Skip to main content

Στο άρθρο που ακολουθεί θα βρείτε πληροφορίες για το τι να περιμένετε από το παιδί σας να κάνει και ποιες δεξιότητες να κατακτήσει σε συγκεκριμένη ηλικία. Είναι όμως πολύ σημαντικό να γνωρίζετε, ότι κανένα μωρό δεν είναι το ίδιο με τα άλλα παιδιά της ηλικίας του. Γι’ αυτό, στο πιο κάτω άρθρο δίνεται ένα περίγραμμα για το τι θα έκανε ένα παιδί στη συγκεκριμένη ηλικία.

Δεν σημαίνει ότι όλα τα μωρά που βρίσκονται στη συγκεκριμένη ηλικία κατακτούν όλες τις δεξιότητες που περιγράφονται πιο κάτω. Για παράδειγμα, κάποιο μωρό μπορεί να είναι πιο «μπροστά» σε σχέση με την κινητικότητα και «πίσω» σε σχέση με την ομιλία ή και το αντίστροφο.

Απολαύστε λοιπόν τους πρώτους ήχους που θα ακούσετε από το μωρό σας σε αυτή την ηλικία και κάντε υπομονή μέχρι να είναι σε θέση να κάθεται ανεξάρτητο για να έχετε μεγαλύτερη αλληλεπίδραση μαζί του. Χωρίς αμφιβολία όμως το μωρό αναγνωρίζει τη μαμά του και προσηλώνει το βλέμμα του στο πρόσωπό της όταν αυτή το ταΐζει.

Τι περιμένω σε σχέση με την κινητικότητά του

1

Όταν το βρέφος είναι μπρούμυτα, σηκώνει το κεφάλι σε γωνία 45-90 μοιρών από το έδαφος και το γυρίζει δεξιά, αριστερά όπως τη χελώνα.
2

Τα χέρια είναι πιο χαλαρά σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες και συνηθίζει να τραβά τα σεντόνια.

Τι περιμένω σε σχέση με την κοινωνικότητα και την αντίληψή του

1

Παρακολουθεί ένα αντικείμενο που κινείται.
2

Χαίρεται όταν δει το φαγητό του.
3

Αναγνωρίζει τη μαμά του.
4

Αν κάποιος του μιλήσει μπορεί να χαμογελάσει.

Τι περιμένω σε σχέση με την ακοή και την ομιλία του

1

Ξεκινά να λέει φωνήεντα όπως α, ο, ου.
2

Όταν ακούσει κάποιο θόρυβο προσπαθεί να τον εντοπίσει γυρίζοντας τα μάτια του.
3

Όταν κάποιος του μιλά θα γυρίσει το κεφάλι του σε εκείνον.

Συμβουλές στους γονείς – Τι να κάνουν σε σχέση με το παιδί τους

Εκμεταλλευτείτε κάθε ευκαιρία επαφής με το μωρό για να του μιλήσετε.

Μπορείτε να του αγοράσετε παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία του και να τα κρεμάσετε πάνω από το κρεβατάκι του έτσι ώστε να τα παρακολουθεί όταν είναι ξύπνιο.
Γράφει ο Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγή, Παιδίατρος.