Skip to main content

Εβδομάδα

13η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Ακτινίδιο

Τι συμβαίνει την 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Έχετε φτάσει στη 13η εβδομάδα, που σημαίνει ότι σε λίγο κλείνετε επίσημα τον 3ο μήνα κύησης. Η μήτρα σας έχει μεγαλώσει αρκετά και πλέον έχει αρχίσει να ξεπερνά τα όρια της πυέλου, δηλαδή της λεκάνης σας, και να επεκτείνεται έξω από αυτή. Η κοιλιά σας, αν και ακόμα μικρή, αρχίζει να μεγαλώνει από αυτή την εβδομάδα και έπειτα και σε λίγο καιρό η εγκυμοσύνη σας θα αρχίσει να γίνεται εμφανής, αν δεν έχει γίνει ακόμα. Μπορείτε πλέον να αρχίσετε να ανακοινώνετε τα ευχάριστα νέα σε φίλους και συγγενείς. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας είναι πλέον λίγο μεγαλύτερο από 7 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός ακτινιδίου. Έχει αναπτύξει τα περισσότερα από τα όργανά του, έχει ολοκληρώσει δηλαδή την οργανογένεση. Σε αυτή την εβδομάδα αρχίζει και αναπτύσσει τα πτερύγια των αυτιών του, ενώ συνεχίζεται και η ανάπτυξή του εσωτερικού του αυτιού, των νυχιών, του εσωτερικού του στόματος και των έξω γεννητικών οργάνων. Αυτή η εβδομάδα είναι η τελευταία, στην οποία μπορεί να πραγματοποιηθεί ο υπέρηχος της αυχενικής διαφάνειας, ο οποίος σε συνδυασμό με τη μέτρηση ορισμένων ορμονών στο αίμα σας, δείχνει τον κίνδυνο του μωρού σας να πάσχει από κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. Μετά από αυτή την εβδομάδα, ο υπολογισμός αυτού του κινδύνου δεν είναι τόσο ακριβής, ωστόσο αν χάσετε την ευκαιρία σας, υπάρχει η δυνατότητα διενέργειας του Α-τεστ (τριπλού τεστ) ή του τετραπλού τεστ κατά τη 15η-20η εβδομάδα της κύησης. 

Συμπτώματα

 • Περισσότερη ενέργεια. Σε αυτή την εβδομάδα, η κόπωση έχει υποχωρήσει αρκετά και πλέον αρχίζετε και νιώθετε όλο και πιο δραστήρια. Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να κάνετε πράγματα που αναβάλατε για καιρό ή να ξεκινήσετε κάποιου είδους γυμναστικής. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας ενημερώσει αν υπάρχουν αντενδείξεις για αυτό. Η μέτριας έντασης άσκηση όχι μόνο θα σας γεμίσει με έξτρα ενέργεια, αλλά είναι και ιδιαίτερα ωφέλιμη για την κύηση. 
 • Αυξημένη ερωτική διάθεση. Τώρα που η ναυτία και η κόπωση του 1ου τριμήνου υποχωρούν, νιώθετε ότι θέλετε να περάσετε λίγο ιδιωτικό χρόνο με τον σύντροφό σας. Έχετε στο νου σας, ότι επειδή ο τράχηλος σας έχει μαλακώσει αρκετά λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης. Επομένως, η οποιαδήποτε ερωτική επαφή μπορεί να προκαλέσει μικρού βαθμού αιμόρροια από τον κόλπο. Συνήθως αυτό εκδηλώνεται με την παρουσία λίγων σταγόνων αίματος στο εσώρουχό σας. Συνήθως δεν είναι ανησυχητικό, ωστόσο αν παρατηρήσετε αυξημένη ροή αίματος, επικοινωνήστε άμεσα με τον γυναικολόγο σας. 
 • Διάταση των φλεβών της πυέλου και των κάτω άκων. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει την παρουσία διατεταμένων αγγείων σε διάφορα σημεία του σώματός σας, κυρίως στα κάτω άκρα και στο αιδοίο. Μην αγχώνεστε. Η αυξημένη κυκλοφορία του αίματος προς τη μήτρα κάνει τις φλέβες γύρω από το αιδοίο και τη γεννητική χώρα να διατείνονται. Επίσης, η πίεση, που ασκεί η μήτρα στα αγγεία της λεκάνης, κάνει τις φλέβες στα πόδια σας να διατείνονται κι αυτές. Αν η διάταση αυτή συνδυάζεται με πόνο ή ερυθρότητα, ενημερώστε άμεσα τον γυναικολόγο σας, καθώς αυτά τα συμπτώματα είναι ενδεικτικά θρόμβωσης. 

Tips

Ο γιατρός σας θα σας έχει συμβουλεύσει ήδη, από αυτή την εβδομάδα και έπειτα, να συνεχίσετε να λαμβάνετε το φυλλικό οξύ, αλλά επιπλέον να προσθέσετε και τη λήψη σιδήρου, βιταμίνης D και ασβεστίου. Το μωρό σας έχει ανάγκη από πολύτιμα μέταλλα και ιχνοστοιχεία για την ανάπτυξή του και η μόνη πηγή, από την οποία μπορεί να τα αντλήσει είσαστε εσείς. Επομένως, φροντίστε να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να ανταπεξέλθει σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. 

 Αρχίστε να βάζετε ενυδατική κρέμα ή λάδι στην κοιλιά και τους μαστούς σας, για να αποφύγετε τις ενοχλητικές και αντιαισθητικές ραγάδες. Όταν βγαίνετε στον ήλιο, μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας. Έτσι θα αποτρέψετε τον σχηματισμό πανάδων στο πρόσωπό σας. Επιλέξτε ένα αντηλιακό κατάλληλο για την εγκυμοσύνη. 

 Σε συνδυασμό με την άσκηση, μπορείτε να ξεκινήσετε και ασκήσεις πυελικού εδάφους, ή αλλιώς ασκήσεις Kegel, οι οποίες θα ενισχύσουν τους μύες του πυελικού εδάφους. Οι ασκήσεις αυτές θα σας βοηθήσουν να έχετε έναν πιο εύκολο τοκετό, ενώ θα σας προφυλάξουν και από την ενοχλητική ακράτεια του 3ου τριμήνου. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας ενημερώσει για τη σωστή τεχνική των συγκεκριμένων ασκήσεων. 

 Αν αυτή δεν είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, τότε είναι μια καλή ευκαιρία τώρα να αρχίσετε να προετοιμάζεται το έδαφος για την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειάς σας. Μιλήστε στο παιδί σας και ενημερώστε το για τη νέα κατάσταση. Αν δεν είστε σίγουρη για το πώς, τότε μπορείτε να συμβουλευτείτε έναν παιδοψυχολόγο. 

14η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Λεμόνι

Τι συμβαίνει την 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Συγχαρητήρια! Βρίσκεστε πλέον στο 2ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Μπορείτε τώρα να ηρεμήσετε και να χαρείτε τα πλεονεκτήματα αυτού του τριμήνου. Η κόπωση και η ναυτία έχουν υποχωρήσει και πλέον είστε γεμάτη ενέργεια και νιώθετε ότι τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο.  

 Είναι λοιπόν ευκαιρία να εκμεταλλευτείτε αυτή τη ξαφνική έκρηξη ενέργειας, για να κάνετε πράγματα για τον εαυτό σας ή για να ρυθμίσετε τις υποχρεώσεις σας. Κανονίστε ένα ταξίδι με τον σύντροφό σας και περάστε λίγο ποιοτικό χρόνο μαζί. Σε λίγο καιρό, ενδεχομένως αυτό να μην είναι εφικτό. Μπορείτε επίσης σε αυτή τη φάση να ξεκινήσετε κάποιο είδος γυμναστικής, αν δεν το έχετε τολμήσει ακόμα. Γενικά αυτό το τρίμηνο έχει λιγότερα συμπτώματα, οπότε μπορείτε να χαλαρώσετε και να το απολαύσετε.  

 Η εγκυμοσύνη σας έχει αρχίσει να γίνεται εμφανής, καθώς η μήτρα σας έχει πλέον ξεπεράσει τα όρια της πυέλου, δηλαδή της λεκάνης σας, και επεκτείνεται προς το άνω τμήμα της κοιλιά σας.  

 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας είναι πλέον 8,5 εκατοστά, όσο ένα μικρό λεμόνι δηλαδή, όμως πιο γλυκό. Σε αυτή τη φάση, το μωρό σας ολοκληρώνει τη διαφοροποίηση των έξω γεννητικών οργάνων και αν είστε τυχερή, στην επόμενη επίσκεψη στον γυναικολόγο σας, ίσως μάθετε το φύλο του μωρού σας. Ωστόσο, το ποσοστό λάθους σε αυτή την εβδομάδα είναι μεγάλο, οπότε μην βιαστείτε να αγοράσετε τα πρώτα ρουχαλάκια .Το φύλο του μωρού σας θα μπορέσετε να το μάθετε με βεβαιότητα στον υπέρηχο ανατομίας, ή αλλιώς  υπέρηχο β΄ επιπέδου, ο οποίος διενεργείται μετά την 20η εβδομάδα. 

Συμπτώματα

 • Πόνος στην κοιλιά. Ο πόνος αυτός συνήθως οφείλεται στο γεγονός ότι η μήτρα σας μεγαλώνει και μαζί της και οι σύνδεσμοι που τη συγκρατούν. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, ωστόσο συνήθως δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο, αν ο πόνος συνδυάζεται με την παρουσία αίματος από τον κόλπο, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας. Άλλη αιτία πόνου μπορεί να είναι η δυσπεψία. Η εγκυμοσύνη συχνά προκαλεί δυσκοιλιότητα και μπορεί να δημιουργήσει φούσκωμα. Φρόντισε να τρώτε πολλές φυτικές ίνες και να πίνετε αρκετό νερό για μια ομαλή λειτουργία του εντέρου. 
 • Ουλίτιδα. Όχι, δεν κάνετε κάτι λάθος. Στην εγκυμοσύνη, πολλές γυναίκες μπορεί να εμφανίσουν ουλίτιδα, ακόμα και αν πριν δεν είχαν αντίστοιχο πρόβλημα. Αν και ενοχλητική, μπορεί να αντιμετωπιστεί. Γενικά, αυτή είναι μια καλή ευκαιρία να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας. Έχει βρεθεί, ότι η κακή στοματική υγιεινή μπορεί να οδηγήσει σε κακό περιγεννητικό αποτέλεσμα, δηλαδή σε επιπλοκές της εγκυμοσύνης. Ο οδοντίατρός σας θα διορθώσει οποιοδήποτε πρόβλημα υπάρχει και θα σας δώσει συμβουλές για τη σωστή φροντίδα των δοντιών. 
 • Αυξημένη όρεξη. Τώρα που η ναυτία έχει υποχωρήσει νιώθετε όλο και πιο συχνά το αίσθημα της πείνας. Οι διατροφικές σας ανάγκες έχουν αυξηθεί, ωστόσο όχι παραπάνω από 300 θερμίδες την ημέρα. Γενικά, η συνιστώμενη αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη, για μια γυναίκα με φυσιολογικό BMI (δείκτη μάζας σώματος), είναι 11 με 16 κιλά. Η συνιστώμενη εβδομαδιαία αύξηση από εδώ και στο εξής είναι 0,5 κιλό ανά εβδομάδα. 
 • Ήρθε η ώρα να λάμψετε! Τα μαλλιά σας έχουν αρχίσει να γίνονται πιο λαμπερά και πιο δυνατά, ενώ το δέρμα σας έχει αρχίσει να φωτίζεται, καθώς γίνεται πιο λιπαρό εξαιτίας της εγκυμοσύνης. Γίνεται όλο και πιο εμφανές, ότι σύντομα θα φέρετε στον κόσμο μια νέα ζωή. 

Tips

Συνεχίστε να λαμβάνετε τα συμπληρώματα διατροφής που σας έχει συστήσει ο γυναικολόγος σας. Προγραμματίστε επίσης το επόμενο ραντεβού μαζί του, το οποίο συνήθως λαμβάνει χώρα μεταξύ 16ης και 17ης εβδομάδας. 

 Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή και προσέξτε το βάρος σας. Ξεκινήστε κάποιας μορφής άσκηση. Η μέτριας έντασης άσκηση (περπάτημα, yogapilates) για 20-30 λεπτά την ημέρα είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη για εσάς και το μωρό σας. 

 Φροντίστε το δέρμα σου. Βάλτε ενυδατική ή λαδάκι στην κοιλιά και τους μαστούς σας, για να αποφύγετε τη δημιουργία ραγάδων. Μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό, όποτε εκτίθεστε στον ήλιο, ακόμα και τον χειμώνα. 

 Αν παραλείψατε να κάνετε τον υπέρηχο αυχενικής διαφάνειας, μην πανικοβάλλεστε. Από τη 15η-20η εβδομάδα της κύησης, μπορείτε να κάνετε το Α-τεστ (τριπλό τεστ) ή το τετραπλό τεστ. Με αυτά τα τεστ μετρούνται 3 ή 4 ορμόνες, αντίστοιχα, στο αίμα σας και σε συνδυασμό με κάποιες υπερηχογραφικές μετρήσεις γίνεται ο υπολογισμός του κινδύνου, που έχει το μωρό σας, να πάσχει από κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. 

15η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Αχλάδι

Τι συμβαίνει την 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Διανύετε τη 15η εβδομάδα. Μπορεί να σας φαίνεται ότι ο χρόνος περνάει αργά, αλλά, αν το καλοσκεφτείτε, ίσως όχι και τόσο. Έχτε ολοκληρώσει το 1ο τρίμηνο της κύησης και βρίσκεστε ήδη στο 2ο. Σε αυτή την εβδομάδα, τα περισσότερα από τα ενοχλητικά συμπτώματα του 1ου τριμήνου έχουν υποχωρήσει, οπότε μπορείτε να χαλαρώσετε και να εκμεταλλευτείτε αυτή την περίοδο χάριτος. Η αίσθηση ότι μια καινούρια ζωή μεγαλώνει μέσα σας μπορεί να σας γεμίζει με χαρά και ανυπομονησία ή μπορεί να σας γεμίζει με άγχος και αβεβαιότητα. Δεν υπάρχει τίποτα λάθος στο πώς νιώθετε. Πολλές γυναίκες νιώθουν όπως εσείς. Εξωτερικεύστε τα συναισθήματά σας και μιλήστε στον σύντροφό σας ή σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο για το πώς αισθάνεστε. Σε κάθε περίπτωση, μην ξεχνάτε να χαρείτε αυτό το ταξίδι και προσπαθήστε να βρείτε δημιουργικούς τρόπους για να το κάνετε πιο ευχάριστο. Κανονίστε ένα ταξίδι, βγείτε για ένα ρομαντικό δείπνο ή περάστε απλά λίγο δημιουργικό χρόνο με τους φίλους σας. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας σε αυτή τη φάση είναι περίπου 10 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός αχλαδιού. Τα έξω γεννητικά του όργανα έχουν διαφοροποιηθεί, οπότε, αν είστε τυχερές, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να σας ενημερώσει για το φύλο του μωρού σας. Σε αυτή την εβδομάδα, συνεχίζεται η ανάπτυξη του εγκεφάλου, των αυτιών, της στοματικής κοιλότητας και των νυχιών. Ο εγκέφαλος είναι ένα από τα όργανα που θα συνεχίσει να ωριμάζει μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης καθώς και μετά το τέλος αυτής. Το μωράκι σας γίνεται όλο και πιο έξυπνο μέρα με τη μέρα. Αν ο γιατρός σας διενεργήσει έναν υπέρηχο σε αυτή τη φάση, θα μπορέσετε να δείτε το μωρός σας να κουνιέται μέσα στον αμνιακό του σάκο πιο έντονα από ότι τα προηγούμενες εβδομάδες. Ωστόσο, εσείς δεν είστε ακόμα σε θέση να νιώσετε αυτές τις κινήσεις, ή αλλιώς σκιρτήματα. Αυτό θα συμβεί λίγες εβδομάδες αργότερα, κατά τη 16η με 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ίσως και πιο αργά. 

Συμπτώματα

 • Δύσπνοια. Σε αυτή τη φάση μπορεί να υπάρχουν στιγμές, που νιώθετε ότι σας κόβεται η ανάσα ή ότι ο αέρας δεν σας είναι αρκετός. Όσο τρομακτικό και αν φαίνεται, συνήθως δεν είναι κάτι το ανησυχητικό. Το αναπνευστικό σύστημα προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της εγκυμοσύνης, αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί. Η ποσότητα του αέρα που αναπνέετε ανά λεπτό αυξάνεται και το κέντρο της αναπνοής στον εγκέφαλό γίνεται πιο ευαίσθητο στην έλλειψη οξυγόνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να νιώθετε δύσπνοια ακόμη και στην πιο μικρή προσπάθεια. Ωστόσο, αν τα συμπτώματα επιμένουν, μιλήστε με τον γιατρό σας. 
 • Καούρα. Καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει, αρχίζει να αυξάνει την πίεση στο έντερο και το στομάχι σας. Επιπλέον, οι ορμόνες της εγκυμοσύνης κάνουν τον σφιγκτήρα του στομάχου πιο χαλαρό, γεγονός που κάνει πιο εύκολη την παλινδρόμηση των τροφών προς τον οισοφάγο. Για να αποφύγετε αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, φροντίστε να αποκλείσετε φαγητά που ερεθίζουν το στομάχι σας, ιδίως τις ξινές, καυτερές ή πολύ λιπαρές τροφές, τρώτε πιο συχνά και μικρά γεύματα και παραμείνετε όρθια ή καθιστή για τουλάχιστον μισή ώρα μετά το φαγητό. Εάν τα συμπτώματα επιμένουν, ζητήστε από τον γιατρό σας να σας προτείνει κάποιο αντιόξινο. 
 • Αιμορραγία από τη μύτη. Η εγκυμοσύνη μπορεί να κάνει τη μύτη σας πιο ευαίσθητη και πιο επιρρεπή σε ρινορραγίες. Αν πάσχετε από αλλεργική ρινίτιδα, η πιθανότητα αυτή είναι ακόμα πιο αυξημένη. Αν οι αιμορραγίες είναι αρκετά συχνές ή έντονες, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε ένα ωτορινολαρυγγολόγο. 
 • Αυξημένη σεξουαλική επιθυμία. Μετά την κόπωση του πρώτου τριμήνου αυτή η αλλαγή μπορεί να φέρει μια ευχάριστη νότα στην εγκυμοσύνη σας. Ρωτήστε τον γιατρό σας για τα πρέπει και τα μη του σεξ κατά τη διάρκεια της κύησης. Σε γενικές γραμμές, το σεξ δεν απαγορεύεται, εκτός αν υπάρχουν ιατρικές αντενδείξεις για αυτό. Τώρα είναι ο καιρός να έρθετε και πάλι κοντά με τον σύντροφό σας. 

Tips

Συνεχίστε να λαμβάνετε τα συμπληρώματα διατροφής της εγκυμοσύνης. Αν ξεχνάτε τις δόσεις σας, μπορείτε να δοκιμάσετε να παίρνετε τα συμπληρώματα μια συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα, όπως το πρωί, πριν το πρωινό, ή το βράδυ πριν κοιμηθείτε, Μπορείτε επίσης να αγοράσετε ειδικά κουτάκια από το φαρμακείο, στα οποία αναγράφονται οι ημέρες της εβδομάδας. Έτσι θα είστε σίγουρη ότι δεν έχετε ξεχάσει τα φάρμακα της κάθε ημέρας. 

 Ακολουθήστε ένα υγιεινό διαιτολόγιο. Όσο και αν πεινάτε τώρα που η ναυτία έχει υποχωρήσει, θυμηθείτε ότι οι ανάγκες σας σε θερμίδες έχουν αυξηθεί μόνο κατά 300 ανά ημέρα. 

 Φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά και ξεκινήστε λίγη γυμναστική. 20-30 λεπτά μέτριας έντασης άσκησης την ημέρα έχει βρεθεί ότι έχει σημαντικά οφέλη για το μωρό σας. 

 Ό,τι και να κάνετε, μην ξεχνάτε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Βάλτε ενυδατική κρέμα ή λαδάκι στην κοιλιά σας και μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας, όποτε εκτίθεστε στον ήλιο. Πάνω από όλα, βρείτε λίγο χρόνο για εσάς. 

16η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Μήλο

Τι συμβαίνει την 16η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Σε λίγο κλείνετε τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης και έχετε κάθε λόγο να νιώθετε χαρούμενη. Η ιδέα ότι σε λίγο καιρό θα κρατάτε στα χέρια σας το δικό σας μωρό σίγουρα σας γεμίζει ενθουσιασμό αλλά και ανυπομονησία. Αυτή η περίοδος είναι η καλύτερη της εγκυμοσύνης, από άποψη συμπτωμάτων, ενώ η έκρηξη ενεργητικότητας σάς κάνει να νιώθετε ότι μπορείτε να κάνετε τα πάντα. Σε αυτή τη φάση έχετε ήδη στα χέρια σας τα αποτελέσματα από τον υπέρηχο του πρώτου τριμήνου, ωστόσο αν δεν προλάβατε να τον κάνετε, μην αγχώνεστε. Από αυτή την εβδομάδα και μέχρι και την 20η, μπορείτε να κάνετε το τριπλό τεστ (Α-τεστ) ή τετραπλό τεστ. Η εξέταση αυτή περιλαμβάνει τη μέτρηση ορισμένων υπερηχογραφικών δεικτών καθώς και τη μέτρηση 3 ή 4 ορμονών στο αίμα σας. Υπολογίζεται με αυτόν τον τρόπο η πιθανότητα που έχει το μωρό σας να πάσχει από κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. 

Μέγεθος εμβρύου

Σε αυτή την εβδομάδα, σίγουρα έχετε παρατηρήσει την κοιλιά σας να αυξάνει σε μέγεθος. Η εγκυμοσύνη σας είναι πλέον εμφανής, οπότε ήρθε ο καιρός να φορέσετε περήφανα τα πρώτα ρούχα της κύησης. Το μωρό σας μεγαλώνει γρήγορα. Έχει μήκος 12 εκατοστά, όσο δηλαδή ένα μήλο, ενώ αν το ζυγίζαμε θα είχε βάρος 100 γραμμάρια. Τα αυτάκια του αναπτύσσονται συνεχώς και σε λίγο καιρό θα είναι σε θέση να διακρίνει ήχους. Το σκελετικό του σύστημα γίνεται όλο και πιο ισχυρό, ενώ πλέον μπορεί να κάνει οργανωμένες κινήσεις με τα άκρα του. Σε αυτή την εβδομάδα, συνήθως πραγματοποιείται η δεύτερη επίσκεψη στον γυναικολόγο, ο οποίος θα σας ζητήσει καινούριες εξετάσεις αίματος, ενώ πιθανώς να ελέγξει το έμβρυο με ένα υπερηχογράφημα, στο οποίο υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να διακρίνει και το φύλο του μωρού σας. Σε αυτή την εβδομάδα επίσης μπορεί να νιώσετε και τα πρώτα εμβρυϊκά σκιρτήματα. 

Συμπτώματα

 • Πόνος στη μέση. Οι αρθρώσεις και οι σύνδεσμοι στο σώμα σας έχουν αρχίσει να χαλαρώνουν για να βοηθήσουν στην εξέλιξη της κύησης και τον τοκετό. Αυτό κάνει τη μέση σας να κάμπτεται πιο πολύ προς τα μπροστά (λόρδωση), γεγονός που μπορεί να προκαλεί πόνο. Διατηρήστε μια σωστή στάση σώματος, κάντε συχνές διατάσεις, αποφύγετε τα ψηλά τακούνια και κάντε ασκήσεις ειδικές για τη μέση. Ένα ζεστό λουτρό μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να ανακουφιστείτε από τον πόνο. 
 • Μεγάλο στήθος. Όχι δεν παχύνατε, απλά η εγκυμοσύνη κάνει το στήθος να μεγαλώνει. Οι μαστοί σας ετοιμάζονται για την περίοδο του θηλασμού και για αυτό το λόγο αυξάνονται συνεχώς σε μέγεθος. Αγοράστε άνετα σουτιέν που προσαρμόζονται εύκολα και αποφύγετε τα σέξι εσώρουχα, που δεν προσφέρουν καλή στήριξη. 
 • Η μνήμη σας σάς εγκαταλείπει. Πολλές γυναίκες, στη διάρκεια της κύησης, έχουν την τάση να ξεχνάνε ακόμα και τα πιο απλά πράγματα. Μην αγχώνεστε. Συνήθως επανέρχεται μετά τον τοκετό. 
 • Λάμπετε και αυτό βγαίνει προς τα έξω. Οι ορμόνες κάνουν το δέρμα σας πιο λιπαρό και του δίνουν νέα λάμψη. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να αναπτύξουν, κατά τη διάρκεια της κύησης, ακμή. Αν και εσείς ανήκετε σε αυτή την κατηγορία, ήρθε η ώρα για μια επίσκεψη στον δερματολόγο. Αυτός θα σας προτείνει την κατάλληλη φροντίδα για το πρόβλημά σας. 
 • Ζαλάδα. Είναι αρκετά συχνό στην κύηση και συνήθως δεν είναι ανησυχητικό. Αποφύγετε την παρατεταμένη ορθοστασία και πίνετε αρκετό νερό. 

Tips

Παίρνετε τα συμπληρώματα διατροφής, που σας έχει προτείνει ο γυναικολόγος σας και μην παραλείπετε δόσεις. 

 Μην ξεχνάτε να ξεκουράζεστε και να τρέφεστε σωστά. Το μωρό σας χρειάζεται αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξή του. 

 Σημειώνετε σε χαρτί τις υποχρεώσεις σας στο ημερολόγιο σας ή σε αυτοκόλλητα στην πόρτα ή το ψυγείο σας. Έτσι δεν θα σας ξεφεύγει τίποτα και παραμείνετε το ίδιο παραγωγική με πριν. 

 Φροντίστε να κάνετε το Α-τεστ ή το τετραπλό τεστ, εάν παραλείψετε εκ παραδρομής να κάνετε τον έλεγχο του 1ου τριμήνου. 

 Αν έχετε μάθει ήδη το φύλο του μωρού σας, μπορείτε από τώρα να αρχίσετε να σχεδιάζετε το πώς θα διακοσμήσετε το παιδικό δωμάτιο ή να φτιάχνετε μια λίστα με τα πιθανά ονόματα του μωρού σας. Μην ξεχνάτε ωστόσο, ότι την τελική απάντηση για το φύλο του μωρού θα την έχετε στον υπέρηχο β΄ επιπέδου, ο οποίος διενεργείται την 20η-24η εβδομάδα της κύησης. 

17η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Ρόδι

Τι συμβαίνει την 17η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Έχετε σχεδόν φτάσει στο μέσο της εγκυμοσύνης και σε λίγο κλείνετε τον 4ο μήνα της κύησης. Έχετε πλέον πολλούς λόγους για να είστε χαρούμενες, ωστόσο, η αναμονή και η αβεβαιότητα για το άγνωστο μπορεί να σας γεμίζουν με άγχος. Αν αυτό ισχύει και στη δική σας περίπτωση, τότε είναι μια καλή ευκαιρία να οργανωθείτε και να βάλετε σε τάξη μερικές από τις υποχρεώσεις σας. Αρχίστε, να διαμορφώνετε σιγάσιγά το παιδικό δωμάτιο, έστω κι αν δεν ξέρετε ακόμα το φύλο του μωρού σας. Μπορείτε επίσης, να αρχίσετε να φτιάχνετε ένα οικονομικό πλάνο για το μέλλον. Βάλτε κάποια χρήματα στην άκρη για την ώρα του τοκετού ή ανοίξτε έναν λογαριασμό στην τράπεζα για τις μελλοντικές ανάγκες του παιδιού σας. Μπορείτε τώρα να κάνετε και την πρώτη έρευνα αγοράς για τον εξοπλισμό, που θα χρειαστείτε με την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειάς σας. Όλες αυτές οι εργασίες θα αποσπάσουν την προσοχή σας και θα σας κάνουν να χαλαρώσετε και ξεχαστείτε. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωράκι σας είναι πλέον 13 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 140 γραμμάρια. Έχει περίπου το μέγεθος ενός ροδιού. Πλέονκινείται πιο έντονα μέσα στην κοιλιά σας, οπότε μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε τα πρώτα σκιρτήματα. Ωστόσο, αν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, αυτό μπορεί να μην συμβεί πριν την 20η εβδομάδα της κύησης. Από εδώ και στο εξής, το μωρό σας μπορεί να σας ακούσει, οπότε μην διστάσετε να του μιλήσετε, να του τραγουδήσετε ή ό,τι άλλο εσείς νιώσετε ότι θέλετε να κάνετε. Από τώρα αρχίζει να σχηματίζεται αυτός ο ιδιαίτερος δεσμός μητέρας-παιδιού. Σε αυτή την εβδομάδα, αν επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας, είναι πολύ πιθανό να είναι σε θέση να σας ενημερώσει για το φύλο του μωρού σας. 

Συμπτώματα

 • Αιμορροΐδες. Πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν στην εγκυμοσύνη πρόβλημα αιμορροϊδοπάθειας. Ό,τι κι αν έχετε ακούσει είναι αλήθεια. Η θρόμβωση των αιμορροΐδων προκαλεί έντονο πόνο στον πρωκτό. Η δυσκοιλιότητα είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για τον σχηματισμό των αιμορροΐδων. Για αυτό φροντίστε να τρώτε αρκετές φυτικές ίνες και να πίνετε αρκετό νερό. Προτιμήστε να πλένεστε αντί να σκουπίζεστε μετά την τουαλέτα. 
 • Ευαίσθητο δέρμα. Καθώς το στήθος σας και η κοιλιά σας μεγαλώνουν, το δέρμα που καλύπτει τις περιοχές αυτές διατείνεται συνεχώς. Αυτό μπορεί να προκαλέσει φαγούρα ή ερεθισμό, ειδικά στις περιοχές μεγάλης τάσης. Χρησιμοποιείστε μια ενυδατική κρέμα, για να καταπραΰνετε τον ερεθισμό. Αν επιμένει, καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας δώσει οδηγίες, ή να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. 
 • Κράμπες. Δεν ξέρουμε που οφείλονται, ωστόσο είναι ενοχλητικές. Ειδικά όταν σας ξυπνάνε στη μέση της νύχτας, τώρα που ο ύπνος είναι πιο πολύτιμος από ποτέ. Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό και κάντε μερικές διατάσεις πριν πέσετε για ύπνο. Αν είναι πολύ έντονες, μιλήστε με τον γιατρό σας. 
 • Αύξηση βάρους. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει, ότι το βάρος σας έχει αρχίσει να αυξάνεται, τώρα που η ναυτία έχει υποχωρήσει και η όρεξή σας έχει αυξηθεί. Έχετε στο νου σας, ότι η φυσιολογική αύξηση του βάρους, σε αυτή τη φάση, είναι λίγο παραπάνω από 0,5 κιλό ανά εβδομάδα, ενώ οι επιπλέον ανάγκες σε θερμίδες είναι περίπου 300 ανά ημέρα. Προσέξτε τη διατροφή σας και αποφύγετε τις υπερβολές. 

Tips

Λαμβάνετε τακτικά τα συμπληρώματα διατροφής σας και ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Βάλτε λίγη γυμναστική στην καθημερινότητά σας. 20-30 λεπτά περπάτημα την ημέρα μπορεί να μπουστάρουν τη διάθεσή σας, ενώ έχουν και πολλαπλά οφέλη για την εγκυμοσύνη. 

 Περάστε λίγο δημιουργικό χρόνο με το ταίρι σας. Τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία, για να έρθετε κοντά ή ακόμα να πάτε ένα ταξίδι. Θυμηθείτε ότι σε λίγο καιρό αυτό δεν θα είναι τόσο εύκολο. 

 Μπορείτε από τώρα, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, να αρχίσετε να φωτογραφίζεστε στον καθρέφτη κάθε εβδομάδα. Έτσι θα μπορέσετε να παρατηρήσετε τη σταδιακή αύξηση της κοιλιάς σας και θα δημιουργήσετε ένα ιδιαίτερο ημερολόγιο με την εγκυμοσύνη σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να κολλήσετε σε αυτό και επιπλέον φωτογραφίες από το υπερηχογράφημα του μωρού ή από τα πρώτα σας ψώνια. 

 Αν δεν πραγματοποιήσατε τον έλεγχο του πρώτου τριμήνου με τον υπέρηχο της αυχενικής διαφάνειας, τώρα είναι η ευκαιρία για να κάνετε το τριπλό τεστ (Α-τεστ) ή το τετραπλό τεστ. Με αυτό μετράμε κάποιους υπερηχογραφικούς δείκτες και κάποιες ορμόνες στο αίμα σας και από αυτές προκύπτει η πιθανότητα που έχει το μωρό σας να πάσχει από κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. 

 

18η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Πιπεριά

Τι συμβαίνει την 18η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Συγχαρητήρια! Έχετε κλείσει πλέον επίσημα τον 4ο μήνα της εγκυμοσύνης. Η κοιλιά σας, η οποία παρεμπιπτόντως φουσκώνει συνεχώς, μαρτυρά πλέον ξεκάθαρα, ότι σε λίγο καιρό θα υποδεχτείτε ένα νέο μέλος στην οικογένειά σας. Ήρθε η ώρα να φορέσετε τα άνετα ρούχα της εγκυμοσύνης και να γίνετε η περήφανη μανούλα που πάντα θέλατε. Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, το ίδιο κάνει και η μήτρα σας, ενώ παράλληλα το σώμα σας προσαρμόζεται συνεχώς, για να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της κύησης. Είναι επομένως λογικό, τα συναισθήματά σας να μεταβάλλονται κι αυτά. Μην φοβάστε να εκφράσετε τι νιώθετε και να ζητήσετε βοήθεια αν όλη αυτή διαδικασία σας αγχώνει. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας είναι αρκετά μεγάλο πλέον. Είναι 14 εκατοστά και ζυγίζει περίπου 200 γραμμάρια. Έχει δηλαδή το μέγεθος μιας πιπεριάς και ζυγίζει όσο ένα κινητό τηλέφωνο. Το μωρό σας κινείται έντονα μέσα στη μήτρα και πιθανώς σε αυτή την εβδομάδα να νιώσετε και τα πρώτα σκιρτήματα της εγκυμοσύνης, αν δεν τα έχετε νιώσει ήδη. Όπως και να έχει, μην αγχωθείτε, καθώς πολλές γυναίκες νιώθουν τις πρώτες κλωτσιές μετά την 20η εβδομάδα. Το μωράκι σας πλέον μπορεί και χασμουριέται, καταπίνει, ενώ υπάρχουν στιγμές που το αντανακλαστικό του λόξιγκα ενεργοποιείται. Το γαστρεντερικό του έχει αρχίσει να λειτουργεί, ενώ το ουροποιητικό του σύστημα έχει ήδη αρχίσει την παραγωγή ούρων, τα οποία γεμίζουν την ουροδόχο κύστη του και την κάνουν ορατή στον υπέρηχο. Επίσης σε αυτή την εβδομάδα αναπτύσσει δαχτυλικά αποτυπώματα. Το μωρό σας γίνεται όλο και πιο ξεχωριστό! 

 

Συμπτώματα

 • Πρησμένα πόδια και χέρια. Η κατακράτηση υγρών και οι φλέβες που διαστέλλονται λόγω της εγκυμοσύνης, δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό για τα πόδια σας και τα κάνουν βαριά και πρησμένα. Φροντίστε να κινείστε τακτικά και να αποφύγετε τις πολλές ώρες ορθοστασίας και καθιστής θέσης. Αποφύγετε επίσης να κάθεστε σταυροπόδι, καθώς αυτή η θέση πιέζει τις φλέβες και εμποδίζει τη φλεβική επιστροφή του αίματος από τα πόδια προς την καρδιά. Προσπαθήστε να έχετε τα πόδια σας σε πιο ψηλή θέση  όταν κάθεστε ή όταν είστε ξαπλωμένη, όπως για παράδειγμα σε ένα σκαμπό ή σε ένα μαξιλάρι. Αυτά τα απλά μέτρα μπορεί να κάνουν τη διαφορά! 
 • Κράμπες. Ένα από τα ιδιαιτέρως ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, καθώς, εκτός από το ότι είναι επώδυνες, μπορεί να διαταράξουν και να σας στερήσουν τον ύπνο σας. Δοκιμάστε λίγο μασάζ ή διατάσεις πριν κοιμηθείτε και πιείτε αρκετό νερό. 
 • Πόνος στη μέση. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης κάνουν τις αρθρώσεις σας πιο ελαστικές. Αυτό βοηθάει ιδιαίτερα στην εξέλιξη της κύησης και τον τοκετό. Ωστόσο, πολύ συχνά προκαλεί πόνο στη μέση και την πλάτη. Διατηρήστε μια καλή στάση σώματος, όταν κάθεστε και όταν περπατάτε. Λίγη yoga μπορεί να σας βοηθήσει σε αυτό, μέσα από την ενδυνάμωση των μυών της ράχης. 
 • Ζαλάδα. Όλα γύρω σας γυρίζουν. Αν συμβεί την ώρα που είστε ξαπλωμένη ανάσκελα, γυρίστε στο πλάι. Η μήτρα σας πιέζει την κάτω κοίλη φλέβα, το αγγείο δηλαδή που επιστρέφει το αίμα από το κάτω μέρος του σώματος προς την καρδιά, γεγονός που μειώνει την παροχή αίματος στον εγκέφαλο και προκαλεί ζαλάδα. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται «σύνδρομο της κάτω κοίλης φλέβας». Αν συμβεί την ώρα που στέκεστε όρθια, προσπαθήστε να καθίσετε και να φάτε κάτι γλυκό. Μπορεί να σας έχει πέσει το σάκχαρο στο αίμα και να χρειάζεστε λίγη ενέργεια. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, μιλήστε με τον γιατρό σας. 
 • Ρινορραγία. Η μύτη σας μπορεί να γίνει πιο ευαίσθητη και πιο επιρρεπής σε αιμορραγίες στην εγκυμοσύνη. Αν παρατηρήσετε αίμα από τη μύτη, ή αλλιώς ρινορραγία, δοκιμάστε να εφαρμόσετε λίγο πάγο με σταθερή πίεση στο άνω τμήμα της μύτης σας. Αυτή η παρέμβαση συνήθως θα σταματήσει, στις περισσότερες περιπτώσεις, την απώλεια αίματος. Αν οι αιμορραγίες είναι αρκετά συχνές, τότε καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν ΩΡΛ. 

Tips

Λαμβάνετε τα συμπληρώματα διατροφής, ακολουθήστε ένα υγιεινό διαιτολόγιο και πίνετε άφθονο νερό. 

 Έχει βρεθεί ότι η άσκηση έχει σημαντικά οφέλη για εσάς και το μωρό σας. Συγκεκριμένα, η μέτριας έντασης άσκηση, όπως η yoga, το pilates, το περπάτημα, το κολύμπι, ή η γυμναστική με αντιστάσεις, είναι ιδανικές για την κύηση. 

 Αν παραλείψατε να κάνετε τον υπέρηχο αυχενικής διαφάνειας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, για να κάνετε το Α-τεστ (τριπλό τεστ) ή το τετραπλό τεστ. Τα δύο αυτά τεστ ελέγχουν συγκεκριμένους υπερηχογραφικούς δείκτες καθώς και τα επίπεδα τριών ή τεσσάρων ορμονών στο αίμα σας και έτσι υπολογίζουν τον κίνδυνο, που έχει το μωρό σας για χρωμοσωμική ανωμαλία. 

 Τώρα είναι επίσης η κατάλληλη στιγμή για να προγραμματίσετε τον υπέρηχο ανατομίας ή αλλιώς υπέρηχο β΄ επιπέδου. Στον υπέρηχο αυτό, ο οποίος διενεργείται μεταξύ 20ης και 24ης εβδομάδας από γυναικολόγο εξειδικευμένο στην εμβρυομητρική ιατρική, ο γιατρός θα μπορέσει να εξετάσει με λεπτομέρεια την ανατομία του εμβρύου. Μετά από αυτό το υπερηχογράφημα θα έχετε και την τελική απάντηση για το φύλο του μωρού σας. 

Προσπαθήστε να κοιμάστε στο πλάι. Είναι μια συνήθεια, που θα σας βοηθήσει πολύ στο μέλλον. 

19η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Μάνγκο

Τι συμβαίνει την 19η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Έχετε διανύσει πολύ δρόμο. Έχετε όμως ακόμα αρκετό μπροστά σας. Αν και τα ενοχλητικά συμπτώματα του πρώτου τριμήνου έχουν υποχωρήσει, τη θέση τους έρχονται να διαδεχτούν καινούρια, ενδεχομένως εξίσου ενοχλητικά. Οπλιστείτε με υπομονή. Θυμηθείτε: έχετε φτάσει σχεδόν στο μέσο της κύησης. Μπορεί σε αυτό το σημείο η αύξηση του βάρους να έχει αρχίσει να σας προβληματίζει. Βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών, μια γυναίκα με φυσιολογικό βάρος και δείκτη μάζας σώματος (BMI) πριν την εγκυμοσύνης, η αύξηση του βάρους στο 1ο τρίμηνο θα πρέπει να είναι 1-2 κιλά. Αντίστοιχα, η εβδομαδιαία αύξηση στο 2ο τρίμηνο θα πρέπει να είναι 0,5-1 κιλό. Επομένως, είναι λογικό να βλέπετε τη ζυγαριά σε αυτή τη φάση να δείχνει έως και 5 κιλά πάνω σε σχέση με πριν. Ωστόσο, αν η απόκλισή σας από αυτήν την τιμή είναι αρκετά μεγάλη, τότε θα πρέπει να αναθεωρήσετε το διαιτολόγιό σας ή να αρχίσετε κάποιου είδους άσκηση. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωράκι σας έχει μεγαλώσει ήδη αρκετά. Είναι πλέον περίπου 15 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός μάνγκο, και ζυγίζει περίπου 240 γραμμάρια. Σε αυτή τη φάση της ζωής του, το μωρό σας έχει αναπτύξει πλήρως τη στοματική του κοιλότητα, ενώ συνεχίζει την ανάπτυξη του εσωτερικού των αυτιών και των ωτικών πτερυγίων, των πνευμόνων καθώς και την ωρίμανση του εγκεφάλου και των νεφρών. Κινείται συνεχώς και σε αυτή την εβδομάδα, ενδεχομένως να νιώσετε για πρώτη φορά το μωράκι σας να κλωτσάει, ή αλλιώς τα πρώτα σκιρτήματα. Συνήθως μέχρι αυτή ή την επόμενη εβδομάδα, όλες σχεδόν οι μητέρες θα νιώσουν, έστω για πρώτη φορά, τις κινήσεις του μωρού τους. Σε λίγο καιρό θα κάνετε το πρώτο αναλυτικό υπερηχογράφημα ανατομίας, τον επονομαζόμενο υπέρηχο β΄ επιπέδου. Σε αυτόν θα μπορέσετε να δείτε όλα τα όργανα του μωρού σας και θα μάθετε με βεβαιότητα το φύλο του. Μπορείτε βέβαια πάντα, αν το επιθυμείτε, να ζητήσετε από τον γιατρό σας να μη σας αποκαλύψει αν το μωρό σας είναι αγόρι ή κορίτσι. 

Συμπτώματα

 • Πόνος στην κοιλιά. Καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει για να χωρέσει το μωράκι σας, οι σύνδεσμοι που τη συγκρατούν διατείνονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο, ο οποίος όμως είναι συνήθως παροδικός και γενικά ήπιος. Αν ο πόνος είναι έντονος ή συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, όπως αιμορραγία από τον κόλπο, πυρετό, ή συμπτώματα από το ουροποιητικό, τότε θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας. 
 • Ζαλάδα. Η ναυτία φεύγει η ζαλάδα έρχεται. Πολλές γυναίκες στο 2ο τρίμηνο βιώνουν αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες και μπορεί να οφείλεται σε απότομη πτώση της πίεσης ή του σακχάρου στο αίμα ή λόγω κακής στάσης όταν είστε ξαπλωμένη. Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό, να έχετε πάντα κάποιο γλυκό μαζί σας για ώρα ανάγκης και όταν ξαπλώνετε φροντίστε να γέρνετε το σώμα σας λίγο στο πλάι. 
 • Κράμπες. Κι όμως συμβαίνει και στον ύπνο. Αν έχει τύχει να ξυπνήσετε από κράμπες μέσα στη νύχτα, τότε ξέρετε πόσο ενοχλητικές είναι. Η κατανάλωση 2-3 λίτρων νερού μέσα στη μέρα είναι ιδιαίτερα βοηθητική, ενώ λίγο μασάζ ή διατάσεις πριν τον ύπνο ενδεχομένως να μειώσουν τα συμπτώματά σας. 
 • Πόνος στη μέση και στις αρθρώσεις. Λόγω της εγκυμοσύνης οι σύνδεσμοι σας έχουν γίνει πιο ελαστικοί, με αποτέλεσμα η μέση σας να κινείται προς τα μπροστά, κάνοντας μια μικρή λόρδωση. Αυτό μπορεί να σας προκαλέσει πόνο στη μέση. Διατηρήστε μια καλή στάση σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και φροντίστε να κάνετε λίγη γυμναστική, όπως yoga, για να ενισχύσετε του μύες της ράχης. Επίσης, προτιμήστε αναπαυτικά, χαμηλά παπούτσια, όπως σανδάλια ή αθλητικά, και πείτε «αντίο» στις ψηλοτάκουνες γόβες σας. 

Tips

Λαμβάνετε τακτικά τα συμπληρώματα διατροφής σας και φροντίστε να μην ξεχνάτε τις δόσεις σας. Φροντίστε να ενυδατώνεστε επαρκώς. 

 Το 2ο τρίμηνο χαρακτηρίζεται από μια αύξηση στα επίπεδα της ενέργειάς σας. Εκμεταλλευτείτε αυτή την ευκαιρία στο έπακρο και κάντε μια λίστα με όλες σας τις υποχρεώσεις. Έτσι θα παραμείνετε παραγωγική και θα είστε σίγουρη ότι δεν σας έχει ξεφύγει τίποτα. Μπορείτε από τώρα να φτιάξετε μια λίστα με όλο τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε μετά την άφιξη του μωρού σας. Μπορείτε επίσης τώρα που ξέρετε το φύλο του μωρού σας να ξεκινήσετε τη διαμόρφωση του παιδικού δωματίου. 

 Αν και μπορεί να σας φαίνεται νωρίς, είναι καλό από τώρα να κάνετε μια πρώτη έρευνα για την εύρεση του κατάλληλου γιατρού για το παιδί σας, ρωτώντας άτομα από τον κύκλο σας ή τους συγγενείς σας. Πέρα από την εξέταση άμεσα μετά τον τοκετό, ο παιδίατρος θα χρειαστεί να εξετάσει το μωρό σας και λίγες ημέρες μετά από αυτόν, για να βεβαιωθεί ότι είναι απόλυτα υγιές.  

 Αν δεν έχετε κλείσει ήδη τον υπέρηχο β΄ επιπέδου, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνετε. 

 Το δέρμα αποτελεί το μεγαλύτερο όργανο του σώματός μας. Για αυτό μην ξεχνάτε να το περιποιείστε. Φροντίστε να βάζετε ενυδατική κρέμα ή λαδάκι στην κοιλιά και στους μαστούς σας, για να αποφύγετε τις ραγάδες, και μην ξεχνάτε το αντηλιακό σας, όποτε εκτίθεστε στον ήλιο. 

20η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Μπανάνα

Τι συμβαίνει την 20η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Έχετε φτάσει ήδη στο μέσο της κύησης και σε λίγο κλείνετε τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης. Καιρός να το γιορτάσετε, επιβραβεύοντας τον εαυτό σας. Προγραμματίστε ένα ταξίδι σε κάποιον όμορφο προορισμό ή απλά περάστε λίγο ποιοτικό χρόνο με τον σύντροφό σας ή τις φίλες σας. Αυτή η στιγμή είναι μοναδική, αλλά μπορείτε να την κάνετε ακόμα πιο ιδιαίτερη. 

Από αυτή την εβδομάδα και μετά μπορείτε να κάνετε τον υπέρηχο ανατομίας του εμβρύου, δηλαδή τον υπέρηχο β΄ επιπέδου. Αυτός ο υπέρηχος διενεργείται από γυναικολόγο, εξειδικευμένο στην εμβρυομητρική ιατρική, και ελέγχει όλα τα όργανα του εμβρύου. Επίσης, σε αυτό τον υπέρηχο θα μάθετε με βεβαιότητα και το φύλο μωρού σας. Καιρός λοιπόν να φτιάξετε μια λίστα με τα πιθανά ονόματα του μωρού σας ή να αρχίσετε να διακοσμείτε το παιδικό δωμάτιο. 

Μέγεθος εμβρύου

Σε αυτή την εβδομάδα, το μωρό σας είναι περίπου 16 εκατοστά, όσο είναι δηλαδή μια μπανάνα, και ζυγίζει περίπου 320 γραμμάρια. Σε αυτή τη φάση, ολοκληρώνει την ανάπτυξη του εσωτερικού των αυτιών του. Αυτό σημαίνει ότι πλέον μπορεί να σας ακούσει και να αντιληφθεί δυνατούς ήχους. Επίσης, αποκτά οργανωμένους κύκλους ύπνου-αφύπνισης. Μπορεί, αν παρατηρήσετε αρκετά προσεκτικά, να καταλάβετε πότε είναι ξύπνιο και πότε κοιμάται. Κατά τη διάρκεια της αφύπνισης είναι πιο ενεργητικό και μπορεί να νιώθετε πιο έντονα τις κινήσεις του. Μπορεί επίσης να διαπιστώσετε, ότι όταν τρώτε κάτι γλυκό, τα σκιρτήματα γίνονται ακόμη πιο ζωηρά. Το μωρό σας κάνει πλέον πιο οργανωμένες κινήσεις, ενώ έχει αρχίσει να πιπιλάει το δάχτυλό του. Αν το μωράκι σας είναι κορίτσι, τότε, σε αυτή την εβδομάδα, η ωοθήκη έχει τα περισσότερα ωοθυλάκια που θα έχει ποτέ, περίπου 6 εκατομμύρια. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά θα εκφυλιστούν, θα καταστραφούν δηλαδή, με μια διαδικασία που ονομάζεται ατρησία και στη γέννηση θα έχουν απομείνει μόνο 1 εκατομμύριο ωοθυλάκια. 

Συμπτώματα

 • Πόσες εβδομάδες είπαμε ότι είμαι; Σίγουρα έχετε παρατηρήσει ότι ξεχνάτε πολύ. Αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Η εγκυμοσύνη κάνει τον εγκέφαλό σας να ξεχνάει πιο εύκολα. Μια καλή ιδέα για να μην παραλείπετε τίποτα, είναι να αρχίσετε να φτιάχνετε μια λίστα με όλες τις υποχρεώσεις σας και τα πράγματα που έχετε να κάνετε μέσα στη μέρα. Έτσι θα είστε σίγουρη ότι δεν θα σας ξεφύγει τίποτα. 
 • Ρινική συμφόρηση ή ρινορραγία. Η εγκυμοσύνη κάνει τον βλεννογόνο της μύτης πιο οιδηματώδη και πιο ευαίσθητο. Για αυτό η μύτη σας είναι τώρα πιο επιρρεπής σε αιμορραγίες, ειδικά αν είστε αλλεργική. Πίεση στη μύτη, ιδανικά με λίγο πάγο, θα σταματήσει συνήθως οποιαδήποτε ρινορραγία. Επίσης, ένας υγραντήρας-ιονιστής ενδεχομένως να σας βοηθήσει, να ελέγξετε αυτά τα συμπτώματα. 
 • Καούρα. Η μήτρα σας μεγαλώνει συνεχώς. Έχει ήδη φτάσει στο ύψος του ομφαλού, με αποτέλεσμα να πιέζει το έντερο και το στομάχι σας. Αυτό σε συνδυασμό με τη δράση της προγεστερόνης, η οποία χαλαρώνει τον σφιγκτήρα του στομάχου, μπορεί να προκαλέσει καούρα και δυσπεψία. Φροντίστε να τρώτε μικρά γεύματα και αποφύγετε να ξαπλώνετε αμέσως μετά το φαγητό. Τα αντιόξινα θα σας βοηθήσουν, να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματά. 
 • Δυσκοιλιότητα. Επιτείνει το φούσκωμα που νιώθετε και μπορεί να επιδεινώσει ή να προκαλέσει πρόβλημα με τις αιμορροΐδες σας. Δύο απλοί τρόποι, για να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα, είναι να πίνετε αρκετό νερό και να τρώτε αρκετές φυτικές ίνες. Θυμηθείτε να πλένεστε και να μην σκουπίζεστε μετά την τουαλέτα. 

Tips

Παίρνετε τακτικά το σίδηρο, το ασβέστιο, το φυλλικό οξύ και τη βιταμίνη D, που σας έχει συνταγογραφήσει ο γυναικολόγος σας. Μπορεί επίσης να έχετε επιλέξει να παίρνετε και κάποιο έξτρα συμπλήρωμα διατροφής ειδικό για την εγκυμοσύνη. Τα συμπληρώματα σάς δίνουν τα απαραίτητα συστατικά που καταναλώνετε λόγω της εγκυμοσύνης. 

 Η υγιεινή διατροφή είναι εξίσου σημαντική, ενώ η μέτριας έντασης άσκηση, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, η yoga, ή το pilates, έχει βρεθεί ότι είναι ωφέλιμη για την κύηση. 

 Προγραμματίστε την επόμενη επίσκεψη στον γυναικολόγο σας και φροντίστε να κάνετε τον υπέρηχο β΄ επιπέδου αν δεν τον έχετε κάνει ήδη. 

 Προγραμματίστε ένα ταξίδι. Απολαύστε την έξτρα ενέργεια, που σας δίνει το 2ο τρίμηνο. Αν σκοπεύετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο, φροντίστε να προμηθευτείτε με ελαστικές κάλτσες για την αποφυγή θρομβώσεων. 

21η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Καρότο

Τι συμβαίνει την 21η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Έχετε ολοκληρώσει πλέον το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης και σίγουρα ανυπομονείτε για την ώρα που θα κρατήσετε το δικό σας μωρό στην αγκαλιά σας. Και μόνο η σκέψη αυτής της εικόνας σάς κάνει να χαμογελάτε και φυσικά έχετε κάθε λόγο να το κάνετε. Τα περισσότερα από τα ενοχλητικά συμπτώματα του 1ου τριμήνου έχουν υποχωρήσει, ενώ το 2ο τρίμηνο συνήθως χαρακτηρίζεται από μια έκρηξη ενέργειας και δημιουργικότητας. Εκμεταλλευτείτε λοιπόν τον χρόνο σας, όσο καλύτερα μπορείτε. 

Σε αυτή την εβδομάδα, πραγματοποιείται συνήθως ο υπέρηχος β΄ επιπέδου, που είναι ένας υπέρηχος που εξετάζει όλη την ανατομία του μωρού σας, από τον εγκέφαλο, την καρδιά, τους πνεύμονες, μέχρι τα δάχτυλά του. Στον υπέρηχο αυτόν θα μπορέσετε να μάθετε με βεβαιότητα και το φύλο του μωρού σας. Καιρός λοιπόν να αρχίσετε να σκέφτεστε πιθανά ονόματα και να διαλέξετε χρώμα για το παιδικό δωμάτιο. Μπορείτε βέβαια πάντα, αν θέλετε, να το κρατήσετε για έκπληξη, οπότε στην περίπτωση αυτή καλό θα ήταν να διαλέξετε ουδέτερα χρώματα για τους τοίχους και τα ρουχαλάκια του μωρού. 

Μέγεθος εμβρύου

Στην εβδομάδα αυτή, το μωρό σας είναι περίπου 18 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός καρότου και ζυγίζει περίπου 370 γραμμάρια. Το εσωτερικό των αυτιών του έχει πλέον διαμορφωθεί και έχει αρχίσει να αντιλαμβάνεται ήχους και να ανταποκρίνεται σε ακουστικά ερεθίσματα. Τα νυχάκια του μεγαλώνουν συνεχώς και έχει αρχίσει την παραγωγή του σμήγματος, μιας παχύρρευστης ουσίας, η οποία αποτελείται από νερό, λιπίδια και πρωτεΐνες. Το σμήγμα καλύπτει το δέρμα του μωρού σας και το προστατεύει από το αμνιακό υγρό. Συνεχίζεται επίσης η ανάπτυξη του αναπνευστικού συστήματος και η ωρίμανση του εγκεφάλου και του νεφρικού συστήματος. Τέλος, στο έντερο του έχει αρχίσει να παράγεται το μηκώνιο, το οποίο αποτελείται κυρίως από νεκρά κύτταρα. Αν το μωράκι σας είναι αγόρι, τότε οι όρχεις του έχουν ήδη σχηματιστεί, παράγουν τεστοστερόνη, ωστόσο δεν έχουν κατέλθει στο όσχεο και βρίσκονται ακόμα μέσα στην κοιλιά του. 

 

Συμπτώματα

 • Εκροή γάλακτος από τους μαστούς. Οι μαστοί σας είναι πλέον έτοιμοι για την παραγωγή γάλακτος και τον θηλασμό. Σε πολλές γυναίκες παρατηρείται αυτόματη εκροή υγρού από το μαστό, ωστόσο δεν είναι κάτι το ανησυχητικό, αλλά αρκετά ενοχλητικό. Τα επιθέματα θηλών για τον θηλασμό θα προστατεύσουν τα εσώρουχα από τέτοιου είδους λεκέδες. 
 • Συστολές BraxtonHicks. Από το τέλος του 2ου τριμήνου, αλλά κυρίως στο το 3ο τρίμηνο, αρχίζουν οι συστολές BraxtonHicks, συσπάσεις δηλαδή της μήτρας. Συνήθως είναι μικρής έντασης και κρατάνε περίπου 30-60 δευτερόλεπτα. Η συχνότητά τους είναι αρκετά αραιή και συνήθως μικρότερη από 1 ανά 2 ώρες. Αν οι συστολές γίνουν πιο συχνές ή πιο έντονες, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας. 
 • Εφιδρώσεις. Οι ορμόνες κάνουν το θερμορυθμιστικό σας κέντρο να τρελαίνεται, ενώ η αύξηση του μεταβολισμού ανεβάζει τη θερμοκρασία σας. Προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα, διατηρώντας στο δωμάτιο μια σταθερή θερμοκρασία, στην οποία εσείς νιώθετε άνετα. 
 • Ζαλάδα. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει, ότι όταν ξαπλώνετε ανάσκελα, αρχίζετε να ζαλίζεστε. Αυτό συμβαίνει, γιατί η μήτρα σας εμποδίζει το αίμα να επιστρέψει στην καρδιά, ένα φαινόμενο που ονομάζεται σύνδρομο της κάτω κοίλης φλέβας. Προσπαθήστε να γείρετε το κορμί σας στο πλάι, ακόμα και όταν κοιμάστε. Υπάρχουν ειδικά μαξιλάρια που θα σας βοηθήσουν σε αυτό. 

Tips

Συνεχίστε να παίρνετε τις βιταμίνες σας, να τρώτε σωστά και να γυμνάζεστε. Το περπάτημα, το κολύμπι, η yoga και το pilates είναι ιδανικές ασκήσεις για εσάς. 

 Αν έχετε διαλέξει ήδη όνομα για το μωρό σας, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία να αρχίσετε να σκέφτεστε ποιος ή ποια θα γίνει ο νονός ή η νονά του παιδιού σας. Μπορείτε ακόμα να αρχίσετε να ψάχνετε και το μέρος που θα λάβει χώρα αυτό το όμορφο γεγονός. 

 Φροντίστε να προμηθευτείτε με όλα τα απαραίτητα για την άφιξη του μωρού σας ή κάντε μια λίστα, ούτως ώστε να μη σας ξεφύγει τίποτα. 

 Μπορείτε να αρχίσετε να παρακολουθείτε μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε για τη μεγάλη στιγμή. Επίσης, μπορείτε να επιλέξετε από τώρα αν θέλετε να έχετε μια προσωπική μαία, η οποία θα σας παρακολουθεί, μαζί με τον γυναικολόγο σας, σε όλη τη διάρκεια της κύησης και θα είναι παρούσα και στον τοκετό. 

22η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Καρύδα

Τι συμβαίνει την 22η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Μόλις κλείσατε τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης και απομένουν μόνο άλλοι 4 μέχρι τον τοκετό. Σας αξίζει σίγουρα μια μικρή επιβράβευση. Ίσως τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή, για να πάτε ένα ταξίδι με τον σύντροφό σας. Στο 3ο τρίμηνο, η κόπωση που νιώθατε στις αρχές της εγκυμοσύνης ίσως επιστρέψει, οπότε αυτή είναι μια καλή ευκαιρία για να το τολμήσετε. Φτιάξτε λοιπόν βαλίτσα, κλείστε εισιτήρια και καλό ταξίδι. 

Αν δεν έχετε κάνει ήδη τον υπέρηχο ανατομίας του εμβρύου, ή αλλιώς τον υπέρηχο β΄ επιπέδου, τώρα είναι μια καλή ευκαιρία για να το κάνετε. Συνήθως γίνεται πριν την 23η εβδομάδα της κύησης και οπωσδήποτε πριν την 24η. Οπότε προγραμματίστε το άμεσα. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας έχει μεγαλώσει κι άλλο σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Είναι πλέον 19 εκατοστά και έχει το μέγεθος μιας καρύδας. Πολύ εξωτικό! Ζυγίζει περίπου 460 γραμμάρια, σχεδόν μισό κιλό δηλαδή. Το εσωτερικό των αυτιών του έχει πλέον διαμορφωθεί και είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται δυνατούς ήχους. Έχει αρχίσει να σχηματίζει το σμήγμα, ένα παχύρρευστο υλικό, που καλύπτει το σώμα του και το προστατεύει από το αμνιακό υγρό. Η ωρίμανση του εγκεφάλου, των νεφρών και των πνευμόνων συνεχίζει διαρκώς. Μπορεί πλέον να κάνει οργανωμένες κινήσεις, ενώ έχει πλέον τακτικούς κύκλους ύπνου-αφύπνισης. Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι κάποιες στιγμές το νιώθετε πιο έντονα από άλλες. Αυτές είναι συνήθως οι στιγμές, που είναι ξύπνιο. 

Συμπτώματα

 • Προτεταμένος ομφαλός. Η μήτρα σας μεγαλώνει συνεχώς και καταλαμβάνει όλο και περισσότερο χώρο. Αυτό αυξάνει την πίεση στο εσωτερικό της κοιλιάς σας και σε συνδυασμό με τη διάταση του κοιλιακού τοιχώματος, κάνει τον ομφαλό σας να πετάγεται προς τα έξω. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό και επανέρχεται μετά τον τοκετό. 
 • Καούρες. Η προγεστερόνη της εγκυμοσύνης κάνει τον σφιγκτήρα του στομάχου πιο χαλαρό, με αποτέλεσμα το περιεχόμενό του να παλινδρομεί προς τον οισοφάγο. Αυτό, σε συνδυασμό με την όλο και αυξανόμενη πίεση στην κοιλιά σας, μπορεί να προκαλέσει καούρες. Για να αποφύγετε αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα, προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα και αποφύγετε τροφές που ενδέχεται να ερεθίσουν το στομάχι σας. 
 • Δύσπνοια ή ταχυκαρδία. Η εγκυμοσύνη είναι μια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από αυξημένες μεταβολικές ανάγκες. Ο οργανισμός σας, για να ανταπεξέλθει, κάνει τη καρδιά σας να χτυπάει πιο γρήγορα. Ταυτόχρονα, η όλο και αυξανόμενη σε μέγεθος μήτρα ασκεί πίεση στους πνεύμονες σας, οι οποίοι αναγκάζονται να λειτουργήσουν σε μικρότερο χώρο. Επομένως, ενδέχεται να υπάρξουν στιγμές, που ο αέρας δε θα σας είναι αρκετός. Προσπαθήστε να καθίσετε και να πάρετε λίγες ήρεμες ανάσες. Αν τα συμπτώματα επιμένουν, μιλήστε με τον γιατρό σας. 
 • Πόνος στην πύελο και τη μέση. Οι αρθρώσεις της πυέλου, δηλαδή της λεκάνης, όπως και όλες οι υπόλοιπες αρθρώσεις, γίνονται λίγο πιο χαλαρές στην εγκυμοσύνη. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στην ηβική σύμφυση και στο ισχίο ή στη μέση σας. Προσπαθήστε να μην στέκεστε πολλές ώρες όρθια, να μη σηκώνετε βαριά αντικείμενα και να φοράτε χαμηλά παπούτσια. Λίγη yoga μπορεί να σας βοηθήσει με αυτά τα συμπτώματα. 

Tips

Συνεχίστε την καλή διατροφή και προσέξτε το βάρος σας. Οι επιπλέον ανάγκες σας σε θερμίδες είναι τώρα 300 ανά ημέρα και η συνιστώμενη αύξηση βάρους είναι 0,5 κιλό ανά εβδομάδα. Λαμβάνετε τα συμπληρώματα διατροφής, που σας έχει προτείνει ο γιατρός σας, και φροντίστε να μην ξεχνάτε δόσεις. Πίνετε αρκετό νερό ειδικά τις ζεστές ημέρες. Η κατανάλωση αρκετού νερού αποτρέπει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. 

 Βάλτε λίγη άσκηση στην καθημερινότητά σας. Λίγο περπάτημα ή ήπιο κολύμπι για 20-30 λεπτά την ημέρα θα σας κάνουν να νιώσετε ευεξία, ενώ έχουν και σημαντικά οφέλη για την κύηση. 

 Ενυδατώστε το δέρμα σας, ιδιαίτερα την περιοχή της κοιλιάς, για να αποφύγετε τις ραγάδες. Φοράτε πάντα αντηλιακή κρέμα, όταν βγαίνετε στον ήλιο. 

 Αρχίστε να προμηθεύεστε με τα απαραίτητα για τη γέννηση του μωρού σας. Τώρα που γνωρίζετε το φύλο του, μπορείτε να αρχίσετε να διακοσμείτε το παιδικό δωμάτιο. Μπορείτε επίσης να αρχίσετε να σκέφτεστε πιθανά ονόματα καθώς και ποιος ή ποια θα δώσει το όνομα στο μωρό σας. 

 Κάντε ένα πλάνο τοκετού. Συζητήστε με τον γιατρό σας πού θα λάβει χώρα ο τοκετός και τη δυνατότητα να έχετε προσωπική μαία, η οποία θα σας βοηθήσει στην κύηση, τον τοκετό και τη λοχεία. 

23η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Μελιτζάνα

Τι συμβαίνει την 23η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Έχετε κλείσει πλέον τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης και οδεύετε ολοταχώς για τον 6ο. Αυτό σημαίνει ότι ήδη έχετε περάσει το πρώτο μισό της εγκυμοσύνης. Πάρτε μια βαθιά ανάσα, χαλαρώστε και επιβραβεύστε τον εαυτό σας. Όλες αυτές οι αλλαγές, που συμβαίνουν στο σώμα σας, καθώς και η επικείμενη άφιξη του νέου μέλους της οικογένειάς σας μπορεί να σας έχουν αγχώσει. Είναι απόλυτα λογικό και πολλές γυναίκες νιώθουν το ίδιο ακριβώς με εσάς. Γι’ αυτό φροντίστε, να βρίσκετε λίγο προσωπικό χρόνο για να χαλαρώσετε ή να κάνετε ένα διάλειμμα μέσα στη μέρα. Το μωρό σας νιώθει ότι νιώθετε, γι’ αυτό δεν θα πρέπει να ξεχνάτε να φροντίζετε και τις δικές σας ανάγκες. Αν σας κάνει να νιώθετε καλύτερα, συζητήστε ό,τι σας αγχώνει με τον σύντροφό σας ή με κάποιο δικό σας άτομο. Δεν είστε μόνη σας σε όλο αυτό. 

 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας είναι πλέον 20 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος μιας μελιτζάνας, και ζυγίζει περίπου 500 γραμμάρια. Από το τέλος αυτής της εβδομάδας και μετά το μωράκι σας θεωρείται βιώσιμο, αυξάνονται δηλαδή οι πιθανότητές του από εδώ και πέρα να ανταποκριθεί στην εξωμήτριο ζωή. Συνήθως, αυτή είναι η τελευταία εβδομάδα, που πραγματοποιείται ο υπέρηχος ανατομίας του εμβρύου, ή αλλιώς υπέρηχος β΄ επιπέδου. Αυτός ο υπέρηχος διενεργείται από γυναικολόγο, εξειδικευμένο στην εμβρυομητρική ιατρική και εξετάζει την ανατομία του μωρού σας καθώς και το φύλο του. Το μωράκι σας, σε αυτή την εβδομάδα, έχει αναπτύξει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του και συνεχίζει την ωρίμανση του εγκεφάλου και των νεφρών. Είναι σε θέση να αντιληφθεί ήχους και εμφανίζει τακτικούς κύκλους ύπνου-αφύπνισης. Αυτό σίγουρα το έχετε αντιληφθεί και η ίδια. Όταν είναι ξύπνιο είναι πολύ πιο δραστήριο. 

Συμπτώματα

 • Συστολές BraxtonHicks. Αυτές είναι ήπιες συσπάσεις της μήτρας, οι οποίες αρχίζουν από το τέλος του 2ου τριμήνου ή από την αρχή του 3ου. Είναι μικρής διάρκειας, περίπου 30-60 δευτερόλεπτα και συνήθως λιγότερες από 1 ανά 2 ώρες. Αν οι ωδίνες που νιώθετε είναι πιο συχνές ή πιο έντονες, μιλήστε άμεσα με τον γυναικολόγο σας. 
 • Πρησμένα πόδια. Μπορεί τα πόδια σας να μην χωράνε πλέον στα παπούτσια σας, ειδικά μετά από αρκετές ώρες ορθοστασίας. Δεν φταίνε τα κιλά της εγκυμοσύνης. Η κατακράτηση υγρών και η πίεση, που ασκεί η μήτρα σας στα αγγεία της λεκάνης, κάνουν τα κάτω άκρα να πρήζονται. Φροντίστε να αποφεύγετε την πολύωρη ορθοστασία και χρησιμοποιείστε ένα σκαμνάκι ή ένα μαξιλάρι για τα πόδια σας, όταν κάθεστε ή όταν ξαπλώνετε, αντίστοιχα. Αν παρατηρήσετε σε κάποιο από τα δύο κάτω άκρα θερμότητα, ερυθρότητα, ή πόνο, μιλήστε με τον γιατρό σας. 
 • Ουλίτιδα. Τα ούλα σας δέχονται πιο πολύ αίμα από ότι συνήθως λόγω της εγκυμοσύνης. Αυτό τα κάνει πιο ευαίσθητα στο βούρτσισμα και ευνοεί την ανάπτυξη μικροβίων. Ο οδοντίατρος θα σας βοηθήσει να επιλέξετε την κατάλληλη οδοντόβουρτσα, ενώ παράλληλα θα διορθώσει τυχόν προβλήματα. Η καλή στοματική υγιεινή είναι ιδιαίτερα σημαντική για την κύηση. 
 • Αυξημένη σεξουαλική επιθυμία. Αν δεν υπάρχει κάποια αντένδειξη και υπάρχει επιθυμία και από τις δύο πλευρές, τότε μην φοβάστε να έρθετε πιο κοντά με τον σύντροφό σας. Έχετε στο νου σας ωστόσο, ότι ο τράχηλος σας είναι πιο ευαίσθητος, οπότε μπορεί να δείτε μερικές σταγόνες αίμα μετά την επαφή. Επίσης, ο οργασμός μπορεί να προκαλέσει ήπιες συσπάσεις στη μήτρα. 

Tips

Τρώτε σωστά, πίνετε αρκετό νερό και παίρνετε τις βιταμίνες σας. Μέχρι τώρα θα πρέπει να έχετε πάρει 6-7 κιλά. Οι επιπλέον θερμίδες που χρειάζεστε σε αυτό το τρίμηνο είναι 300 ανά ημέρα. 

 Λίγη άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε. Βγείτε για λίγο περπάτημα ή κάντε λίγη yoga. Η μέτριας έντασης άσκηση δεν αντενδείκνυται και είναι ευεργετική για την εγκυμοσύνη. 

 Αρχίστε να φτιάχνετε ένα οικονομικό πλάνο και υπολογίστε τα έξοδα του τοκετού και της λοχείας. Έτσι θα αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Σκεφτείτε επίσης για το αν θέλετε να ασφαλίσετε, αμέσως μετά τη γέννηση, την υγεία του παιδιού σας. 

 Φωτογραφίστε τον εαυτό σας κάθε εβδομάδα, για να κρατήσετε ζωντανές τις αναμνήσεις σας της κύησης. Μπορείτε επίσης σε αυτό το σημείο να προγραμματίσετε μια επαγγελματική φωτογράφιση, η οποία μπορεί να λάβει χώρα σε λίγες εβδομάδες, μόλις η κοιλιά σας μεγαλώσει λίγο ακόμα. 

 Βάλτε μια εικόνα από τον υπέρηχο του μωρού σας σε κορνίζα και τοποθετήστε την σε περίοπτη θέση. Έτσι θα έχετε το πρώτο κάδρο του μωρού σας. 

 Αν έχετε κι άλλο παιδάκι, αρχίστε να το προετοιμάζετε σιγά σιγά για τον ερχομό του νέου μέλους. Αν δεν ξέρετε πώς, υπάρχουν πολλά site, που μπορούν να σας βοηθήσουν σε αυτό, ενώ μερικές συμβουλές από κάποιον ειδικό σίγουρα δεν είναι κακή ιδέα. 

24η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Καλαμπόκι

Τι συμβαίνει την 24η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Βρίσκεστε σε ένα πολύ σημαντικό ορόσημο της εγκυμοσύνης. Από αυτή την εβδομάδα και μετά, το μωρό σας θεωρείται βιώσιμο, που σημαίνει ότι από εδώ και πέρα αυξάνονται συνεχώς οι πιθανότητές του να ανταπεξέλθει στην εξωμήτριο ζωή. Στις περισσότερες κυήσεις, ο τοκετός συμβαίνει μετά την 36η εβδομάδα, ωστόσο κάποιες γυναίκες μπαίνουν σε τοκετό πιο νωρίς από το συνηθισμένο. 

Σε αυτή την εβδομάδα, θα πρέπει να έχετε ήδη πραγματοποιήσει τον υπέρηχο ανατομίας του μωρού σας. Ο γυναικολόγος σας θα δει το πόρισμα της εξέτασης και θα σας ενημερώσει για τα αποτελέσματά του. Επίσης, θα σας ζητήσει να κάνετε μια εξέταση που ονομάζεται καμπύλη σακχάρου. Η εξέταση αυτή διενεργείται από την 24η έως και την 28η εβδομάδα της κύησης και με αυτή βλέπουμε πόσο καλά ανταποκρίνεται ο οργανισμός σας στη γλυκόζη, η οποία είναι κάτι σαν τη ζάχαρη. Βλέπουμε δηλαδή, αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη κύησης ή όχι. Οι περισσότερες έγκυες δεν την περιγράφουν ως μια ευχάριστη εμπειρία, ωστόσο είναι μια από τις απαραίτητες εξετάσεις της εγκυμοσύνης. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας σε αυτή την εβδομάδα είναι 21 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός καλαμποκιού και ζυγίζει 630 γραμμάρια. Έχει αναπτύξει τα περισσότερα από τα όργανα του και πλέον έχει αρχίσει να παχαίνει, να αποθηκεύει δηλαδή λίπος, το οποίο θα το κρατήσει ζεστό μετά τον τοκετό και θα καλύψει τις πρώτες του ανάγκες σε ενέργεια τις πρώτες ημέρες της ζωής του. Σε αυτή τη φάση, αναπτύσσει τα φρύδια του, ενώ το σώμα του καλύπτεται ήδη από μικρές λεπτές τριχούλες, τις τρίχες lanugoΣυνεχίζεται επίσης η ανάπτυξη των πνευμόνων και η ωρίμανση του εγκεφάλου και των νεφρών. Το μωρό σας εμφανίζει πλέον οργανωμένους κύκλους ύπνου-αφύπνισης και είναι σε θέση να αντιληφθεί ήχους. Μπορείτε να του τραγουδήσετε, να του μιλήσετε ή ό,τι άλλο εσείς νιώθετε. Το μωράκι σας είναι όλο αυτιά. 

Συμπτώματα

 • Αλλαγές στο δέρμα. Το δέρμα σας διατείνεται λόγω της εγκυμοσύνης και της κατακράτησης υγρών. Εξαιτίας αυτής της διάτασης γίνεται πιο ευαίσθητο και επιρρεπές σε ερεθισμούς. Ενδέχεται ακόμη να έχετε παρατηρήσει τις πρώτες ραγάδες στην κοιλιά ή το στήθος σας ή το δέρμα σας να έχει γίνει πιο σκούρο σε ορισμένα σημεία, όπως στις θηλές, τη μέση γραμμή ή το πρόσωπο. Αυτές οι πανάδες στο πρόσωπο, ονομάζονται χλόασμα ή μάσκα της εγκυμοσύνης. Φροντίστε και ενυδατώνετε το δέρμα σας και φορέστε αντηλιακό, όταν εκτίθεστε στον ήλιο. 
 • Ζαλάδα και αστάθεια. Η κοιλιά σας έχει μετατοπίσει το κέντρο βάρους σας προς τα μπροστά, επομένως είναι λογικό να δυσκολεύεστε να ισορροπήσετε. Επίσης, οι αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος μπορεί να σας κάνουν να νιώθετε ζαλισμένες, ειδικά μετά από αρκετές ώρες ορθοστασίας. Καθίστε και πάρτε μια βαθιά ανάσα. Όταν ξαπλώνετε, φροντίστε να έχετε το σώμα σας στο πλάι, για να αποφύγετε το σύνδρομο της κάτω κοίλης φλέβας. 
 • Δυσκολία στον ύπνο. Η κοιλιά σας σάς δυσκολεύει να βρείτε αναπαυτική θέση ύπνου, ωστόσο υπάρχουν ειδικά μαξιλάρια, που μπορεί να σας βοηθήσουν σε αυτό. Επίσης ο ύπνος σας μπορεί να διαταράσσεται από νυχτερινές κράμπες. Λίγες διατάσεις πριν ξαπλώσετε και η καλή ενυδάτωση θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα. 

Tips

Η διατροφή παίζει σπουδαίο ρόλο στην εγκυμοσύνη. Φροντίστε να μαγειρεύετε και να πλένετε καλά τις τροφές σας και αποφύγετε ανθυγιεινά φαγητά. Μέχρι στιγμής είναι φυσιολογικό, αν έχετε πάρει 6-7 κιλά. Συνεχίστε να λαμβάνετε τις βιταμίνες σας και πίνετε αρκετό νερό. 

 Φροντίστε να γυμνάζεστε όσο πιο τακτικά γίνεται. 20-30 λεπτά άσκησης την ημέρα, όπως περπάτημα, κολύμπι ή yoga, είναι ευεργετικά για την κύηση. Επίσης, μπορείτε να ξεκινήσετε ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών του περινέου, ή όπως ονομάζονται ασκήσεις Kegel, οι οποίες θα σας βοηθήσουν στον τοκετό και θα μειώσουν τις πιθανότητες, να εμφανίσετε ακράτεια πιο αργά στην κύηση. 

 Αν θέλετε και εφόσον δεν υπάρχει σχετική αντένδειξη, μπορείτε επίσης να κάνετε σεξ με τον σύντροφό σας. 

 Αν δεν έχετε αποφασίσει πού και πώς θα γεννήσετε, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να το κάνετε. Σκεφτείτε επίσης τη δυνατότητα να έχετε μια προσωπική μαία, η οποία θα σας βοηθήσει στον τοκετό και στη λοχεία. 

 Όσο έχετε ακόμα αρκετή ενέργεια, μπορείτε να σκεφτείτε τις απαραίτητες τροποποιήσεις, που θα κάνουν το σπίτι σας πιο ασφαλές για το μωρό σας. Καλύψτε απροστάτευτες πρίζες και γωνίες και βάλτε ασφάλειες στα ντουλάπια σας. 

 Αυτή είναι ίσως η τελευταία ευκαιρία να κανονίσετε ένα ταξίδι με τον σύντροφο σας. Αν το σκέφτεστε, μην το καθυστερείτε. 

Γράφει ο Καλαμπαλίκης Ανδρέας MD, MSc
Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών