στο κρεβάτι που το ντύνετε.
Γράφει ο Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγή, Παιδίατρος.