Skip to main content

Το γάλα που παρέχει η μητέρα με τον μητρικό θηλασμό θεωρείται αποστειρωμένο καθώς χορηγείται απευθείας από το στήθος, έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσής του ή μόλυνσης από κάποιο μικρόβιο. Από την άλλη, η σίτιση του βρέφους με μπιμπερό, ειδικά το πρώτο εξάμηνο, απαιτεί χρόνο και ιδιαίτερη προσοχή ώστε να γίνει η κατάλληλη αποστείρωση. 

Πότε σταματά η αποστείρωση;

Μπαίνοντας στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής, το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας, η άμυνα δηλαδή του οργανισμού, έχει ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό έτσι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για αποστείρωση. 

Η έναρξη του απογαλακτισμού, όπως συστήνεται από τους περισσότερους παιδιάτρους, ξεκινά γύρω στον 5ο μήνα της ζωής. Με την προσθήκη νέων τροφών στη διατροφή του βρέφους σταματά στην ουσία και η ανάγκη για αποστείρωση. Στη φάση αυτή, έχει ωριμάσει τόσο το ανοσοποιητικό σύστημα, όσο και το πεπτικό σύστημα του μωρού. 

Παράλληλα με την εισαγωγή στερεών τροφών ξεκινά και μια περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας το μωρό αρπάζει με τα χεράκια του πολλά αντικείμενα και συνήθως η πρώτη αντίδρασή του στη προσπάθεια εξερεύνησής τους, είναι να τα βάλει στο στόμα του. Το βρέφος δε θα εγκαταλείψει τον πρώιμο αυτό τρόπο εξερεύνησης της φύσης των αντικειμένων μέχρι και τον 12ο μήνα της ζωής του. Μετά το πρώτο έτος ζωής, το μωρό ξεκινά να συντονίζει τις κινήσεις του και έτσι επεξεργάζεται πια τα διάφορα πράγματα γύρω του με τα χέρια του. Η αποστείρωση σε αυτή τη φάση δεν είναι αναγκαία. Με το τέλος στην αποστείρωση δε σημαίνει ότι σταματούμε να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες καθαριότητας. Αντίθετα, πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής αυστηρά. 

Οι βασικοί κανόνες αποστείρωσης:

1

Να πλένετε πάντα καλά τα χέρια πριν τη προετοιμασία του γάλακτος ή του φαγητού του βρέφους, όπως και τον πάγκο που θα ακουμπήσετε. Εννοείται ότι πρέπει να τα πλένετε καλά επίσης πριν τη χορήγηση οποιουδήποτε φαρμάκου ή την αλλαγή της πάνας του.
2

Εάν θηλάζετε ή συλλέγετε γάλα από το στήθος, πέραν του πλυσίματος των χεριών, πρέπει να πλένετε το στήθος και να το σκουπίζετε με φρεσκοσιδερωμένη πετσέτα. Αν συλλέγετε γάλα, χρησιμοποιείστε αποστειρωμένο θήλαστρο και φυλάξτε το γάλα στα ειδικά αποστειρωμένα μπουκάλια.
3

Για τον καθαρισμό του μπιμπερό, ανοίξτε το μπιμπερό και βάλτε το κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι να φαίνεται καθαρό. Γεμίστε μία κούπα με ζεστό νερό και χρησιμοποιώντας ένα καθαρό σφουγγάρι το οποίο χρησιμοποιείτε μόνο για τον καθαρισμό των μπιμπερό, καθαρίστε καλά τα διάφορα σκεύη. Ξεπλύνετε ξανά με τρεχούμενο νερό και τοποθετείστε τα σκεύη, την κούπα και το σφουγγάρι σε μια καθαρή πετσέτα και αφήστε τα να στεγνώσουν. Μπορείτε αφού στεγνώσουν, ειδικά το καλοκαίρι που υπάρχει υγρασία, να τα φυλάτε στο ψυγείο για αποφυγή ανάπτυξης μικροβίων.
4

Χρησιμοποιήστε ζεστή σαπουνάδα για τον καθαρισμό των σκευών που χρειάζονται για το μαγείρεμα ή το σερβίρισμα του φαγητού του μωρού, ώστε να απομακρύνονται τυχόν υπολείμματα τροφής και λίπους.
5

Μετά το πέρας του πρώτου εξαμήνου, για την προετοιμασία του ξένου γάλακτος, δεν χρειάζεται πλέον βράσιμο του νερού - το ζέσταμα είναι αρκετό.
6

Προτιμάτε να δίνετε στο μωρό νερό της βρύσης εκτός αν είναι ακατάλληλο. Εάν είστε σε ταξίδι προτιμήστε εμφιαλωμένο νερό και κυρίως από γυάλινο μπουκάλι.
7

Εάν το βρέφος χρησιμοποιεί πιπίλα, καλό είναι να συνεχίσετε να τη βράζετε 2-3 λεπτά. Καλό είναι να έχετε 1-2 επιπλέον καθαρές πιπίλες οι οποίες όταν στεγνώσουν τοποθετούνται στη θήκη τους.
8

Εάν το μωρό πρόκειται να φάει το ίδιο γεύμα για δύο μέρες, το γεύμα μετά το μαγείρεμα θα πρέπει να φυλάγεται στο ψυγείο και την επόμενη μέρα όταν θα ξαναζεσταθεί αφήστε το να πάρει μια βράση.
9

Τα παιχνίδια του μωρού σας χρειάζονται τακτικό καθάρισμα με σαπούνι. Προσοχή, ιδιαίτερα αν είναι λερωμένα με φαγητό, γιατί τα υπολείμματα αποτελούν εστία μικροβίων.
10

Εκτός από το καθημερινό του μπανάκι, το πρόσωπό του χρειάζεται συχνό τοπικό καθάρισμα, ιδιαίτερα μετά τα γεύματα και τα χεράκια του όταν παίζει στο χώμα ή όταν μπουσουλάει στο πάτωμα.
Γράφει ο Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγή, Παιδίατρος.