Skip to main content

H άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι η πιο σημαντική συνιστώσα για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντική πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και φυτικών ινών. Οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία από την άλλη είναι βασικά συστατικά για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού, ενώ οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. 

Βασική αρχή έτσι ώστε τα μωρά σας να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά είναι να βλέπουν τους γονείς τους να καταναλώνουν οι ίδιοι αυτές τις τροφές. Γι αυτό φροντίστε για τα πιο κάτω: 

1

Κάθε γεύμα να συνοδεύεται με σαλάτα. Μπορείτε ανάλογα με την ηλικία του παιδιού να διαλέξετε μαζί τα λαχανικά που θα χρησιμοποιήσετε ή/και να ετοιμάσετε τη σαλάτα μαζί. Παίξτε με τα χρώματα των λαχανικών, κάνει τη σαλάτα πιο ελκυστική για τα παιδιά.
2

Να έχετε μόνιμα σε πρώτη ζήτηση φρούτα, για να μπορούν τα παιδιά σας να σας βλέπουν να τα καταναλώνετε. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να καταναλώνουν τα φρούτα.

Μάθετε λοιπόν τα παιδιά σας να καταναλώνουν άφθονα φρούτα και λαχανικά. Κάποιες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν είναι οι ακόλουθες: 

1

Προσπαθήστε να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να καταναλώνουν τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
2

Είναι καλύτερα να καταναλώνουν ωμά λαχανικά παρά μαγειρεμένα.
3

Προτιμάτε να δίνετε τα φρούτα ως ενδιάμεσο σνακ. Προσφέρετε φρούτα στα παιδιά σε μορφή φρουτοσαλάτας, σε συνδυασμό με γιαούρτι ή κρέμα πιάτου ή φρούτα με δημητριακά.
4

Αντίθετα, φροντίστε τα λαχανικά να συνοδεύουν το κάθε γεύμα του παιδιού σας. Μπορείτε να τους δώσετε κομματάκια από καρότο, σέλινο και πιπεριά ως ενδιάμεσα σνακ.
5

Επιλέξτε για ποτό φρέσκο χυμών φρούτων χωρίς προσθήκη ζάχαρης, παρά αναψυκτικά ή ζαχαρούχα φρουτοποτά. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως! Δεν χρειάζονται υπερβολές. Η υπερβολική κατανάλωση φρέσκου χυμού δεν είναι καλή συνήθεια γιατί και τα φρούτα περιέχουν άφθονη ποσότητα υδατανθράκων.
6

Μάθετε ότι πλούσια σε βιταμίνη C φρούτα και λαχανικά είναι: το πορτοκάλι, το γκρέιπφρουτ, ο ανανάς, το πεπόνι, οι φράουλες, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το φασολάκι, οι ντομάτες και οι πιπεριές.
7

Εμπλουτίστε σε βιταμίνες φαγητά όπως: μπιφτέκια και κεφτέδες, προσθέτοντας τριμμένο καρότο και κολοκύθι.

Είναι λοιπόν στο χέρι σας να μάθετε τα παιδιά σας να τρώνε καθημερινά φρούτα και λαχανικά, διαθέτοντας έτσι στον οργανισμό τους μια άριστη πηγή θρεπτικών συστατικών. 

Γράφει ο Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγή, Παιδίατρος.