Skip to main content

Εβδομάδα

25η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Παντζάρι

Τι συμβαίνει την 25η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Έχετε κλείσει τον 5ο μήνα της εγκυμοσύνης και βρίσκεστε περίπου στο μέσο του 6ου. Η κοιλιά σας έχει μεγαλώσει πλέον αρκετά και ίσως να υπάρχουν στιγμές μέσα στην ημέρα, που σας βαραίνει ή που σας κάνει να νιώθετε άβολα. Μπορεί επίσης να σας έχουν αγχώσει οι προετοιμασίες για τον ερχομό του μωρού σας. Ό,τι κι αν νιώθετε είναι φυσιολογικό. Δεν μπορείτε να είστε χαρούμενη όλη τη μέρα και το να είστε κακόκεφη ή το να κάνετε αρνητικές σκέψεις δεν σας κάνει λιγότερο καλή μαμά. Μιλήστε στον σύντροφό σας ή σε κάποιο κοντινό σας πρόσωπο και ζητήστε στήριξη, αν είναι αυτό που χρειάζεστε. 

Σε αυτή την εβδομάδα, μπορεί να σας ζητήσει ο γιατρός σας να κάνετε μια εξέταση που ονομάζεται καμπύλη σακχάρου. Σε αυτήν την εξέταση θα χρειαστεί να είστε νηστική και να πιείτε ένα πολύ γλυκό ρόφημα που περιέχει γλυκόζη και να παραμείνετε στο μικροβιολογικό εργαστήριο για 2 ώρες. Αυτή η εξέταση θα δείξει αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη κύησης ή όχι. Αν οι τιμές της εξέτασης είναι παθολογικές, ο γυναικολόγος σας θα σας παραπέμψει σε έναν ενδοκρινολόγο και θα σας δώσει ένα ειδικό διαιτολόγιο. Ενδέχεται επίσης να κάνει τις επισκέψεις σας πιο τακτικές. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας σε αυτή την εβδομάδα είναι περίπου 22 εκατοστά, όσο ένα παντζάρι δηλαδή, και ζυγίζει περίπου 720 γραμμάρια. Βγάζει φρύδια και συνεχίζει την ανάπτυξη των πνευμόνων του και την ωρίμανση του εγκεφάλου και των νεφρών. Έχει τακτικούς κύκλους ύπνου-αφύπνισης. Οι κλωτσιές του μωρού σας είναι ένδειξη ότι είναι καλά. Αν παρατηρήσετε ότι έχει περάσει αρκετή ώρα από την τελευταία φορά που το νιώσατε, καθίστε και φάτε κάτι γλυκό. Η γλυκόζη διεγείρει το μωρό σας και το ξυπνάει. 

Συμπτώματα

 • Συχνουρία. Η μήτρα σας πιέζει πλέον την ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα να επισκέπτεστε την τουαλέτα λίγο πιο συχνά από ότι συνήθως. Δυστυχώς, αυτό αναμένεται να γίνει πιο έντονο όσο προχωράει η εγκυμοσύνη. Μην αναβάλλετε την ούρηση, καθώς αυτό αυξάνει τον κίνδυνο για ουρολοιμώξεις. Φροντίστε να πίνετε νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και όχι το βράδυ, για να κοιμάστε πιο ήσυχες. 
 • Δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες. Δυστυχώς αυτά τα δύο πάνε συνήθως παρέα. Αν ήσασταν δυσκοίλια πριν την εγκυμοσύνη, ίσως τώρα τα πράγματα να έχουν γίνει χειρότερα. Φροντίστε να τρώτε αρκετές φυτικές ίνες και να πίνετε μπόλικο νερό, ειδικά του θερινούς μήνες. Πλυθείτε και μην σκουπίζεστε μετά την τουαλέτα. Αν έχετε επώδυνες διογκωμένες αιμορροΐδες, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας. 
 • Ισχιαλγία. Η μήτρα σας, καθώς πιάνει όλο και περισσότερο χώρο μέσα στην κοιλιά σας, μπορεί να αρχίσει να πιέζει το ισχιακό νεύρο και να προκαλεί πόνο στο πόδι ή/και τη μέση σας. Ρωτήσετε τον γυναικολόγο σας ποια αναλγητικά επιτρέπονται στην κύηση. Υπάρχουν επίσης ειδικές ασκήσεις, που μπορούν να σας βοηθήσουν. Το θετικό είναι ότι αυτά τα συμπτώματα συνήθως υποχωρούν μετά τον τοκετό. 

Tips

Συνεχίστε την καλή διατροφή και αποφύγετε τις υπερβολές. Μέχρι στιγμής, η αύξηση του βάρους σας θα πρέπει να κυμαίνεται περίπου στα 7 κιλά. Η διατήρηση ενός υγιούς βάρους, θα βοηθήσει το σώμα σας να επανέλθει πιο γρήγορα μετά τον τοκετό. 

 Συνεχίστε να λαμβάνετε τα συμπληρώματα διατροφής σας. Προσέξετε συγκεκριμένες τροφές. Η κατανάλωση ωμού ψαριού και γενικώς πλημμελώς μαγειρεμένου κρέατος απαγορεύεται στην κύηση. Επίσης, η κατανάλωση τόνου ή σολομού, αν και δεν απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη, θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς τα συγκεκριμένα ψάρια περιέχουν βαρέα μέταλλα, τα οποία συσσωρεύονται στον οργανισμό και είναι τοξικά. 

 Συνεχίστε να ασκήστε καθημερινά. Αν η κοιλιά σας εμποδίζει, τότε θα χρειαστεί να κάνετε ορισμένες τροποποιήσεις στις ασκήσεις που κάνατε. 

 Όσο έχετε ακόμα ενέργεια, μπορείτε να επικεντρωθείτε στις προετοιμασίες πριν την άφιξη του μωρού σας, όπως τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου, τη αγορά του απαραίτητου εξοπλισμού και την τοποθέτηση παιδικών ασφαλειών μέσα στο σπίτι. 

 Αρχίστε να υπολογίζετε τα έξοδα του τοκετού και της λοχείας. Έτσι θα καταφέρετε να μείνετε εντός προγράμματος και θα αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις. Μπορείτε επίσης να ανοίξετε έναν λογαριασμό καταθέσεων για το μωρό σας. 

 Τώρα είναι μια καλή ευκαιρία, να ξεκινήσετε, μόνη σας ή με τον σύντροφό σας, μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Αυτά τα μαθήματα θα σας μάθουν τεχνικές για τη διαχείριση του πόνου και θα σας προετοιμάσουν για τη μεγάλη στιγμή. 

26η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Κολοκύθι

Τι συμβαίνει την 26η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Βρίσκεστε στην 26η εβδομάδα της κύησης και σε λίγο θα κλείσετε τον 6ο μήνα της εγκυμοσύνης. Πλησιάζοντας στο τέλος της κύησης τα συναισθήματά σας μπορεί να αρχίσουν να γίνονται πιο έντονα. Μπορεί να νιώθετε χαρά και ανυπομονησία για τον ερχομό του παιδιού σας ή μπορεί να έχει αρχίσει να σας κυριεύει το άγχος για το άγνωστο. Αν νιώθετε αγχωμένη, μιλήσετε στον σύντροφό ή τον γιατρό σας και ζητήστε βοήθεια. 

Σε αυτή την εβδομάδα, ο γυναικολόγος σας θα σας ζητήσει να κάνετε μια εξέταση που ονομάζεται καμπύλη σακχάρου και στην οποία φαίνεται αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη κύησης ή όχι. Στην περίπτωση που η εξέταση βγει θετική, δηλαδή διαγνωστείτε με σακχαρώδη διαβήτη κύησης, ο γιατρός σας θα σας δώσει ένα ειδικό διαιτολόγιο, με συγκεκριμένο αριθμό θερμίδων και θα σας παραπέμψει σε έναν ενδοκρινολόγο για επιπλέον οδηγίες. Μπορεί επίσης να χρειαστεί από εδώ και πέρα τα ραντεβού σας να γίνουν πιο συχνά. 

Μέγεθος εμβρύου

Στην εβδομάδα αυτή, συνήθως δεν θα χρειαστεί να επισκεφτείτε τον γυναικολόγο σας, ως εκ τούτου δεν θα έχετε την ευκαιρία να δείτε το μωρό σας στον υπέρηχο. Παρόλα αυτά, το μωρό σας σε αυτή την εβδομάδα είναι 25 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός κολοκυθιού, και ζυγίζει περίπου 820 γραμμάρια. Το σώμα του είναι ακόμα αρκετά αδύνατο και δεν θυμίζει καθόλου τα παχουλά μωρά, που έχετε συνηθίσει να βλέπετε. Ωστόσο, προσθέτει συνεχώς λίπος, το οποίο θα το βοηθήσει να ανταποκριθεί καλύτερα στη ζωή έξω από τη μήτρα. Έχει ακόμα τα ματάκια του κλειστά, θα αρχίσει όμως να τα ανοίγει δειλά δειλά τις επόμενες εβδομάδες. Σας ακούει και ανταποκρίνεται στους ήχους του περιβάλλοντος. Μιλήστε του, τραγουδήστε του ή διαβάστε του ένα παραμύθι. Αυτό θα σας βοηθήσει να χτίσετε τον δεσμό σας μαζί του. 

Συμπτώματα

 • Συστολές BraxtonHicks. Όσο πλησιάζετε στο 3ο τρίμηνο, είναι πιο πιθανό να αρχίσετε να νιώθετε τις επονομαζόμενες συστολές BraxtonHick. Αυτές είναι ήπιες, αραιές και συνήθως μικρής διάρκειας συσπάσεις της μήτρας. Είναι αρκετά ενοχλητικές και μπορεί να σας ανησυχήσουν. Αν δε είναι συχνές ή πολύ έντονες και δεν συνδυάζονται με την παρουσία αίματος, τότε δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. 
 • Ουρολοίμωξη. Είναι αρκετά συχνό στην εγκυμοσύνη, κάποιες γυναίκες να εμφανίσουν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Χαρακτηρίζεται κυρίως από συχνουρία, άλγος ή τσούξιμο κατά την ούρηση και πόνο στην κοιλιά. Αν παρατηρήσετε τέτοιου είδους συμπτώματα, μιλήστε αμέσως με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας ζητήσει ορισμένες εξετάσεις και ενδεχομένως να σας δώσει αντιβιοτική αγωγή. Οι ουρολοιμώξεις είναι δυνητικά επικίνδυνες για την εγκυμοσύνη, οπότε μην διστάζετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας. 
 • Έλλειψη ύπνου. Η κοιλιά σας μεγαλώνει συνεχώς και μπορεί να σας εμποδίζει να βρείτε μια αναπαυτική θέση, όταν ξαπλώνετε. Επιπλέον, το συνεχώς αυξανόμενο άγχος μειώνει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου. Αντίστοιχα, με τη σειρά της, η έλλειψη ύπνου προκαλεί πονοκέφαλο και σας κάνει να ξεχνάτε πιο εύκολα. Για έναν πιο ήσυχο ύπνο, αποφύγετε την κατανάλωση καφεΐνης τις απογευματινές ώρες. Επίσης, φροντίστε να πίνετε περισσότερο νερό μέσα στην ημέρα και λιγότερο τη νύχτα. Έτσι θα μειώσετε τις νυχτερινές επισκέψεις στην τουαλέτα. 

Tips

Λαμβάνετε τις βιταμίνες σας τακτικά χωρίς να παραλείπετε δόσεις. Ακολουθήστε ένα υγιεινό διαιτολόγιο, χωρίς υπερβολές και διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Μέχρι αυτή την εβδομάδα, η αύξηση του βάρους θα πρέπει να κυμαίνεται στα 7-8 κιλά περίπου. Πίνετε αρκετό νερό, ειδικά εάν είναι καλοκαίρι. 

 Σκεφτείτε τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειάς σας, όπως τη διακόσμηση του παιδικού δωματίου και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να υπολογίσετε τα πρώτα έξοδα μετά τον τοκετό και κάντε μια λίστα εσόδων-εξόδων. 

 Το δέρμα σας ταλαιπωρείται. Μην το παραμελείτε. Βάζετε ενυδατική κρέμα στην κοιλιά και τους μαστούς για την πρόληψη των ραγάδων και βάζετε αντηλιακή κρέμα στο πρόσωπο, όποτε εκτίθεστε στον ήλιο, για να αποτρέψετε την εμφάνιση πανάδων. 

 Συνεχίστε την άσκηση, όσο ακόμα έχετε αρκετές δυνάμεις. Επίσης, μπορείτε τώρα να ξεκινήσετε μαθήματα ανώδυνου τοκετού. 

27η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Κουνουπίδι

Τι συμβαίνει την 27η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Βρίσκεστε στην 27η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, ενώ στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα κλείσετε τον 6ο μήνα της κύησης. Σας αξίζουν συγχαρητήρια! Άλλοι 3 μήνες μπορεί να σας φαίνονται ατελείωτοι, αλλά ο χρόνος περνάει πιο γρήγορα από ό,τι νομίζετε. Η μήτρα σας έχει μεγαλώσει αρκετά και ο πυθμένας της απέχει πλέον περίπου 27 εκατοστά από την ηβική σύμφυση, βρίσκεστε δηλαδή περίπου στο μέσο μεταξύ του ομφαλού και του θώρακα.  

Σε αυτή τη φάση, είναι λογικό το κεφάλι σας είναι γεμάτο με πληροφορίες και σκέψεις σχετικά με την άφιξη του μωρού σας. Αν και είναι καλό να προετοιμάζεστε από νωρίς, έχετε στο νου σας, ότι παρόλο που μπαίνετε σιγά σιγά στο 3ο τρίμηνο της κύησης, ο τοκετός απέχει ακόμα αρκετές εβδομάδες. Για αυτό φροντίστε να χαλαρώνετε και να απολαμβάνετε την κάθε στιγμή. Βρίσκεστε στη μέση ενός υπέροχου ταξιδιού και κάθε στιγμή μετράει. 

Μέγεθος εμβρύου

Στην εβδομάδα αυτή το μωρό σας είναι περίπου 24 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός κουνουπιδιού και ζυγίζει περίπου 900 γραμμάρια. Σε αυτή την εβδομάδα έχει ήδη αρχίσει να γυμνάζει τους θωρακικούς του μύες, εξασκώντας την τεχνική της αναπνοής. Ωστόσο, δεν είναι αέρας αυτό που εισπνέει, αλλά αμνιακό υγρό. Ακούει και ανταποκρίνεται στους εξωτερικούς ήχους, ενώ μπορεί να αναγνωρίσει γνώριμες φωνές, κυρίως τη δική σας. Το σκελετικό του σύστημα γίνεται όλο και πιο δυνατό, το ίδιο και οι κλωτσιές του, και μπορεί πλέον να συλλαμβάνει αντικείμενα. Ο εγκέφαλός του γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει και η ωρίμανση των πνευμόνων και των νεφρών. 

Συμπτώματα

 • Πόνος στην ηβική σύμφυση. Η εγκυμοσύνη κάνει τις αρθρώσεις και τους συνδέσμους σας πιο ελαστικούς για να βοηθήσουν το σώμα σας να ανταπεξέλθει στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στην ηβική σύμφυση, δηλαδή στην άρθρωση, που βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς σας και ενώνει τα δύο οστά της λεκάνης. Αποφύγετε την ορθοστασία και προσπαθήστε να μην σηκώνετε βάρη. 
 • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις. Η εγκυμοσύνη χαρακτηρίζεται από αυξημένη αιματική κυκλοφορία στον κόλπο, γεγονός που προκαλεί μεγαλύτερη παραγωγή κολπικών υγρών. Τα υγρά αυτά μπορεί να είναι από διάφανα και υδαρή έως παχύρρευστα και λευκωπά. Σε γενικές γραμμές δεν είναι ανησυχητικά, ωστόσο αν παρατηρήσετε δυσοσμία ή αλλαγή στο χρώμα των υγρών, να αποκτούν δηλαδή κίτρινη ή πρασινωπή χροιά, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας. 
 • Δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες. Η εγκυμοσύνη, λόγω της αυξημένης παραγωγής προγεστερόνης, κάνει το έντερό σας πιο δυσκίνητο. Ταυτόχρονα, η ολοένα και αυξανόμενη πίεση της μήτρα στο έντερο κάνει τις κενώσεις όλο και πιο δύσκολες. Αυτό προκαλεί συχνά δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ή την επιδείνωση των αιμορροΐδων. Φροντίστε να μην αναβάλετε τις επισκέψεις στην τουαλέτα και αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών και νερού. Φροντίστε να πλένεστε και να μην σκουπίζεστε μετά την τουαλέτα. Αν παρατηρήσετε διογκωμένες ή/και επώδυνες αιμορροΐδες, μιλήστε με τον γιατρό σας. 
 • Έντονα όνειρα. Πολλές γυναίκες βιώνουν πολύ ζωντανά όνειρα σε αυτή τη φάση της εγκυμοσύνης. Μπορεί να σας φαίνονται αστεία και να σας κάνουν να ξυπνάτε με όμορφη διάθεση το πρωί, ωστόσο για κάποιες γυναίκες είναι αρκετά ενοχλητικά και μπορεί εύκολα να διαταράξουν τον ύπνο. Αν ανήκετε στη δεύτερη κατηγορία, φροντίστε να μην πέφτετε για ύπνο νηστική. Καταναλώστε ένα ελαφρύ γεύμα, κατά προτίμηση πλούσιο σε πρωτεΐνες, όπως για παράδειγμα ένα γιαούρτι σε συνδυασμό με κάποιο φρούτο. 

Tips

Ακολουθήστε τις οδηγίες του γιατρού σας, όσον αφορά τα συμπληρώματα της εγκυμοσύνης και το διαιτολόγιό σας. Πίνετε αρκετό νερό και αποφύγετε τις υπερβολές στο φαγητό, ειδικά αν έχετε διαγνωστεί με σακχαρώδη διαβήτη κύησης. Ο ανεξέλεγκτος διαβήτης κύησης κάνει το μωρό να μεγαλώνει πιο γρήγορα από το φυσιολογικό, ενώ σχετίζεται και με αρκετές επιπλοκές για τη μητέρα και το νεογνό. 

 Φροντίστε να αθλείστε τακτικά, όσο ακόμα τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης το επιτρέπουν. Αν νιώθετε ότι η κοιλιά σας έχει αρχίσει να σας βαραίνει αρκετά ή αν νιώθετε πόνο ή μεγάλη πίεση στις αρθρώσεις σας, τότε μπορείτε να αρχίσετε κάποια εναλλακτική άσκηση, όπως το κολύμπι. Είναι μια εξαιρετική αερόβια άσκηση, κατάλληλη για την εγκυμοσύνη, που προστατεύει τις αρθρώσεις. 

 Αρχίστε να σκέφτεστε για το αν θέλετε να συλλέξετε βλαστικά κύτταρα κατά τον τοκετό. Ο γυναικολόγος σας μπορεί να σας ενημερώσει για τα οφέλη, γύρω από την αποθήκευση βλαστικών κυττάρων και να σας καθοδηγήσει, ούτως ώστε να πάρετε την καταλληλότερη απόφαση για εσάς.

28η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Μαρούλι

Τι συμβαίνει την 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Βρίσκεστε πλέον στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης και έχετε μπει επίσημα στο 3ο τρίμηνο της κύησης. Αυτό σημαίνει ότι έχετε διανύσει περισσότερο από τα δύο τρίτα της εγκυμοσύνης και πλέον είστε στην τελική ευθεία. Από εδώ και στο εξής τα συμπτώματά σας δεν θα αλλάξουν ιδιαίτερα, θα αρχίζει όμως να αλλάζει η ένταση τους, ενώ μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε ξανά κόπωση. Στην εβδομάδα αυτή, ενδέχεται να επισκεφθείτε τον γυναικολόγο σας, οπότε θα μπορέσετε να δείτε για ακόμη μια φορά το μωράκι σας στον υπέρηχο. Επίσης, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει, σε αυτή την εβδομάδα, να κάνετε μια ένεση, αν η ομάδα αίματος σας είναι Rhesus αρνητική. Η ένεση αυτή θα σας προστατεύσει από τα κύτταρα του μωρού, τα οποία περνάνε στη δική σας κυκλοφορία. Επίσης, θα σας συμβουλεύσει, να κάνετε, τόσο εσείς όσο και το άμεσο περιβάλλον σας, το επαναληπτικό εμβόλιο διφθερίτιδας-κοκκύτη-τετάνου, το οποίο θα προφυλάξει το μωρό σας από τη θανατηφόρα ασθένεια του κοκκύτη. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωράκι σας περνάει αυτή την περίοδο ένα σημαντικό ορόσημο. Η 28η εβδομάδα είναι η εβδομάδα, μετά την οποία οι πιθανότητες του μωρού σας να ανταπεξέλθει στην εξωμήτριο ζωή αυξάνονται σημαντικά. Το μωρό σας είναι πλέον 25 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός μαρουλιού και ζυγίζει 1 κιλό, όσο δηλαδή ένα λίτρο νερού. Η ανάπτυξή του, από εδώ και πέρα, θα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακή. Το μωρό σας συνεχώς αποθηκεύει λίπος και γίνεται όλο και πιο στρουμπουλό. Μπορεί πλέον και ανοίγει τα μάτια του και είναι σε θέση να αναγνωρίσει το φως από το σκοτάδι. Έχει επίσης βλεφαρίδες. Ο εγκέφαλός του γίνεται όλο και πιο ώριμος και συνεχίζει τους κύκλους ύπνου-αφύπνισης. Ο ύπνος του διαρκεί συνήθως 40 λεπτά και είναι η περίοδος, που συνήθως δεν το νιώθετε τόσο έντονα. Θα έχετε παρατηρήσει επίσης, ότι όταν τρώτε κάτι γλυκό γίνεται πιο δραστήριο. Αυτό συμβαίνει γιατί η ζάχαρη το διεγείρει.  

Συμπτώματα

 • Δύσπνοια. Όσο η μήτρα σας μεγαλώνει, όλο και πιο πολύ πιέζει την κοιλιά σας και τον θώρακα. Αυτό μειώνει τον λειτουργικό χώρο των πνευμόνων και κάνει την αναπνοή σας πιο δύσκολη. Διατηρήστε καλή στάση σώματος, καθώς αυτό μπορεί να βοηθήσει αρκετά, και ξεκουραστείτε, αν νιώθετε δε σας φτάνει ο αέρας. 
 • Εκροή υγρού από τους μαστούς. Το στήθος σας έχει μεγαλώσει αρκετά και οι μαζικοί αδένες, οι αδένες δηλαδή που θα παραγάγουν γάλα, είναι πλέον έτοιμοι να στηρίξουν τις διατροφικές ανάγκες του μωρού σας. Σε αυτό το σημείο μπορεί να παρατηρήσετε μικρή εκροή γάλακτος από τον ένα ή και τους δύο μαστούς. Αυτό το υγρό ονομάζεται πύαρ ή πρωτόγαλα. Είναι φυσιολογικό αν και ομολογουμένως ενοχλητικό. Ένα επίθεμα για τους μαστούς θα λύσει το πρόβλημά σας. 
 • Προβλήματα ύπνου. Ο νυχτερινός σας ύπνος μπορεί να διαταράσσεται για πολλούς λόγους. Νυχτερινές κράμπες, συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα και περίεργα όνειρα μπορούν να παρέμβουν στον κύκλο του ύπνου. Άλλες πάλι φορές, μπορεί να ξυπνάτε στη μέση της νύχτας και να νιώθετε μια έντονη, εσωτερική ανάγκη να καθαρίσετε ή να μαγειρέψετε. Είναι κι αυτό ένα από τα ένστικτα της μητρότητας. Αν συμβαίνει κάτι από όλα αυτά, πάρτε τα μέτρα σας. Λίγες διατάσεις πριν τον ύπνο ή η αποφυγή καφεΐνης και πολλών υγρών πριν την κατάκλιση μπορεί να σας βοηθήσουν. Επίσης, αν ξυπνήσετε μέσα στη νύχτα και δυσκολεύεστε να ξανακοιμηθείτε, διαβάστε ένα βιβλίο ή πιείτε ένα χαμομήλι και προσπαθήστε ξανά. Γενικά, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε όσο περισσότερο μπορείτε. 

Tips

Ακολουθήστε ένα υγιεινό διαιτολόγιο. Μέχρι στιγμής θα πρέπει να έχετε πάρει περίπου 8 κιλά. Σε αυτό το τρίμηνο ίσως δείτε τη μεγαλύτερη αύξηση στο βάρος σας, για αυτό καταναλώστε υπεύθυνα. Πάρτε τις βιταμίνες σας και μην παραλείπετε δόσεις. Πίνετε αρκετό νερό και φροντίστε να τρώτε αρκετές φυτικές ίνες. 

Μέχρι αυτή τη στιγμή θα πρέπει να έχετε πραγματοποιήσει την καμπύλη σακχάρου. Αν όχι, τότε μην το καθυστερείτε. Με αυτό θα μπορέσει ο γιατρός σας να διαπιστώσει αν έχετε σακχαρώδη διαβήτη κύησης. 

 Προγραμματίστε τον υπέρηχο Doppler. Αυτός, όπως και οι άλλοι δύο μεγάλοι υπέρηχοι της εγκυμοσύνης, πραγματοποιούνται από γυναικολόγο, εξειδικευμένο στην εμβρυομητρική ιατρική. Πραγματοποιείται από την 28η εβδομάδα μέχρι την 32η, συνήθως όμως μεταξύ της 30ης και της 32ης. Με αυτόν εξετάζεται ο ρυθμός ανάπτυξης του μωρού καθώς και η κυκλοφορία του αίματος στα βασικά για την εγκυμοσύνη αγγεία. Με αυτόν το υπέρηχο θα διαπιστωθεί το καλώς έχειν του μωρού σας. 

 Σκεφτείτε σε ποιον παιδίατρο θα πάτε το μωράκι σας για την πρώτη του εξέταση, καθώς και το αν θέλετε να έχετε μία προσωπική μαία, η οποία θα σας βοηθήσει τόσο στον τοκετό όσο και στη λοχεία. 

 Αρχίστε να παρακολουθείτε τις κινήσεις του μωρού. Είναι σημαντικό να το αισθάνεστε καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αν παρατηρήσετε απότομη αλλαγή στη συμπεριφορά του ή αν δεν το νιώθετε το ίδιο δραστήριο όπως πριν, μιλήστε με τον γιατρό σας. 

29η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

κολοκύθα

Τι συμβαίνει την 29η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Βρίσκεστε πλέον στον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης και στο 3ο τρίμηνο της κύησης. Το μωρό και η κοιλιά σας μεγαλώνουν συνεχώς και εσείς νιώθετε την πίεση συνεχώς να αυξάνει. Και δεν εννοούμε μόνο στο σώμα σας. Καθώς η μεγάλη στιγμή πλησιάζει, ενδεχομένως να σας δημιουργούνται συνεχώς καινούρια ερωτήματα και να αγχώνεστε όλο και περισσότερο. Το μυστικό σε αυτή τη φάση είναι να χαλαρώσετε, να προσπαθήσετε να ξεκουραστείτε, όπου και όποτε βρίσκετε ευκαιρία και να εμπιστευτείτε τα άτομα, που βρίσκονται γύρω σας. Ζητήστε βοήθεια από τον σύντροφό σας, τους φίλους σας, ή από την οικογένειά σας. Δεν είναι ανάγκη να είστε μόνοι σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι δίπλα σας, που θέλουν και μπορούν να σας στηρίξουν. 

 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας σε αυτή τη φάση είναι 26 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος μιας μικρής κολοκύθας και ζυγίζει περίπου 1100 γραμμάρια. Όσο μεγαλώνει, ο χώρος, στον οποίο κινείται, περιορίζεται όλο και περισσότερο, επομένως είναι λογικό κι εσείς να νιώθετε τις κλωτσιές και τις κινήσεις του ακόμα πιο έντονες. Ενδεχομένως να υπάρχουν στιγμές, που νιώθετε ένα μικρό τίναγμα στην κοιλιά σας. Αυτό είναι συνήθως λόξιγκας. Ο εγκέφαλός του ωριμάζει και καθώς συμβαίνει αυτό, αρχίζουν να ομαλοποιούνται και οι κύκλοι ύπνου-αφύπνισης. Ίσως τώρα να έχετε μια ιδέα για το τι να περιμένετε, όταν γεννηθεί. Πολλοί γονείς αναφέρουν, ότι τα παιδιά τους, μετά τη γέννηση, ακολούθησαν τις ίδιες συνήθειες ύπνου, όπως και μέσα στην κοιλιά. Το μωράκι σας σε αυτή την εβδομάδα μπορεί να είναι ισχιακό ή κεφαλικό. Η προβολή του μπορεί να αλλάξει, αλλά αν αυτό είναι το πρώτο σας παιδί, τότε αναμένεται να γυρίσει το κεφάλι προς τα κάτω μέχρι τις 32 εβδομάδες. Σε ένα ποσοστό βέβαια 3%, το μωρό παραμένει ισχιακό, οπότε στην περίπτωση αυτή το πιο πιθανό είναι να γεννήσετε με καισαρική τομή. 

Συμπτώματα

 • Καούρα. Όσο η μήτρα πιέζει το έντερο και το στομάχι σας, τα συμπτώματα της καούρας ενδέχεται να αυξάνονται. Προσπαθήστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα και αντιμετωπίστε τα συμπτώματά σας με τη λήψη αντιόξινων. 
 • Κόπωση. Αν στο 2ο τρίμηνο νιώθατε ακούραστη, τα νέα δυστυχώς δεν είναι καλά για εσάς. Στο 3ο τρίμηνο, η κόπωση των πρώτων μηνών επιστρέφει. Μπορεί να μην συνδυάζεται με τα ενοχλητικά συμπτώματα του 1ου τριμήνου, αλλά σίγουρα σας δυσκολεύει στην καθημερινότητά σας. Η ταυτόχρονη έλλειψη ύπνου κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Φροντίστε να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε, όποτε βρίσκετε ευκαιρία. Γυμναστείτε, αν θέλετε να διατηρήσετε τα επίπεδα ενέργειας υψηλά και να έχετε έναν πιο ήσυχο ύπνο. 
 • Φλεβική ανεπάρκεια. Η πίεση που ασκεί η μήτρα στα αγγεία της πυέλου, δηλαδή της λεκάνης, προκαλεί φλεβική στάση στα κάτω άκρα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε διόγκωση των φλεβών και οιδήματα, δηλαδή πρήξιμο, των κάτω άκρων. Αν δεν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα όπως πόνο ή ερυθρότητα, τότε δε θα πρέπει να σας ανησυχεί. Αποφύγετε την ορθοστασία και βάλτε τα πόδια σας σε ανάρροπη θέση, δηλαδή πάνω από ένα σκαμνάκι ή ένα μαξιλάρι, όταν κάθεστε ή όταν ξαπλώνετε, αντίστοιχα. 
 • Πονοκέφαλος και ζαλάδα. Η έλλειψη ύπνου και οι αλλαγές στις ορμόνες μπορεί να σας προκαλέσουν πονοκεφάλους. Μετρήστε τη πίεση σας. Αν είναι φυσιολογική, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Επίσης, αρκετά συχνά μπορεί να νιώσετε σε αυτό το τρίμηνο ζαλάδα. Φάτε κάτι γλυκό και γυρίστε το σώμα σας στο πλάι, αν είστε ξαπλωμένη. Αν τα συμπτώματά σας επιμένουν, μιλήστε με τον γιατρό σας. 

Tips

Λαμβάνετε τις βιταμίνες σας τακτικά και ακολουθήστε ένα υγιεινό διαιτολόγιο. Ο σίδηρος και το ασβέστιο είναι ιδιαιτέρως σημαντικά σε αυτό το τρίμηνο, για αυτό φροντίστε να μην παραλείπετε δόσεις. 

 Συνεχίστε τη γυμναστική. Αν δεν μπορείτε να περπατήσετε λόγω του βάρους, τότε υπάρχουν εναλλακτικές ασκήσεις, όπως το κολύμπι και τη yoga. Επίσης μπορείτε τώρα να ξεκινήστε ή να συνεχίσετε, εάν ήδη κάνετε, ασκήσεις για την ενδυνάμωση των μυών του πυελικού εδάφους, ή αλλιώς ασκήσεις Kegel. Οι ασκήσεις αυτές δυναμώνουν τους μύες της λεκάνης και βοηθάνε στον τοκετό, ενώ παράλληλα μειώνουν την πιθανότητα εμφάνισης ακράτειας ούρων κατά τη διάρκεια της κύησης. 

 Σκεφτείτε ποιος θα σας βοηθήσει τους πρώτους μήνες μετά τον τοκετό. Αν δουλεύετε, ίσως θα ήταν μια καλή ιδέα, να αρχίσετε από τώρα να ψάχνετε για babysitter. Επίσης, από τώρα θα πρέπει να συζητήσετε με τον εργοδότη σας για την άδεια μητρότητας. 

 Προγραμματίστε την πρώτη σας επαγγελματική φωτογράφηση από την εγκυμοσύνη. Μπορείτε εσείς να διαλέξετε το στιλ της φωτογραφίας που θέλετε σε συνεννόηση με τον φωτογράφο. Ποζάρετε ως περήφανη μανούλα και κρατήστε ζωντανές τις αναμνήσεις σας από την κύηση. 

30η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Λάχανο

Τι συμβαίνει την 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Βρίσκεστε στην 30η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. Αυτή είναι η τελευταία εβδομάδα του 7ου μήνα. Από την επόμενη εβδομάδα θα μπείτε επίσημα στον 8ο μήνα της κύησης. Μπορείτε από τώρα να αρχίσετε να μετράτε αντίστροφα. Στην εβδομάδα αυτή, κάποια από τα ενοχλητικά συμπτώματα του 1ου τριμήνου αρχίζουν να επιστρέφουν, ενώ η κοιλιά σας, η οποία συνεχώς μεγαλώνει, μπορεί να κάνει τη μετακίνησή σας όλο και πιο δύσκολη. Αν έχετε ακόμα αρκετή ενέργεια και δεν σας έχει εξαντλήσει η έλλειψη ύπνου, τότε μπορείτε να κανονίσετε κάποιες λεπτομέρειες για την ώρα του τοκετού. Για παράδειγμα μπορείτε να ετοιμάσετε μια τσάντα, με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό για το μαιευτήριο, την οποία θα τοποθετήσετε σε ένα ευκόλως προσβάσιμο σημείο. Επίσης, μπορείτε να βρείτε την πιο γρήγορη διαδρομή για το μαιευτήριο. 

 

Μέγεθος εμβρύου

Στην εβδομάδα αυτή το μωρό σας είναι 27 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός λάχανου και ζυγίζει περίπου 1300 γραμμάρια, σχεδόν 1,5 κιλό. Παχαίνει όλο και περισσότερο και το δέρμα του γίνεται όλο και πιο λείο. Ο εγκέφαλος του ωριμάζει συνεχώς, τα νυχάκια του μεγαλώνουν όλο και περισσότερο, ενώ σιγά σιγά οι τριχούλες που καλύπτουν το σώμα του, οι τρίχες lanugoαρχίζουν να εξαφανίζονται. Πλέον έχει αρκετές τριχούλες στο κεφαλάκι του και έχει τα μάτια του ανοιχτά. Αντιλαμβάνεται ήχους, είναι σε θέση να αναγνωρίσει γνώριμες φωνές, όπως τη δική σας, και αντιλαμβάνεται το φως και το σκοτάδι. Εμφανίζει τακτικούς κύκλους ύπνου-αφύπνισης και είναι σε θέση να συλλάβει αντικείμενα, όπως τον ομφάλιο λώρο. Σε αυτή την εβδομάδα, διενεργείται ένας ακόμα σημαντικός υπέρηχος της εγκυμοσύνης, ο υπέρηχος Dopplerο οποίος παρέχει πληροφορίες για το καλώς έχειν του εμβρύου και ελέγχει την αιματική ροή σε σημαντικά για την εγκυμοσύνη αγγεία. 

Συμπτώματα

 • Καούρες. Αυτές τις μέρες μπορεί να αισθάνεστε ότι το στομάχι σας έχει πάρει φωτιά. Οπλιστείτε με υπομονή, καθώς τα συμπτώματά σας μπορεί να χειροτερέψουν τις επόμενες ημέρες. Η μήτρα σας πιέζει συνεχώς το στομάχι σας. Αυτό, σε συνδυασμό με τον πιο χαλαρό, λόγω της εγκυμοσύνης, σφιγκτήρα του στομάχου, κάνει το φαγητό να παλινδρομεί στον οισοφάγο σας. Μια καλή στρατηγική για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα αυτό είναι να αποφύγετε τα λιπαρά, καυτερά ή δύσπεπτα φαγητά, ειδικά πριν πάτε για ύπνο, να τρώτε μικρά γεύματα και να παραμένετε καθιστή ή όρθια για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά από κάθε γεύμα. 
 • Οιδήματα κάτω άκρων. Μπορεί να αρχίσετε να βλέπετε τα πόδια σας να πρήζονται, ειδικά μετά από αρκετές ώρες ορθοστασίας ή να τα νιώθετε βαριά στη μετακίνηση. Μερικοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα είναι να μειώσετε τις ώρες που στέκεστε όρθια και να βάζετε τα πόδια σας σε πιο ψηλή θέση. Χρησιμοποιείστε ένα σκαμνάκι, όταν κάθεστε, ή ένα μαξιλάρι, όταν είστε ξαπλωμένοι. 
 • Δυσκολία στην αναπνοή. Η μήτρα σας πιέζει όλο και πιο πολύ το διάφραγμα, γεγονός που κάνει την αναπνοή σας όλο και πιο δύσκολη. Διατηρήστε σωστή στάση του σώματος και αν νιώθετε, ότι ο αέρας δεν είναι αρκετός, προσπαθήστε να ξεκουραστείτε. Αν τα συμπτώματα είναι έντονα, μιλήστε με τον γιατρό σας. 
 • Συστολές BraxtonHicks. Ήπιες αλλά ενοχλητικές συσπάσεις της μήτρας, οι οποίες σας προετοιμάζουν για τη μεγάλη στιγμή. 

Tips

Φροντίστε τον εαυτό σας. Όσο και να σας έχουν πνίξει οι υποχρεώσεις, μην παραμελείτε τις ανάγκες σας. Λαμβάνετε τακτικά τα συμπληρώματα της εγκυμοσύνης και ξεκουραστείτε, όταν το έχετε ανάγκη. 

 Φροντίστε να τρώτε υγιεινά και αποφύγετε τις υπερβολές. Η συνιστώμενη αύξηση βάρους σε αυτή τη φάση είναι 9 κιλά. Σε αυτό το τρίμηνο, οι επιπλέον ανάγκες σας σε θερμίδες είναι 450 ανά ημέρα. 

 Πίνετε αρκετό νερό και ενυδατώστε το δέρμα σας, ειδικά στην κοιλιά και το στήθος, για να αποφύγετε τις ραγάδες. Χρησιμοποιείστε αντηλιακή κρέμα, όποτε βγαίνετε στον ήλιο. 

 Αποχωριστείτε τα ψηλά σας τακούνια και προτιμήστε πιο χαμηλά και άνετα. Τα πόδια σας θα σας ευγνωμονούν. Επίσης, αποφύγετε τις ατελείωτες ώρες ορθοστασίας. 

 Συνεχίστε τη γυμναστική σας και προετοιμάστε τους μύες της πυέλου με τις ασκήσεις Kegel. Επίσης αν δεν το έχετε τολμήσει ακόμα, μπορείτε τώρα να αρχίσετε μαθήματα ανώδυνου τοκετού. 

 Παρακολουθήστε τις κινήσεις του μωρού σας. Αν παρατηρήσετε αλλαγή στη συμπεριφορά του ή αν δεν το νιώθετε αρκετά συχνά, δοκιμάστε να καθίσετε και να φάτε κάτι γλυκό. Η ζάχαρη διεγείρει και αφυπνίζει το έμβρυο. Αν αυτά τα απλά μέτρα δεν αποδώσουν, μιλήστε με τον γιατρό σας. 

31η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Αγγούρι

Τι συμβαίνει την 31η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Σε αυτή την εβδομάδα, κλείνετε τον 7ο μήνα της εγκυμοσύνης και μπαίνετε στον 8ο. Συγχαρητήρια! Μόνο 2 μήνες έμειναν ακόμα. Ίσως και λιγότερο. Ενδεχομένως να έχετε παρατηρήσει, ότι τώρα, που η ενέργεια του 2ου τριμήνου σας εγκαταλείπει, ο εγκέφαλός σας έχει αρχίσει να λειτουργεί λίγο πιο αργά από πριν. Μην ανησυχείτε, δεν φταίτε εσείς. Η εγκυμοσύνη κάνει το μυαλό σας να ξεχνάει. Κρατήστε ένα ημερολόγιο ή σημειώστε σε μια λίστα τα πράγματα, που έχετε να κάνετε μέσα στην ημέρα. Έτσι θα είστε σίγουρη ότι έχετε τακτοποιήσει όλες σας τις υποχρεώσεις και ότι δεν σας ξεφεύγει τίποτα. Στην εβδομάδα αυτή, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να κάνετε έναν ειδικό υπέρηχο, τον υπέρηχο Doppler κύησης. Εκτελείται από γυναικολόγο, εξειδικευμένο στην εμβρυομητρική ιατρική, και ελέγχει αν το μωρό σας μεγαλώνει σωστά καθώς και διάφορες άλλες παραμέτρους της εγκυμοσύνης. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωράκι σας είναι τώρα λίγο λιγότερο από 28 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός αγγουριού και ζυγίζει 1,5 κιλό, όσο δηλαδή ένα μεγάλο μπουκάλι νερό. Ο εγκέφαλός του γίνεται όλο και πιο περίπλοκος, ενώ πλέον λειτουργούν και οι 5 αισθήσεις του. Η ίριδα έχει αρχίσει να αλλάζει χρώμα, λόγω της εναπόθεσης της μελανίνης και αντιδρά στο φως. Οι τρίχες που προηγουμένως κάλυπταν το σώμα του, οι τρίχες lanugoέχουν πλέον εξαφανιστεί από το μεγαλύτερο μέρος του σώματός του. Αντίθετα, το κεφαλάκι του έχει γεμίσει τώρα με αρκετές τριχούλες. Συνήθως σε αυτή την εβδομάδα, τα περισσότερα μωρά έχουν πάρει κεφαλική θέση, έχουν γυρίσει δηλαδή το κεφαλάκι τους προς τα κάτω. Κάποια παίρνουν αυτή τη θέση λίγο πιο αργά στη διάρκεια της κύησης, ενώ κάποια, για λόγους που δεν είναι πάντα γνωστοί, παραμένουν ισχιακά, έχουν δηλαδή τα ποδαράκια τους προς τα κάτω. Στην τελευταία περίπτωση, είναι, τις περισσότερες φορές, αναγκαίο, ο τοκετός να γίνει με καισαρική τομή. 

Συμπτώματα

 • Συστολές BraxtonHicks. Οι συστολές αυτές είναι συσπάσεις της μήτρας μικρής έντασης και διάρκειας, συνήθως 30-60 δευτερολέπτων, και συμβαίνουν με συχνότητα μικρότερη από 1 ανά ώρα. Μπορεί να γίνουν πιο συχνές, όταν είστε κουρασμένες ή αφυδατωμένες, μετά από κάποιες δραστηριότητες, όπως το σεξ, ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Πίνετε αρκετό νερό και προσπαθήστε να ξεκουραστείτε. Αν γίνουν έντονες ή πιο συχνές, μιλήστε με τον γιατρό σας. 
 • Δύσπνοια. Μπορεί να νιώθετε όλο και πιο συχνά, ότι ο αέρας δεν σας φτάνει. Η μήτρα σας πιέζει το διάφραγμα, με αποτέλεσμα να αφήνει όλο και λιγότερο χώρο στους πνεύμονες για να λειτουργήσουν. Χαλαρώστε, καθίστε και πάρτε μερικές ήρεμες ανάσες. Αν τα συμπτώματα δεν υποχωρούν, μιλήστε με τον γιατρό σας. 
 • Συχνουρία. Πάλι τουαλέτα; Δυστυχώς η μήτρα σας δεν πιέζει μόνο τους πνεύμονές σας αλλά και την ουροδόχο κύστη. Κάποιες φορές μάλιστα, μπορεί να σας έχει τύχει να μην προλάβετε να πάτε στο μπάνιο. Αυτό δεν είναι και τόσο σπάνιο στην κύηση. Αν έχετε ακράτεια, φροντίστε να πηγαίνετε συχνά στην τουαλέτα, ενδεχομένως και πριν νιώσετε την ανάγκη να την επισκεφτείτε. Επίσης, μειώστε όσο μπορείτε την πρόσληψη καφέ ή τσαγιού. 
 • Εξάντληση. Η εγκυμοσύνη ρουφάει μεγάλο κομμάτι από την ενέργεια σας. Ξεκουραστείτε, όποτε και όπου βρίσκετε ευκαιρία. Η γυμναστική μπορεί να σας βοηθήσει, να κρατήσετε τα επίπεδα της ενέργειάς σας υψηλά. 
 • Πόνος στη μέση. Η στάση του σώματός σας έχει αλλάξει, καθώς η μήτρα τραβάει, λόγω βάρους, τη μέση σας προς τα μπροστά. Αυτό προκαλεί πόνο στην πλάτη, ενώ κάποιες γυναίκες μπορεί να νιώσουν και πόνο στο ισχίο. Λίγες ασκήσεις, κυρίως η yoga, ειδικά σχεδιασμένη για την εγκυμοσύνη, μπορούν να σας βοηθήσουν. 

Tips

Λαμβάνετε τα συμπληρώματά σας τακτικά. Ο οργανισμός σας χρειάζεται όσα πιο πολλά μπορείτε να του προσφέρετε, γι’ αυτό προσπαθήστε να μην παραλείπετε δόσεις. 

 Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Μέχρι στιγμής θα πρέπει να έχετε πάρει περίπου 9-10 κιλά. Έχετε στο νου σας, ότι οι επιπλέον ανάγκες σας σε θερμίδες είναι 450 ημερησίως, σε αυτή τη φάση. 

 Φροντίστε όλες τις λεπτομέρειες για το μαιευτήριο, ώστε να είστε έτοιμη ανά πάσα στιγμή. Φτιάξτε μια τσάντα τοκετού, βρείτε την πιο γρήγορη διαδρομή για το μαιευτήριο, επιλέξτε την προσωπική σας μαία, αν το επιθυμείτε, και διαλέξτε ποιος παιδίατρος θα είναι ο πρώτος, που θα εξετάσει το μωρό σας μετά τον τοκετό. 

 Ζητήστε από τον υπέρηχο Doppler μια εικόνα του μωρού σας. Μπορεί να είναι μια απλή εικόνα υπερήχου ή μια τρισδιάστατη εικόνα. Στη συνέχεια, μπορείτε με αυτή την εικόνα να φτιάξετε το πρώτο κάδρο του μωρού σας. 

 Ξεκινήστε μαθήματα ανώδυνου τοκετού. Μην ξεχνάτε να κάνετε ασκήσεις για τους μύες της πυέλου, ή αλλιώς ασκήσεις Kegel. Οι ασκήσεις αυτές θα μειώσουν την πιθανότητα να εμφανίσετε ακράτεια κατά τη διάρκεια της κύησης. 

32η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Κινέζικο Λάχανο

Τι συμβαίνει την 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Βρίσκεστε πλέον στην 32η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και τον 8ο μήνα της κύησης. Ο χρόνος έχει αρχίσει να κυλάει αντίστροφα και όσο πλησιάζει η μεγάλη στιγμή, η αγωνία σας κορυφώνεται. Η 32η εβδομάδα είναι πολύ σημαντική για εσάς και το μωρό σας. Είναι η εβδομάδα, που πλέον, ακόμα κι αν το μωράκι σας γεννηθεί πρόωρα, οι πιθανότητες που έχει να επιβιώσει χωρίς σοβαρά προβλήματα για την υγεία του, αυξάνονται σημαντικά. Αυτή η σκέψη και μόνο μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλύτερα και να μειώσει το άγχος σας. Σε αυτή την εβδομάδα μπορείτε να πραγματοποιήσετε τον υπέρηχο Dopplerο οποίος είναι ένας αναλυτικός υπέρηχος ανάπτυξης, που διενεργείται από ειδικό στην εμβρυομητρική γυναικολόγο, και δίνει πληροφορίες για το αν το μωρό σας αναπτύσσεται ικανοποιητικά, ενώ ελέγχει και τη ροή του αίματος σε σημαντικά για την εγκυμοσύνη αγγεία. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας είναι πλέον 28 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός κινέζικου λάχανου και ζυγίζει περίπου 1700 γραμμάρια. Φυσικά κάθε μωρό διαφέρει, οπότε μην αγχωθείτε, αν σε αυτή τη φάση το μωρό σας ζυγίζει λιγότερο. Τα περισσότερα όργανα του έχουν πλέον διαμορφωθεί, ωστόσο ο εγκέφαλός του και τα νεφρά του συνεχίζουν την ωρίμανσή τους. Έχει πλέον χάσει τις περισσότερες τριχούλες, που κάλυπταν το σώμα του, τις τρίχες lanugo. Αντίθετα έχει τώρα βλεφαρίδες και φρύδια, ενώ τρίχες καλύπτουν το κεφαλάκι του. Αν το μωράκι σας είναι αγόρι, τότε αυτή την εβδομάδα οι όρχεις του αρχίζουν την κάθοδό τους στο όσχεο, εκεί δηλαδή που θα βρίσκονται κατά τη γέννηση και θα παραμείνουν για την υπόλοιπη ζωή του. Το σώμα του κερδίζει όλο και περισσότερο βάρος, εναποθέτοντας λίπος, το οποίο θα το βοηθήσει να ανταποκριθεί στην εξωμήτριο ζωή. Επίσης, το θερμορυθμιστικό του κέντρο έχει αρχίσει να λειτουργεί και πλέον στηρίζεται όλο και λιγότερο σε εσάς για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του. 

Συμπτώματα

 • Πόνος στο χέρι. Κάποιες έγκυες εμφανίζουν στην εγκυμοσύνη το επονομαζόμενο σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Αυτό συμβαίνει γιατί τα νεύρα που πηγαίνουν στην παλάμη διέρχονται από έναν μικρό χώρο, τον καρπιαίο σωλήνα, ο οποίος σε αυτή τη φάση γίνεται πιο στενός λόγω του οιδήματος της εγκυμοσύνης. Συνήθως υποστρέφει μετά τον τοκετό, αλλά σε αυτή τη φάση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν νάρθηκα και να το ξεκουράσετε. 
 • Ουλίτιδα και πληγές στο στόμα. Τα ούλα σας, λόγω της υπεραιμίας της εγκυμοσύνης, έχουν την τάση να ματώνουν, ενώ είναι πιο επιρρεπή σε λοιμώξεις. Αν ταυτόχρονα έχετε και πόνο, καλό θα ήταν να επισκεφτείτε τον οδοντίατρό σας, ο οποίος θα εντοπίσει τυχόν προβλήματα με τη στοματική σας υγιεινή. Πλένετε συχνά τα δόντια σας, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, και χρησιμοποιείστε οδοντικό νήμα ή μεσοδόντια βουρτσάκια, τουλάχιστον το βράδυ. 
 • Κολπικές εκκρίσεις. Η εγκυμοσύνη αυξάνει την αιματική ροή στη μήτρα και κατ’ επέκταση στο αιδοίο και τον κόλπο. Αυτό προκαλεί αύξηση των κολπικών υγρών, προσφέροντας επιπλέον προστασία από λοιμώξεις. Αν παρατηρήσετε ωστόσο μεγάλη απώλεια υγρών από τον κόλπο, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας εξετάσει, για να διαπιστώσει, αν έχετε πρόωρη ρήξη υμένων, δηλαδή αν έχουν σπάσει τα νερά. 
 • Συστολές BraxtonHicks. Καθώς πλησιάζετε στο τέλος της εγκυμοσύνης, οι συστολές αυτές ενδέχεται να γίνουν πιο συχνές και πιο έντονες. 

Tips

Η σωστή διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην εγκυμοσύνη, γι’ αυτό φροντίστε να τρέφεστε σωστά και να παίρνετε τα συμπληρώματά σας. Ο οργανισμός σας έχει ανάγκη από σίδηρο και ασβέστιο, για αυτό μην παραλείπετε δόσεις.  

Πίνετε αρκετό νερό και μην καθυστερείτε να πάτε στην τουαλέτα, όταν θέλετε να ουρήσετε. Όταν τα ούρα παραμένουν στην κύστη για πολλή ώρα, μικροοργανισμοί βρίσκουν την ευκαιρία, να αναπτυχθούν, προκαλώντας λοιμώξεις. 

 Φροντίστε το δέρμα σας. Βάλτε ενυδατική κρέμα ή λαδάκι στην κοιλιά και τους μαστούς. Αν έχετε εκροή από το μαστό, χρησιμοποιείστε επιθέματα θηλασμού. Μην ξεχνάτε την αντηλιακή σας κρέμα, όταν βγαίνετε στον ήλιο. 

 Ελέγξτε τον εξοπλισμό σας για τυχόν ελλείψεις και αγοράστε ότι σας λείπει. Σε αυτή τη φάση, το σπίτι σας θα πρέπει να είναι έτοιμο, να υποδεχτεί το μωρό σας.  

 Έχετε πάντα έτοιμη την τσάντα τοκετού σε ένα εμφανές σημείο μέσα στο σπίτι. 

Κάντε γυμναστική, όπως περπάτημα ή yoga. Η άσκηση θα σας δώσει έξτρα ενέργεια. 

 Σε αυτή την εβδομάδα πολλές γυναίκες ξεκινάνε την άδεια κύησης, για αυτό μιλήστε με τον εργοδότη σας για τις τελευταίες λεπτομέρειες. 

33η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Ανανά

Τι συμβαίνει την 33η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Πλησιάζετε ολοταχώς προς το μέσο του τρίτου τριμήνου. Σίγουρα ανυπομονείτε να πιάσετε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας. Λίγη υπομονή και αυτή η στιγμή θα φτάσει σύντομα! Πολλές γυναίκες γεννάνε πριν κλείσουν την 40η εβδομάδα της κύησης. Κάποιες άλλες μετά από αυτή. Οποιαδήποτε στιγμή από την 37η εβδομάδα κύησης και μετά, το μωράκι σας θεωρείται ώριμο και έτοιμο να ανταπεξέλθει στον έξω κόσμο. 

Σε αυτή την εβδομάδα, μπορεί να σας έχει πιάσει μια ακατανίκητη επιθυμία να καθαρίσετε το σπίτι ή να τακτοποιήσετε όλες τις λεπτομέρειες πριν την άφιξη του μωρού σας. Μπορεί ακόμα να ξυπνάτε μέσα στη νύχτα και να νιώθετε την ανάγκη να σκουπίσετε, να μαγειρέψετε και γενικώς να νοικοκυρέψετε τον χώρο σας. Είναι φυσιολογικό και πολλές έγκυες έχουν την ίδια παρόρμηση με εσάς όσο πλησιάζει το τέλος της εγκυμοσύνης. 

Μέγεθος εμβρύου

Σίγουρα θα αναρωτιέστε πόσο μεγάλο είναι το μωρό σας. Σε αυτή την εβδομάδα είναι περίπου 29 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός ανανά. Το μωράκι σας συνεχίζει να μεγαλώνει και κερδίζει συνεχώς βάρος. Ζυγίζει πλέον περίπου 1900 γραμμάρια. Κρατάει ανοιχτά τα μάτια του όταν είναι ξύπνιο και οι κινήσεις του είναι πιο συντονισμένες από ποτέ. Οι κόρες του αντιδρούν στο φως και η καρδιά του χτυπάει πιο ήρεμα, όταν ακούει τη φωνή σας. Ο δεσμός σας έχει αρχίσει ήδη να σχηματίζεται. Τα οστά του γίνονται όλο και πιο ισχυρά, με εξαίρεση τα οστά της κεφαλής, που θα παραμείνουν σχετικά πιο μαλακά μέχρι και τον τοκετό, για να βοηθήσουν τη διέλευση από το γεννητικό κανάλι. Το κεφάλι είναι το πιο μεγάλο τμήμα του σώματος στα νεογνά και δέχεται αξιοσημείωτη παραμόρφωση κατά τον τοκετό χάρη στις ραφές, οι οποίες δεν κλείνουν παρά μόνο μετά τη γέννηση. Μέχρι αυτή την εβδομάδα, τα περισσότερα έμβρυα έχουν πάρει κεφαλική θέση, έχουν δηλαδή το κεφαλάκι τους προς τα κάτω. Ωστόσο, κάποια μωρά το κάνουν αργότερα στην κύηση.  

Συμπτώματα

 • Υπερβολική ζέστη. Ο αυξημένος ρυθμός μεταβολισμού κάνει τη θερμοκρασία του σώματός σας να ανεβαίνει. Αυτή η άνοδος της θερμοκρασίας ενδέχεται να σας προκαλεί δυσφορία ή και εξάψεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα ενοχλητικές κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ντυθείτε λίγο πιο ελαφρά ή χρησιμοποιείστε δύο ελαφριά σκεπάσματα κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι μπορείτε εύκολα να ξεφορτωθείτε το ένα, αν ζεσταθείτε μέσα στη νύχτα. 
 • Πονοκέφαλοι. Οι ορμονικές αλλαγές, η έλλειψη ύπνου και το άγχος κάνουν τους πονοκέφαλους καθημερινή συνήθεια. Δοκιμάστε να πάρετε κοινά αναλγητικά, όπως παρακεταμόλη και αποφύγετε από εδώ και στο εξής τα αντιφλεγμονώδη, όπως την ιβουπροφαίνη. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε κρύες κομπρέσες στον αυχένα σας. Σε κάθε περίπτωση, μετρήστε την πίεση σας. Αν η πίεση σας είναι υψηλή ή αν έχετε και άλλα συμπτώματα, όπως οπτικές διαταραχές ή πόνο στο στομάχι, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. 
 • Δύσπνοια. Ο επιπλέον χώρος, που καταλαμβάνει η μήτρα σας, κάνει την αναπνοή σας όλο και πιο δύσκολη. Ακούστε τον οργανισμό σας και σεβαστείτε τα όριά του. Όταν νιώθετε ότι δυσκολεύεστε, καθίστε και πάρτε μερικές ήρεμες ανάσες. 
 • Συχνουρία. Η μήτρα στη λεκάνη ασκεί όλο και μεγαλύτερη πίεση στην ουροδόχο κύστη και κάνει την ανάγκη σας για ούρηση ακόμα πιο έντονη. Μην καθυστερείτε την επίσκεψη στην τουαλέτα. Πίνετε αρκετό νερό, ωστόσο αποφύγετε την κατανάλωση υγρών λίγο πριν πάτε για ύπνο. Αν έχετε ακούσια απώλεια ούρων, κοινώς ακράτεια, τότε δοκιμάστε να φορέσετε ειδικές πάνες κατά τη διάρκεια του ύπνου. Οι ασκήσεις Kegel είναι εξαιρετικά βοηθητικές γι’ αυτό το πρόβλημα. 
 • Απώλεια υγρών. Αν και οι κολπικές εκκρίσεις είναι αυξημένες στην εγκυμοσύνη, η απώλεια μεγάλης ποσότητας υγρού μπορεί να είναι ενδεικτική έναρξης τοκετού. Μπορεί να υποδεικνύει δηλαδή ότι έχουν σπάσει τα νερά. Άλλο ένα σημάδι πρόωρου τοκετού είναι η απώλεια της τραχηλικής βλέννης, η οποία καλύπτει το εσωτερικό του τραχήλου και προστατεύει τη μήτρα από λοιμώξεις. Η απώλεια της τραχηλικής βλέννης μπορεί να σηματοδοτεί την έναρξη του τοκετού. 

Tips

Συνεχίστε την καλή διατροφή, λαμβάνετε τακτικά τα συμπληρώματα της εγκυμοσύνης και φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό. 

 Αν δεν έχετε εκτελέσει ήδη τον υπέρηχο Doppler, αυτή είναι η τελευταία εβδομάδα, στην οποία μπορείτε να τον πραγματοποιήσετε. 

 Μην παραμελείτε τη φροντίδα του δέρματός σας. Βάλτε αντηλιακή κρέμα, όταν εκτίθεστε στον ήλιο και χρησιμοποιήστε ενυδατική κρέμα ή λαδάκι για την κοιλιά σας και τους μαστούς. Αν παρατηρήσετε ερεθισμό ή έχετε κνησμό στο δέρμα σας, μιλήστε με τον γιατρό σας, για να σας προτείνει κάποια ειδική κρέμα. 

 Βάλτε σε μια τσάντα τα απαραίτητα για το μαιευτήριο και τοποθετήστε τη σε ένα εμφανές σημείο μέσα στο σπίτι. Βρείτε την πιο σύντομη διαδρομή για το μαιευτήριο, ούτως ώστε να αποφύγετε τυχόν καθυστερήσεις. 

 Σε αυτή την εβδομάδα οι περισσότερες γυναίκες ξεκινάνε την άδεια κύησης. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη, μιλήστε με τον εργοδότη σας και κανονίστε τις τελευταίες λεπτομέρειες. 

 Μπορείτε να παρακολουθήσετε μαθήματα ανώδυνου τοκετού, στα οποία θα μάθετε διάφορες τεχνικές για η διαχείριση του πόνου κατά τον τοκετό. Τέλος, μπορείτε να εγγραφείτε σε σεμινάρια ανάνηψης νεογνού, ούτως ώστε να νιώθετε πανέτοιμη για ό,τι κι αν συμβεί. 

34η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Πεπόνι κανταλούπε

Τι συμβαίνει την 34η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Είστε στην 34η εβδομάδα της κύησης και αυτό σημαίνει ότι σύντομα θα κλείσετε τον 8ο μήνα της εγκυμοσύνης. Σε λιγότερο από ένα μήνα μπορεί να είστε ήδη μανούλα. Νιώθετε ενθουσιασμένη και φυσικά αρκετά αγχωμένη. Αν δεν ήταν και αυτά τα ενοχλητικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όλα θα ήταν τέλεια. Λίγη υπομονή ακόμα. Το μωράκι σας συνεχίζει να μεγαλώνει και το ίδιο κάνει και η μήτρα σας. Σε αυτή την εβδομάδα, η ποσότητα του αμνιακού υγρού βρίσκεται στο ζενίθ της. Από εδώ και στο εξής θα αρχίσει να μειώνεται, παράλληλα με την ανάπτυξη του εμβρύου, επομένως δεν αναμένεται το μέγεθος της κοιλιάς σας να αυξηθεί δραματικά. Καθώς όμως το μωρό σας αρχίζει την κάθοδό του στην πύελο, λαμβάνοντας πιο χαμηλή θέση σε σχέση με πριν, επιδεινώνει κάποια από τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, όπως τη συχνουρία, απελευθερώνει ωστόσο την αναπνοή σας. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας, σε αυτή την εβδομάδα, είναι περίπου 30 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός μελοπέπονου και ζυγίζει περίπου 2100 γραμμάρια. Πιθανότατα σε αυτή τη φάση έχει πάρει την τελική του θέση, έχει δηλαδή το κεφαλάκι του προς τα κάτω. Ωστόσο, κάποια μωρά μπορεί να το κάνουν αυτό αργότερα ή και καθόλου. Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για την αναγκαιότητα καισαρικής τομής. βΤο μωράκι σας έχει αναπτύξει πλέον πλήρως τα νυχάκια του, τα οποία φτάνουν πλέον τις άκρες των δαχτύλων του, ενώ το δερματάκι του έχει γίνει λείο και απαλό, έπειτα από την εναπόθεση λίπους των προηγούμενων εβδομάδων. Αν το μωρό σας είναι αγόρι, τότε πολύ πιθανό σε αυτήν την εβδομάδα οι όρχεις του να κατέβουν στο όσχεο, αν και σε πολλά αγόρια αυτό μπορεί να συμβεί πιο αργά στην εγκυμοσύνη ή ακόμα και μετά τον τοκετό. 

Συμπτώματα

 • Συστολές BraxtonHicks. Όσο πλησιάζετε προς το τέλος της εγκυμοσύνης, αυτές οι συστολές ενδεχομένως να γίνουν πιο έντονες. Επίσης, μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι είναι πιο συχνές μετά την άσκηση ή τη σεξουαλική επαφή. Αν οι συσπάσεις γίνουν έντονες δοκιμάστε να πιείτε λίγο νερό, να ξαπλώσετε ή να αλλάξτε θέση. Αν οι πόνοι συνεχίζουν ή έχουν μεγάλη ένταση ή διάρκεια, τότε ενημερώστε τον γιατρό σας. Μπορεί να έχει ξεκινήσει ο τοκετός. 
 • Εκροή από τους μαστούς. Το στήθος σας έχει μεγαλώσει αρκετά και είναι έτοιμο πλέον να αρχίσει την παραγωγή γάλακτος για να υποστηρίξει το μωράκι σας στην εξωμήτριο ζωή. Πολλές γυναίκες παρατηρούν σε αυτή τη φάση εκροή γάλακτος από τον έναν ή και τους δύο μαστούς. Είναι απολύτως φυσιολογικό και συνήθως αντιμετωπίζεται με την τοποθέτηση ενός επιθέματος στις θηλές. 
 • Πρησμένα πόδια. Η μήτρα πιέζει τις φλέβες της πυέλου και κάνει τα πόδια σας να πρήζονται μετά από αρκετές ώρες ορθοστασίας ή καθιστής θέσης. Φροντίστε να ξεκουράζεστε και να τοποθετείτε τα πόδια σας σε ανάρροπη θέση, δηλαδή πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα. 
 • Δυσκοιλιότητα και αιμορροΐδες. Η εγκυμοσύνη προκαλεί δυσκοιλιότητα και η δυσκοιλιότητα επιδεινώνει τις αιμορροΐδες. Αυτός ο φαύλος κύκλος μπορεί να σας προκαλέσει πολύ ενοχλητικά συμπτώματα, όπως πόνο κατά την αφόδευση ή διογκωμένες και επώδυνες αιμορροΐδες. Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό και να τρώτε πολλές φυτικές ίνες. Μια καλή συνήθεια είναι να πλένεστε αντί να σκουπίζεστε μετά την τουαλέτα. Αν τα συμπτώματά σας είναι έντονα, μιλήστε με τον γιατρό σας.  

Tips

Συνεχίστε την υγιεινή διατροφή και μην αμελείτε να λαμβάνετε τα συμπληρώματα της εγκυμοσύνης. Πίνετε αρκετό νερό και αποφύγετε τα πολύ αλατισμένα γεύματα. 

 Αν σας αρέσει η γυμναστική και δεν σας έχει καταβάλει ακόμα η εγκυμοσύνη, συνεχίστε να γυμνάζεστε. Ο τρόπος είναι δική σας επιλογή. Περπάτημα, κολύμπι, yoga είναι όλα ιδανικά για εσάς. 

 Φροντίστε τον εαυτό σας και μην ξεχνάτε να ενυδατώνετε το δέρμα σας και να πραστατεύετε το πρόσωπό σας από τον ήλιο. 

 Αν δεν έχετε κάνει ήδη το εμβόλιο του κοκκύτη, μιλήστε με τον γιατρό σας για να σας το συνταγογραφήσει. Ο κοκκύτης είναι μια δυνητικά θανατηφόρος ασθένεια για το μωρό σας. Το εμβόλιο θα πρέπει να το κάνουν όλα τα άτομα, που θα έρθουν σε επαφή και θα φροντίζουν το μωρό σας για τους πρώτους 2 μήνες της ζωής του. 

 Αν έχετε και άλλα παιδάκια, προετοιμάστε το έδαφος για τον ερχομό του νέου μέλους. Υπάρχουν ειδικά βιβλία που θα σας βοηθήσουν σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα. Μπορείτε επίσης να τα εμπλέξετε στις προετοιμασίες για την άφιξη του μωρού σας, ζητώντας τη γνώμη τους ή παίρνοντας τα μαζί σας για ψώνια. Κανονίστε από τώρα ποιος θα μείνει πίσω, για να φροντίσει τα παιδιά σας, όσο εσείς θα βρίσκεστε στο μαιευτήριο. 

 Φροντίστε να κοιμάστε και να ξεκουράζεστε αρκετά. Σε λίγο καιρό ο ύπνος θα σας είναι πολύτιμος. 

35η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

κολοκύθα βουτέρνου

Τι συμβαίνει την 35η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Η 35η εβδομάδα σηματοδοτεί το τέλος του 8ου μήνα και την αρχή του 9ου μήνα της κύησης. Ωστόσο, το μωράκι σας δεν είναι ακόμα ώριμο. Αυτό θα συμβεί μετά την ολοκλήρωση της 37ης εβδομάδας. Παρόλα αυτά, ακόμα κι αν το μωράκι σας γεννηθεί πρόωρα, έχει σχεδόν τις ίδιες πιθανότητες με ένα τελειόμηνο νεογνό, να ανταπεξέλθει στον έξω κόσμο. Σε κάθε περίπτωση, ένα πρόωρο νεογνό θα χρειαστεί να μείνει νοσηλευόμενο σε θερμοκοιτίδα για κάποιες ημέρες, μέχρι να αποκτήσει αρκετό βάρος και να γίνει αρκετά δυνατό, για να το πάρετε εσείς απολύτως υγιές σπίτι σας. 

Η αναμονή για την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειάς σας μπορεί να έχει κάνει τα νεύρα σας ιδιαίτερα ευαίσθητα ή να σας έχει αποδιοργανώσει τελείως. Αν και κάθε μητέρα αντιδρά διαφορετικά στην εγκυμοσύνη, συνήθως ο βασικός παρονομαστής είναι το άγχος. Μην ξεχνάτε να φροντίσετε και τις δικές σας ανάγκες και να αφιερώσετε λίγο χρόνο στον εαυτό σας. Περάστε λίγο χρόνο με τον σύντροφό σας και κάνετε κάτι που σας χαλαρώνει και σας κάνει να νιώθετε όμορφα. 

Μέγεθος εμβρύου

Σε αυτή την εβδομάδα το μωράκι σας είναι πλέον 31 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος μιας κολοκύθας βουτέρνου, και ζυγίζει περίπου 2300 γραμμάρια. Το μωρό σας αυξάνει το βάρος του με γοργό ρυθμό και κερδίζει περίπου 100-200 γραμμάρια την εβδομάδα. Μέχρι τώρα, τα περισσότερα μωρά έχουν πάρει την τελική τους θέση πριν τον τοκετό, έχουν δηλαδή το κεφαλάκι τους προς τα κάτω. Αν το μωρό σας δεν το έχει κάνει ακόμα, τότε οι πιθανότητές του να το κάνει πιο αργά στην κύηση όλο και μειώνονται και αντίστοιχα η πιθανότητα για καισαρική τομή όλο και αυξάνεται. Το μωρό σας σε αυτή τη φάση είναι πλήρως ανεπτυγμένο, ωστόσο ο εγκέφαλός του και οι πνεύμονες συνεχίζουν ακόμα την ωρίμανσή τους. Επίσης, οι πνεύμονες παράγουν μια σημαντική ουσία για την επιβίωση του μωρού σας έξω από τη μήτρα, τον επιφανειοδραστικό παράγοντα. Η ουσία αυτή κρατά τους πνεύμονες ανοιχτούς, βοηθάει στην αναπνοή και είναι απαραίτητη για τη ζωή. 

 

Συμπτώματα

 • Συχνουρία. Όσο το μωράκι σας μεγαλώνει και αποκτά την τελική του θέση για τον τοκετό, τόσο αυξάνεται η πίεση στην κύστη σας. Αυτό κάνει το αίσθημα της ούρησης πιο έντονο και τις επισκέψεις σας στην τουαλέτα πιο συχνές. Αν και η ενυδάτωσή σας είναι σημαντική,  αποφύγετε την κατανάλωση υγρών 2 ώρες πριν να πάτε για ύπνο. Επίσης, αν έχετε παρατηρήσει ακούσια απώλεια ούρων, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε, τότε πάσχετε από ακράτεια ούρων. Οι ασκήσεις Kegel, οι οποίες ενδυναμώνουν τους μύες της πυέλου, είναι ιδιαίτερα βοηθητικές στην αποτροπή τέτοιων ατυχημάτων. 
 • Συστολές BraxtonHicks. Όσο πλησιάζετε στο τέλος της κύησης οι συστολές αυτές ενδέχεται να γίνουν πιο έντονες. Αν γίνουν αρκετά ενοχλητικές, προσπαθήστε να πιείτε λίγο νερό και να ξεκουραστείτε. Αν τα συμπτώματά σας επιμένουν, μιλήστε με τον γιατρό σας, καθώς μπορεί να έχετε μπει σε τοκετό 
 • Πρησμένα πόδια. Οι πολλές ώρες ορθοστασίας ή καθιστής θέσης κάνουν τα πόδια σας να πρήζονται. Προσπαθήστε να τα βάλετε σε ανάρροπη θέση, δηλαδή πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα, όπως σε ένα σκαμνάκι, όταν κάθεστε, ή πάνω από ένα μαξιλάρι, όταν ξαπλώνετε. Αν παρατηρήσετε ερυθρότητα ή πόνο, αυτό μπορεί να είναι σημάδι θρόμβωσης και τότε θα πρέπει να μιλήσετε άμεσα με τον γιατρό σας. 
 • Πόνος στα χέρια. Μαζί με τα πόδια σας πρήζονται και άλλα σημεία του σώματος σας, ακόμα και αυτά που δεν φαίνονται. Ένα όχι και τόσο συχνό πρόβλημα της εγκυμοσύνης είναι το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα. Ένα από τα νεύρα που φτάνει στα χέρια σας περνάει από έναν πολύ μικρό χώρο, που βρίσκεται στον καρπό, τον καρπιαίο σωλήνα. Ο χώρος αυτός μπορεί να γίνει πιο στενός κατά τη διάρκεια της κύησης, λόγω του οιδήματος των γύρω ιστών. Στην περίπτωση αυτή, το νεύρο αυτό πιέζεται και μπορεί να προκαλέσει πόνο και μούδιασμα στο χέρι σας. Η ξεκούραση, η ανύψωση του χεριού και η χρήση νάρθηκα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα αυτά. 

Tips

Συνεχίστε να λαμβάνετε τα συμπληρώματα της εγκυμοσύνης, να τρέφεστε σωστά και να πίνετε αρκετό νερό. Επίσης, φροντίστε η διατροφή σας να περιέχει αρκετές ίνες, οι οποίες θα ομαλοποιήσουν τη λειτουργία του εντέρου σας και θα μειώσουν  το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας και των αιμορροΐδων. 

Αν θέλετε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε και δεν υπάρχει σχετική αντένδειξη, τότε μπορείτε να το κάνετε ελεύθερα. Η ήπια γυμναστική, όπως το περπάτημα ή η yoga, είναι απολύτως ασφαλής για την εγκυμοσύνη. 

 Σε αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να προγραμματίσετε την επόμενη επίσκεψη στον γιατρό σας. Από το τέλος της επόμενης εβδομάδας οι επισκέψεις θα γίνουν πιο τακτικές και μάλιστα ανά εβδομάδα, μέχρι να γεννήσετε. Σε μία από αυτές τις επισκέψεις συζητήστε αναλυτικά με τον γιατρός σας τα συμπτώματα του τοκετού, ούτως ώστε να είστε σε θέση να τον αναγνωρίσετε, όταν αυτός ξεκινήσει. Τα συμπτώματα αυτά συνήθως περιλαμβάνουν: 

 • Απώλεια υγρών από τον κόλπο ή όπως συνηθίζεται να λέγεται το «σπάσιμο των νερών» 
 • Τακτικές ωδίνες της μήτρας, οι οποίες είναι συχνές, συνήθως 2-3 το δεκάλεπτο, μεγάλης έντασης και διάρκειας 
 • Πόνος στην πλάτη 
 • Παρουσία μικρής ποσότητας αίματος στο εσώρουχο 
 • Διάρροια 
 • Τάση προς έμετο 

36η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

παπάγια

Τι συμβαίνει την 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Βρίσκεστε πλέον στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης σας, πράγμα που σημαίνει ότι η πολυπόθητη ώρα του τοκετού πλησιάζει ολοταχώς. Ωστόσο, έχετε ακόμα λίγο καιρό μπροστά σας. Αν για εσάς αυτή είναι η πρώτη εγκυμοσύνη, τότε είναι λογικό να αγχώνεστε και να έχετε πολλές απορίες για το τι θα συμβεί την ώρα του τοκετού. Για οτιδήποτε σας απασχολεί μιλήστε με τον γυναικολόγο σας. Αυτός θα σας εξηγήσει τη διαδικασία του τοκετού και θα σας καθησυχάσει. 

 

Μπορείτε επίσης σε αυτή τη φάση να συζητήσετε και τις προτιμήσεις σας σχετικά με τον τοκετό, όπως για παράδειγμα τη δυνατότητα επισκληριδίου αναισθησίας. 

Από το τέλος αυτής της εβδομάδας, θα αρχίσουν οι εβδομαδιαίες επισκέψεις στον γυναικολόγο σας για τη διενέργεια του NST (NonStress Test). Το τεστ αυτό απαιτεί την παραμονή σας στο ιατρείο για 10-30 λεπτά και βεβαιώνει ότι το μωράκι σας είναι καλά. Επίσης, σε αυτή την εβδομάδα ο γιατρός σας θα σας πάρει δείγμα από τον κόλπο για καλλιέργεια, για να βεβαιωθεί ότι δεν είστε φορέας του β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου ή αλλιώς GBS. Το μικρόβιο αυτό αν και δεν είναι επικίνδυνο για εσάς, μπορεί να είναι για το μωρός σας. Αν η καλλιέργεια βγει θετική, τότε θα πρέπει να λάβετε αντιβίωση κατά τη διάρκεια του τοκετού, ούτως ώστε να προστατευτεί το νεογνό από την κάθετη μετάδοση. 

 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας σε αυτή την εβδομάδα είναι 32 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος μιας παπάγιας, και ζυγίζει περίπου 2,5 κιλά. Το δερματάκι του γίνεται όλο και πιο λείο και απαλό, όσο αυξάνεται η εναπόθεση λίπους, ενώ καλύπτεται ακόμα από το σμήγμα, το οποίο το προστατεύει από το αμνιακό υγρό. Παρόλα αυτά, έχει χάσει τις περισσότερες από τις τρίχες lanugo που κάλυπταν μέχρι πρότινος το σώμα του. Όλα σχεδόν τα συστήματά του, αν και λίγο ανώριμα ακόμα, είναι έτοιμα για την εξωμήτριο ζωή. Το αναπνευστικό και το ανοσοποιητικό σύστημα, το ήπαρ και το πάγκρεας λειτουργούν πλέον ικανοποιητικά. Αν κυοφορείτε αγόρι, τότε είναι πολύ πιθανό σε αυτή τη φάση οι όρχεις να έχουν κατέλθει ήδη στο όσχεο. Σε κάποια αγόρια παρόλα αυτά, αυτό αργεί λίγο παραπάνω. 

Συμπτώματα

 • Καούρες. Η εγκυμοσύνη κάνει τον σφιγκτήρα του στομάχου πιο χαλαρό και δίνει την ευκαιρία στις τροφές να παλινδρομήσουν προς τον οισοφάγο, δημιουργώντας το αίσθημα της καούρας. Επίσης, η πίεση, που δέχεται το έντερο και το στομάχι σας από τη μήτρα, επιδεινώνει ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Υπάρχουν διάφορες μικρές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αντιμετωπίσετε αυτό το πρόβλημα. Αποφύγετε την κατανάλωση ερεθιστικών για το στομάχι τροφών, όπως καυτερά, ξινά ή πολύ λιπαρά φαγητά. Παραμείνετε όρθια ή καθιστή για τουλάχιστον μισή ώρα μετά το φαγητό, ενώ τις βραδινές ώρες προτιμήστε πάντα κάτι ελαφρύ, όπως γιαούρτι με κάποιο φρούτο. Καταπολεμήστε την καούρα με αντιόξινα. 
 • Δυσκοιλιότητα. Η εγκυμοσύνη κάνει το έντερο σας να κινείται με λίγο πιο αργούς ρυθμούς. Σε αυτή την εβδομάδα επίσης, η κάθοδος του μωρού μέσα στην πύελο μπορεί μεν να έχει απελευθερώσει την αναπνοή σας, ωστόσο αυξάνει σημαντικά την πίεση που δέχεται το έντερό σας και κάνει την αφόδευση ακόμα πιο δύσκολη. Πίνετε αρκετό νερό και τρώτε αρκετές φυτικές ίνες. Πλυθείτε και μην σκουπίζεστε μετά την τουαλέτα. Αν τα συμπτώματά σας είναι πολύ έντονα μιλήστε με τον γιατρό σας. 
 • Έλλειψη ύπνου. Η συχνουρία, οι καούρες και το άγχος σάς κρατάνε από το να απολαύσετε έναν χορταστικό και χαλαρωτικό ύπνο. Επίσης, το επιπλέον βάρος σάς δυσκολεύει να βρείτε μια αναπαυτική θέση. Κοιμηθείτε όποτε και όπου βρίσκετε ευκαιρία, για να αναπληρώσετε ενέργεια. Αποφύγετε ότι μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας όπως επίσης και τη χρήση του κινητού τηλεφώνου ή tablet αμέσως πριν κοιμηθείτε. Έχει βρεθεί ότι η φωτεινή οθόνη καθυστερεί την έναρξη του ύπνου και μειώνει την ποιότητα του. 

Tips

Η ανυπομονησία των τελευταίων ημερών κάνει τις λιγούρες σας πιο έντονες, ωστόσο προσπαθήστε να μην το παρακάνετε. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να έχετε κερδίσει περίπου 11-14 κιλά. 

 Συνεχίστε τα συμπληρώματα της εγκυμοσύνης και την άσκησή σας, αν το επιθυμείτε. Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό. Το νερό έχει πολλαπλά οφέλη για εσάς και το μωρό σας. 

 Εκμεταλλευτείτε την εσωτερική ανάγκη που νιώθετε, για να προετοιμάσετε τα πάντα πριν την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειάς σας. Βάλτε τις τελευταίες πινελιές στο παιδικό δωμάτιο, τσεκάρετε για τελευταία φορά τη λίστα με τα απαραίτητα για το μαιευτήριο, βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει όλες τις απαραίτητες ασφάλειες στο σπίτι και ότι έχετε κάνει το περιβάλλον ασφαλές για το μωρό σας και τέλος προμηθευτείτε το ειδικό κάθισμα αυτοκινήτου για τα παιδιά. Οποιαδήποτε ανάγκη και αν προκύψει στη συνέχεια, μπορείτε εύκολα να την καλύψετε με μια επίσκεψη στο φαρμακείο ή το σούπερ-μάρκετ. 

 Αν δεν έχετε κάνει ακόμα το εμβόλιο κατά του τετάνου, τώρα είναι η τελευταία ευκαιρία για να το κάνετε. Με τον τρόπο αυτό θα προστατεύσετε το μωρό σας από μια δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια. Το εμβόλιο θα πρέπει να το κάνουν και όσοι θα έχουν άμεση επαφή με το μωρό σας τους πρώτους μήνες ζωής. 

37η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

μαρούλι Romaine

Τι συμβαίνει την 37η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Αυτή η εβδομάδα είναι πολύ σημαντική για εσάς και το μωρό σας, καθώς μετά το τέλος της το μωρό σας θα θεωρείται πλέον ώριμο. Αυτό σημαίνει, ότι οποιαδήποτε στιγμή και αν αποφασίσει να εγκαταλείψει την κοιλιά σας και να αρχίσει να εξερευνά τον έξω κόσμο, το παιδί σας θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στην εξωμήτριο ζωή χωρίς επιπλέον βοήθεια. 

Από αυτή την εβδομάδα επίσης, θα ξεκινήσουν και οι εβδομαδιαίες επισκέψεις στον γιατρό σας. Αναλόγως των ιδιαιτεροτήτων της εγκυμοσύνης σας, ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει να σας κάνει υπέρηχο ή μια ειδική εξέταση που ονομάζεται βιοφυσικό προφίλ. Στην εξέταση αυτή χρησιμοποιούνται ειδικές μετρήσεις που γίνονται κατά τη διάρκεια του υπερήχου σε συνδυασμό με μια άλλη εξέταση που ονομάζεται NST (NonStress Test). Οι περισσότερες γυναίκες ωστόσο, χρειάζεται να κάνουν μόνο το NST. Αυτή η εξέταση, που διαρκεί συνήθως 10-30 λεπτά, καταγράφει τον καρδιακό ρυθμό του εμβρύου και μπορεί να βεβαιώσει αν είναι καλά. Αν προκύψουν παθολογικά ευρήματα σε οποιαδήποτε από αυτές τις εξετάσεις, τότε ο γιατρός σας θα εντείνει την παρακολούθησή σας. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωράκι σας σε αυτή την εβδομάδα είναι περίπου 33 εκατοστά, όσο δηλαδή ένα μαρούλι Romaine, και ζυγίζει 2700 γραμμάρια. Φυσικά το βάρος αυτό διαφέρει από κύηση σε κύηση και από γυναίκα σε γυναίκα. Η γενετική προδιάθεση σε συνδυασμό με τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκυμοσύνης, διαμορφώνουν διαφορετικά το τελικό βάρος. Το μωράκι σας έχει ολοκληρώσει το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής του. Ωστόσο, οι πνεύμονες και ο εγκέφαλός του συνεχίζουν την ωρίμανσή τους. Μάλιστα, ο εγκέφαλος και το ήπαρ του θα συνεχίσουν να ωριμάζουν ακόμα και μετά τον τοκετό. Έχει χάσει πλέον το χνούδι που κάλυπτε το σώμα του λίγες εβδομάδες πριν, το δέρμα του είναι πιο απαλό και λείο τώρα και οι μύες και τα κόκκαλά του είναι πιο ισχυρά από ποτέ. 

Συμπτώματα

 • Πίεση στη λεκάνη. Το μωρό σας αρκετές εβδομάδες πριν τον τοκετό, κάνει μια μικρή κάθοδο προς την πύελο. Σε πολλές γυναίκες αυτό δεν συμβαίνει παρά μόνο λίγο πριν τον τοκετό. Αυτή η μετατόπιση του μωρού σας προκαλεί επιπλέον πίεση και πιθανώς πόνο στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς σας. Ταυτόχρονα, αυξάνει την πίεση στην ουροδόχο κύστη και κατά συνέπεια τη συχνότητα, με την οποία επισκέπτεστε την τουαλέτα. 
 • Πονοκέφαλος. Η έλλειψη ύπνου και το άγχος σε συνδυασμό με τις ορμονικές διακυμάνσεις της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι η αιτία για συχνούς πονοκεφάλους. Συνήθως λίγη παρακεταμόλη λύνει το πρόβλημα. Παρόλα αυτά, αν παρατηρήσετε και άλλα συμπτώματα όπως αυξημένη αρτηριακή πίεση, πόνο στο στομάχι, θολή όραση ή έντονα οιδήματα στα πόδια, τότε επικοινωνήστε άμεσα με τον γιατρό σας. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να υποδηλώνουν ότι πάσχετε από προεκλαμψία, μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση της κύησης, η οποία θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. 
 • Συστολές BraxtonHicks. Όσο πλησιάζετε προς στο τέλος της εγκυμοσύνης, οι συστολές αυτές γίνονται όλο και πιο έντονες. Παρόλα αυτά δεν σημαίνουν απαραίτητα, ότι έχει ξεκινήσει ο τοκετός. Πιείτε λίγο νερό ή αλλάξτε θέση. Αν παρόλα αυτά δεν σταματήσουν τότε μπορεί σύντομα να γίνετε μαμά. 

Tips

Συνεχίστε τη σωστή διατροφή και μην αμελείτε να λαμβάνετε τα συμπληρώματα της εγκυμοσύνης. Πίνετε αρκετό νερό και φυτικές ίνες, για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. 

 Αν θέλετε να γυμναστείτε, τότε λίγο περπάτημα σε αυτή τη φάση είναι ιδανικό για εσάς. Οποιαδήποτε άλλη άσκηση ίσως να σας φανεί αρκετά δύσκολη τώρα λόγω του επιπλέον βάρους που κουβαλάτε. 

 Φροντίστε το δέρμα σας. Βάζετε αντηλιακή κρέμα, όποτε εκτίθεστε στον ήλιο, και ενυδατώστε τα σημεία του σώματός σας, που το χρειάζονται, όπως την κοιλιά και το στήθος. Έτσι θα αποφύγετε τις αντιαισθητικές ραγάδες της εγκυμοσύνης. 

 Προμηθευτείτε όλα τα απαραίτητα για τον θηλασμό. Πολλές γυναίκες προτιμούν το θήλαστρο αντί του θηλασμού. Ειδικά αν σκοπεύετε να εργαστείτε μετά τον τοκετό, τότε το θήλαστρο θα γίνει σημαντικός σας σύμμαχος. Επίσης, αγοράστε επιθέματα θηλών καθώς και δύο ή τρία σουτιέν θηλασμού για τις πρώτες ημέρες μετά τον τοκετό. Ωστόσο, προτιμήστε να αγοράσετε περισσότερα λίγες ημέρες μετά, καθώς το στήθος ενδέχεται να μεγαλώσει λιγάκι ακόμα. 

 Φτιάξτε μια λίστα με τις τελευταίες εκκρεμότητες και αναθέστε εργασίες. Μην προσπαθείτε να τα κάνετε όλα μόνη σας. 

 Μαγειρέψτε μερικά φαγητά και βάλτε τα στην κατάψυξη. Στη συνέχεια, μπορείτε εύκολα να τα ξεπαγώσετε και να απολαύσετε ένα γρήγορο γεύμα. Αυτό θα σας φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο μετά τον τοκετό, όταν ο χρόνος σας θα είναι περιορισμένος. 

 Αν έχετε και άλλα παιδιά στο σπίτι, φτιάξτε ένα πρόγραμμα για το ποιος θα τα αναλάβει τις ημέρες που θα λείπετε. 

38η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

πράσο

Τι συμβαίνει την 38η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Συγχαρητήρια! Έχετε μπει πλέον στην 38η εβδομάδα και βρίσκεστε στον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης. Η εβδομάδα αυτή είναι πολύ σημαντική για εσάς. Από την εβδομάδα αυτή και έπειτα, το μωρό σας θεωρείται ώριμο. Οποιαδήποτε στιγμή και αν ξεκινήσει ο τοκετός, από εδώ και στο εξής, το μωράκι σας είναι πλήρως προετοιμασμένο για την εξωμήτρια ζωή. Αν και η πιθανή ημερομηνία του τοκετού απέχει ακόμα μερικές εβδομάδες, καλό είναι να γνωρίζετε ότι μόνο το 4% των γυναικών γεννάνε σε αυτή την ημερομηνία. Αντίθετα οι περισσότερες γεννάνε λίγο πριν ή σε αρκετές περιπτώσεις λίγο μετά από αυτήν. 

Έχουν ήδη ξεκινήσει οι εβδομαδιαίες επισκέψεις στον γυναικολόγο. Στις επισκέψεις αυτές, ο γιατρός σας θα σας ζητήσει να κάνετε μια εξέταση ούρων ή αλλιώς γενική ούρων, και θα πραγματοποιήσετε μια ακόμη εξέταση, που ονομάζεται NST, ή αλλιώς nonstress test. Σε αυτήν την εξέταση δεν θα πρέπει να είστε νηστική και θα χρειαστεί να παραμείνετε στον χώρο του ιατρείου για περίπου 20 λεπτά. Θα τοποθετηθούν δύο κεφαλές στην κοιλιά σας, η μια για να καταγράφει τις συστολές της μήτρας και η άλλη για να καταγράφει τον εμβρυϊκό καρδιακό παλμό. Το πόρισμα της εξέτασης θα δείξει αν το μωράκι σας είναι ακόμα άνετο μέσα στην κοιλιά σας ή αν χρειάζεται να επισπευσθεί ο τοκετός. Συνήθως σε αυτή την εβδομάδα δεν είναι απαραίτητη η διενέργεια υπερήχου, εκτός αν ο γιατρός σας το θεωρεί απαραίτητο. Στην περίπτωση αυτή θα δείτε, πως το μωράκι σας έχει μεγαλώσει αρκετά.  

Μέγεθος εμβρύου

Έχει μήκος 34 εκατοστά, όσο δηλαδή ένα πράσο, και ζυγίζει περίπου 2900 γραμμάρια. Σχεδόν 3 κιλά. Εντυπωσιακό! Έχει τα ματάκια του ανοιχτά και έχει αρχίσει να αποβάλλει το παχύρρευστο σμήγμα, που κάλυπτε μέχρι πρότινος το σώμα του. Η ανάπτυξή του έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Απομένει ακόμα η πλήρης ωρίμανση του εγκεφάλου και του ήπατος, οι οποίες θα ολοκληρωθούν μετά τον τοκετό. Τα μαλλάκια στο κεφάλι του μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 2,5 εκατοστά, ενώ τα νύχια στα πόδια φτάνουν σε αυτή τη φάση τις άκρες των δαχτύλων του. 

Συμπτώματα

 • Συχνουρία. Σε αυτή την εβδομάδα το μωράκι σας έχει πάρει την τελική του θέση για τον τοκετό. Αυτό σημαίνει ότι έχει κατέλθει μερικούς πόντους μέσα στη λεκάνη. Αυτή η κάθοδος, που παρατηρείται προς το τέλος της εγκυμοσύνης, ειδικά στις πρωτότοκες γυναίκες, αυξάνει την πίεση στην ουροδόχο κύστη, το έντερο και τα αγγεία της πυέλου. Σας κάνει επομένως να επισκέπτεστε πιο συχνά την τουαλέτα. Ίσως πολλές παραπάνω φορές από όσες θα επιθυμούσατε. Μην αμελείτε το κάλεσμα της φύσης, απλά προσπαθήστε να μην καταναλώνετε υγρά 2 ώρες πριν τον βραδινό ύπνο. 
 • Πρησμένα πόδια. Η κάθοδος του μωρού σας πιέζει επίσης τα αγγεία της περιοχής. Αυτό κάνει την επαναφορά του αίματος από τα πόδια σας πιο δύσκολη και οδηγεί στη συσσώρευσή του στα κάτω άκρα. Αποφύγετε τις πολλές ώρες ορθοστασίας ή καθιστής θέσης και φροντίστε, όταν ξεκουράζεστε, να βάζετε τα πόδια σας πιο ψηλά από το υπόλοιπο σώμα, όπως για παράδειγμα πάνω σε ένα μαξιλάρι ή σε ένα σκαμνάκι. Αν παρατηρήσετε, ότι τα πόδια σας είναι πιο ζεστά και πιο κόκκινα από ότι συνήθως ή ότι πονάνε, μιλήστε άμεσα με τον γιατρό σας, καθώς αυτά μπορεί είναι σημάδια θρόμβωσης. 
 • Προβλήματα ύπνου. Το επιπλέον βάρος, οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα και το άγχος μειώνουν τη διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Χρησιμοποιήστε έξτρα μαξιλάρια, για να βρείτε μια αναπαυτική θέση. Επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε χαλαρωτικές ασκήσεις πριν τον ύπνο ή να μυρίσετε έλαια λεβάντας, καθώς έχει βρεθεί ότι βοηθάνε στην έναρξη του ύπνου. 
 • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις. Αν παρατηρήσετε την έξοδο ενός παχύρρευστου διάφανου ή λευκωπού υγρού, τότε σημαίνει ότι η τραχηλική βλέννη έχει αρχίσει να αποβάλλεται. Αυτό είναι σημάδι ότι ο τοκετός είναι αρκετά κοντά. Αν πάλι παρατηρήσετε μεγάλη ποσότητα υγρού να βγαίνει από τον κόλπο σας, τότε αυτό μπορεί να είναι σημάδι, ότι έχουν σπάσει τα νερά. 

Tips

Αν και πλησιάζετε στη λωρίδα τερματισμού, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να λαμβάνετε τα συμπληρώματα της εγκυμοσύνης, τα οποία προσφέρουν στο σώμα σας απαραίτητα συστατικά για την υποστήριξη της εγκυμοσύνης. Επίσης, είναι σημαντικό να συνεχίσετε τη σωστή διατροφή και να πίνετε αρκετό νερό. Μην ξεχνάτε να τρώτε αρκετές φυτικές ίνες, οι οποίες κάνουν τις επισκέψεις στην τουαλέτα πιο εύκολες. 

 Αν και η γυμναστική σε αυτή τη φάση είναι αρκετά δύσκολη, μπορείτε να επωφεληθείτε από λίγη ώρα περπάτημα στο πάρκο καθώς και από χαλαρωτικές ασκήσεις, όπως λίγη yoga ειδική για την εγκυμοσύνη. 

 Αν δεν έχετε κάνει ήδη καλλιέργεια κολπικού υγρού για την ανίχνευση του β-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου (GBS), ζητήστε από τον γιατρό σας να το κάνετε άμεσα. Αν και το μικρόβιο αυτό δεν είναι επικίνδυνο για εσάς, μπορεί να βλάψει το μωρό σας, οπότε καλό είναι να το γνωρίζει ο γυναικολόγος σας, ώστε να πάρει τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα κατά τον τοκετό. 

 Σε αυτή τη φάση, είναι η κατάλληλη στιγμή, για να συζητήσετε με τον γιατρό σας τη δυνατότητα ύπαρξης προσωπικής μαίας στον τοκετό. Η μαία θα σας προετοιμάσει για τη διαδικασία του τοκετού, θα σας προσφέρει καθοδήγηση κατά τη διάρκειά του, ενώ θα σας υποστηρίξει και μετά από αυτόν. 

Φτιάξτε μια λίστα με τα πράγματα, που πρέπει να βάλετε στην τσάντα τοκετού, λίγο πριν φύγετε για το μαιευτήριο, όπως τον φορτιστή, το laptop ή το powerbank. Επίσης, εγκαταστήστε το παιδικό κάθισμα στο αμάξι για την επιστροφή σας από το μαιευτήριο. 

39η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

καρπούζι

Τι συμβαίνει την 39η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Βρίσκεστε πλέον στην 39η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και σε λίγο καιρό κλείνετε τον 9ο μήνας της κύησης. Σε αυτή τη φάση, μπορεί να έχετε αρχίσει να ανυπομονείτε για τη μεγάλη στιγμή. Το βάρος της εγκυμοσύνης σάς έχει κουράσει και το μόνο που σκέφτεστε είναι πότε θα κρατήσετε το μωρό στην αγκαλιά σας. Πολλές γυναίκες νιώθουν την ίδια ανυπομονησία. Το αρχικό άγχος για το άγνωστο έχει υποχωρήσει και πλέον δεν βλέπετε την ώρα να γίνετε μανούλα. Μην απογοητεύεστε! Η γέννηση του μωρού σας μπορεί πλέον να έρθει από στιγμή σε στιγμή. 

Οι εβδομαδιαίες επισκέψεις στον γυναικολόγο συνεχίζονται. Σε κάθε επίσκεψη, ο γιατρός θα σας ζητήσει μια γενική ούρων και θα σας μετρήσει την πίεση του αίματος, ούτως ώστε να αποκλείσει την πιθανότητα προεκλαμψίας. Επίσης, θα σας τοποθετήσει σε ένα μηχάνημα για τη διενέργεια του NST (nonstress test), το οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει το καλώς έχειν του μωρού σας. Ενδέχεται, επί ενδείξεων, να αποφασίσει τη διενέργεια ενός υπερήχου, για να πραγματοποιήσει επιπλέον μετρήσεις στο μωρό σας καθώς και σε σημαντικά για την εγκυμοσύνη αγγεία. Εάν αναγνωρίσει οποιοδήποτε πρόβλημα, μπορεί να σας προτείνει εισαγωγή ή ακόμα και περάτωση της κύησης με καισαρική τομή ή πρόκληση τοκετού. Ό,τι και να γίνει, το μωράκι σας έχει πλέον τις καλύτερες προδιαγραφές για την εξωμήτριο ζωή. 

Μέγεθος εμβρύου

Σίγουρα αναρωτιέστε πόσο μεγάλο είναι το μωρό σας. Σε αυτή την εβδομάδα, έχει μήκος 35 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός καρπουζιού και ζυγίζει 3200 γραμμάρια. Έχει αποβάλει το μεγαλύτερο μέρος από τις τρίχες που κάλυπταν το δέρμα του καθώς και του σμήγματος που το προστάτευε από το αμνιακό υγρό. Ο εγκέφαλος και οι πνεύμονές του συνεχίζουν την ωρίμανσή τους, ενώ τα νύχια του επεκτείνονται πλέον πέραν των δακτύλων. Από κάθε άποψη, το μωρό σας είναι τέλειο! 

Συμπτώματα

 • Συστολές BraxtonHicks. Αυτές οι προπαρασκευαστικές συστολές της μήτρας, ή αλλιώς συσπάσεις, συνεχίζονται. Όσο πλησιάζει το τέλος της κύησης γίνονται όλο και πιο δυνατές, ωστόσο συνήθως έχουν μικρή διάρκεια και ένταση και σταματάνε με την αλλαγή θέσης. Αν οι πόνοι σας γίνουν πιο συχνοί (κάθε 5-10 λεπτά) ή έχουν αυξημένη ένταση και διάρκεια (περίπου 1 λεπτό), τότε είναι πολύ πιθανό να έχει ξεκινήσει ο τοκετός. Άλλες ενδείξεις τοκετού είναι η απώλεια μικρής ποσότητας αίματος ή βλέννης από τον κόλπο, η απώλεια μεγάλης ποσότητας υγρών (σπάσιμο των νερών), η ναυτία, η διάρροια και ο πόνος στη μέση. 
 • Πίεση στη λεκάνη. Η κάθοδος του μωρού σας κάνει την πίεση στη λεκάνη σας ακόμα πιο έντονη. Αυξάνει τον αριθμό των επισκέψεών σας στην τουαλέτα, επιδεινώνει το πρήξιμο στα πόδια και επιτείνει το πρόβλημα των αιμορροΐδων. Μπορεί επίσης κάποιες στιγμές να νιώθετε κάτι σαν ρεύμα να διαπερνά τη λεκάνη σας μέχρι και τον κόλπο. Αυτό συμβαίνει γιατί το κεφάλι του μωρού σας πιέζει ευαίσθητα νεύρα της περιοχής. 
 • Φαγούρα στο δέρμα. Το δέρμα σας έχει πλέον διαταθεί αρκετά. Ως αποτέλεσμα, έχει γίνει αρκετά ευαίσθητο. Οποιαδήποτε αλλαγή ή επαφή μπορεί να το ερεθίσει. Ενυδατώστε το τακτικά με ειδική κρέμα ή λαδάκι. Αν παρατηρήσετε ερεθισμό, ο οποίος επιμένει πέραν των δύο ημερών, μιλήστε με τον γιατρό σας. 

Tips

Αν έχετε φτάσει στο τέλος της εγκυμοσύνης κι έχετε καταφέρει να παραμείνετε στη συνιστώμενη πρόσληψη βάρους (13-18 κιλά), τότε σας αξίζουν συγχαρητήρια. Αν όχι, μην απογοητεύεστε. Ο θηλασμός είναι ιδανική περίοδος, για να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης, ειδικά αν συνδυαστεί με λίγη γυμναστική. Παρόλα αυτά, φροντίστε να μείνετε εντός προγράμματος και συνεχίστε την υγιεινή σας διατροφή, όσο περισσότερο μπορείτε. Μην παραλείπετε να παίρνετε τα συμπληρώματα της εγκυμοσύνης, πίνετε αρκετό νερό και καταναλώστε αρκετές φυτικές ίνες. 

 Αν και η γυμναστική σε αυτή τη φάση μπορεί να αποδειχτεί αρκετά δύσκολη, λίγο περπάτημα ή λίγο κολύμπι μπορεί να σας χαλαρώσουν και να σας δώσουν έξτρα ενέργεια. 

 Μπορείτε όσο προλαβαίνετε ακόμα να ετοιμάσετε μερικά γεύματα και να τα βάλετε στην κατάψυξη. Μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα μετά τον τοκετό. 

 Μπορείτε να κάνετε το στρώμα σας αδιάβροχο, για την περίπτωση που σπάσουν τα νερά κατά τη διάρκεια του ύπνου, τοποθετώντας ένα πλαστικό κάλυμμα κάτω από το σεντόνι. Έτσι θα αποφύγετε την ταλαιπωρία να πλύνετε το στρώμα μετά τον τοκετό. 

 Αν ανυπομονείτε για την ώρα του τοκετού, μερικά tips, αν και όχι επιβεβαιωμένα είναι: το περπάτημα, τα καυτερά φαγητά (προσοχή μπορεί να επιδεινώσουν τις αιμορροΐδες σας) και το σεξ. Το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, οι οποίες μπορούν να διεγείρουν τη μήτρα και να ενεργοποιήσουν τον τοκετό. 

40η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Μεγάλη κολοκύθα

Τι συμβαίνει την 40η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Συγχαρητήρια! Έχετε φτάσει σχεδόν στο τέλος. Αυτή η εβδομάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική για εσάς. Κλείνετε τον 9ο μήνα της εγκυμοσύνης και στο τέλος αυτής της εβδομάδας θα έρθει πλέον η πολυπόθητη πιθανή ημερομηνία τοκετού. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι αυτό είναι μόνο μια πρόβλεψη και μόνο το 4% των τοκετών συμβαίνει ακριβώς σε αυτή την ημερομηνία. Οι περισσότερες γυναίκες θα γεννήσουν πριν ή μετά από αυτή. Ναι, καλά διαβάσατε. Υπάρχουν γυναίκες, που γεννάνε στην 41η ή τη 42η εβδομάδα της κύησης. Ωστόσο, επειδή, μετά την 41η εβδομάδα, οι πιθανότητες για επιπλοκές αυξάνονται, μπορεί ο γιατρός σας να αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόκληση τοκετού. Αυτή γίνεται συνήθως την 41η εβδομάδα της κύησης, αλλά μπορεί να γίνει και πιο πριν ή πιο μετά. Σε κάθε περίπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να επιλέξει, μετά από αυτή την εβδομάδα, να κάνει τις επισκέψεις σας για NST (nonstress test) πιο συχνές, δηλαδή 2 φορές την εβδομάδα. Φυσικά αν ανήκετε στην κατηγορία των γυναικών, που θα πρέπει να γεννήσουν υποχρεωτικά με καισαρική τομή, είτε λόγω ισχιακής προβολής είτε λόγω προηγούμενων επεμβάσεων στη μήτρα, τότε ο τοκετός σας συνήθως θα προγραμματιστεί στην αρχή αυτής της εβδομάδας. 

 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας έχει πλέον μήκος 36 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος μιας μεγάλης κολοκύθας και ζυγίζει περίπου 3400 γραμμάρια. Τα περισσότερα όργανά του έχουν ολοκληρώσει την ανάπτυξή τους, ωστόσο αν και θεωρούνται ήδη ώριμα, θα συνεχίσουν την ωρίμανσή τους και έξω από τη μήτρα, όπως για παράδειγμα ο εγκέφαλος, οι πνεύμονες και το ήπαρ. Τα περισσότερα μωρά σε αυτή την εβδομάδα έχουν το κεφαλάκι τους προς τα κάτω. Αν το δικό σας μωρό δεν έχει γυρίσει ακόμη σε κεφαλική θέση, τότε ο γιατρός σας ενδεχομένως να αποφασίσει τη διενέργεια καισαρικής τομής, καθώς έχει αποδεχτεί ότι είναι πιο ασφαλής για το νεογνό, ειδικά αν πρόκειται για τον πρώτο σας τοκετό. Το δέρμα του μωρού σας καλύπτεται πλέον από λίγο ή καθόλου σμήγμα και πλέον έχει χάσει όλες σχεδόν τις τρίχες lanugo, που κάλυπταν μέχρι πρότινος το σώμα του. Έχει πλέον αποθηκεύσει αρκετό λίπος και το δέρμα του είναι λείο και απαλό. Αν πρόκειται για αγόρι, οι όρχεις έχουν πλέον κατέλθει στο όσχεο. Σε μεμονωμένες περιπτώσεις μπορεί να βρίσκονται ακόμα στο βουβωνικό κανάλι και να κατέλθουν μετά τον τοκετό. 

Συμπτώματα

 • Απώλεια της τραχηλικής βλέννης. Αυτό είναι ένα από τα πρώιμα σημάδια τοκετού. Η τραχηλική βλέννη είναι ένα βύσμα που βρίσκεται στο εσωτερικό του τραχήλου και προστατεύει τη μήτρα από λοιμώξεις. Η απώλεια του παχύρρευστου αυτού υλικού, συνήθως με μικρή ποσότητα αίματος, σημαίνει, ότι ο τοκετός βρίσκεται προ των πυλών. 
 • Αυξημένες κολπικά υγρά. Αυτό είναι συνήθως το σημάδι, ότι έχουν σπάσει τα νερά. Αν και η απώλεια μικρής ποσότητας υγρών είναι συνήθως φυσιολογική στην εγκυμοσύνη, το σπάσιμο των νερών, ή αλλιώς η ρήξη των υμένων, συνήθως συνοδεύεται από μεγάλη απώλεια υγρών. Ωστόσο, αυτό δεν είναι κανόνας, καθώς πολλές γυναίκες χάνουν μόνο μικρή ποσότητα υγρών. Προσοχή! Πολλές γυναίκες το συγχέουν με την απώλεια ούρων. 
 • Ωδίνες. Άλλο ένα από τα συμπτώματα του τοκετού είναι οι συσπάσεις, ή πιο σωστά συστολές της μήτρας. Οι συστολές αυτές δεν μοιάζουν με τις συστολές BraxtonHicks, καθώς είναι πιο τακτικές, συνήθως ανά 5-10 λεπτά ή και πιο συχνές, πιο έντονες και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια, συνήθως 60-90 δευτερόλεπτα. Επίσης, δεν σταματάνε με την αλλαγή θέσης. 
 • Πόνος στη μέση, τάση προς έμετο ή διάρροια. Όλα αυτά ανήκουν επίσης στα συμπτώματα του τοκετού. Αν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας. 

Tips

Η σωστή διατροφή και η κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού είναι πολύ σημαντικές για την εγκυμοσύνη σας. Η λήψη των συμπληρωμάτων της κύησης, τα οποία θα συνεχίσετε να λαμβάνετε και μετά τον τοκετό, είναι απαραίτητη καθώς προμηθεύουν το σώμα σας με πολύτιμα στοιχεία, τα οποία καταναλώνετε τώρα με πιο έντονο ρυθμό. 

 Μην ξεχνάτε να φροντίζετε το δέρμα σας με τη χρήση ενυδατικής κρέμας στα σημεία τάσης, όπως την κοιλιά και τους μαστούς. Χρησιμοποιείστε επιπλέον, κατάλληλη για την κύηση, αντηλιακή κρέμα, κάθε φορά που εκτίθεστε στον ήλιο. 

Έχετε όλα τα πράγματα, που θα χρειαστείτε για το μαιευτήριο, μέσα στην τσάντα τοκετού δίπλα στην πόρτα, ούτως ώστε να είναι πάντα άμεσα διαθέσιμα. Επίσης φτιάξτε μια λίστα με πράγματα, που βάλετε μέσα λίγο πριν φύγετε για το μαιευτήριο, όπως τον φορτιστή, το κινητό ή το tablet. 

 Τοποθετήστε το παιδικό κάθισμα στο αμάξι σας και φροντίστε το αυτοκίνητό σας να είναι γεμάτο βενζίνη. 

 Αν το μωρό σας αργεί να έρθει, μην αγχώνεστε. Περιποιηθείτε τον εαυτό σας και προγραμματίστε κάτι χαλαρωτικό, όπως ένα μασάζ, μια επίσκεψη στο κομμωτήριο, μια χαλαρή βόλτα με τον σύντροφό σας. Μπορείτε ακόμα, εφόσον έχετε ακόμα διάθεση, να κάνετε άφοβα σεξ. Το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνες, οι οποίες προκαλούν συσπάσεις στη μήτρα, και μπορεί να ενεργοποιήσουν τον τοκετό. 

Όπως και να έχει χαλαρώστε και απολαύστε το. Σε λίγες μέρες θα κρατάτε το μωράκι σας στην αγκαλιά σας και θα είστε η πιο ευτυχισμένη μαμά του κόσμου! 

Γράφει ο Καλαμπαλίκης Ανδρέας MD, MSc
Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών