Skip to main content

Εβδομάδα

1η Εβδομάδα

Τι συμβαίνει την 1η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Οι γυναικολόγοι λόγω σύμβασης μετράνε την ηλικία κύησης από την 1η ημέρα της τελευταίας περιόδου. Η αλήθεια είναι, ότι επειδή είναι δύσκολο να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ημέρα της ωορρηξίας, η έμμηνος ρύση αποτελεί πιο αξιόπιστο κριτήριο για τη χρονολόγηση της κύησης. Επομένως, στην 1η εβδομάδα της κύησης δεν είστε στην πραγματικότητα έγκυος. Αντίθετα, έχετε περίοδο. Στη φάση αυτή η μήτρα σας αποβάλλει το επιθήλιο-στρώμα, που καλύπτει το εσωτερικό της, ούτως ώστε να προετοιμαστεί για τον επόμενο κύκλο και την επόμενη ενδεχόμενη κύηση. 

Αν μόλις τώρα ανακαλύψατε ότι είστε έγκυος, επειδή κάνατε ένα τεστ κύησης και βγήκε θετικό, τότε στην πραγματικότητα δεν βρίσκεστε στην 1η εβδομάδα της κύησης, αντίθετα βρίσκεστε τουλάχιστον στην 4η ή 5η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. 

Συμπτώματα

Τα συμπτώματά σας είναι αυτά μιας κλασικής περιόδου και περιλαμβάνουν: 

  • Κολπική αιμόρροια. Το επιθήλιο, που καλύπτει την κοιλότητα της μήτρας αρχίζει σιγά-σιγά να πέφτει, περνά τον τράχηλο της μήτρας και στη συνέχεια καταλήγει στο εσώρουχο μέσω του κόλπου.  
  • Πόνος στην κοιλιά ή τη μέση. Για να μπορέσει  μήτρα να αποβάλλει αποτελεσματικά και πλήρως το στρώμα που κάλυπτε το εσωτερικό της, κάνει συσπάσεις. Αυτές είναι παρόμοιες με αυτές που κάνει ένας μυς όταν κινείστε. Παρόλο που δεν μπορείτε να ελέγξετε αυτές τις συσπάσεις, μπορείτε να τις αντιληφθείτε εξαιτίας του πόνου, που προκαλούν, στην κοιλιά ή τη μέση σας. 
  • Φούσκωμα. Η προγεστερόνη, η οποία είναι η ορμόνη, που παράγεται στο δεύτερο μισό του κύκλου, συνήθως προκαλεί κατακράτηση υγρών και φούσκωμα στην κοιλιά. Αν και, κατά τη διάρκεια της περιόδου, τα επίπεδά της μειώνονται, μπορεί να νιώθετε ακόμα τη δράση της. 
  • Έντονες αλλαγές στη διάθεση. Πολλές γυναίκες, στη διάρκεια της περιόδου, λόγω των συνεχών μεταβολών των ορμονών, νιώθουν έντονα συναισθήματα, με πιο χαρακτηριστικό τον θύμο. 
  • Πονοκέφαλος. Οι ορμονικές μεταβολές μπορεί να προκαλέσουν πονοκέφαλο είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια της περιόδου. Κοινά παυσίπονα και χαλαρωτικές ασκήσεις θα σας βοηθήσουν, να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματά σας.  

Tips

Προετοιμαζόμενη για μια ενδεχόμενη κύηση το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε για τον εαυτό σας και το μωρό σας είναι να κόψετε τυχόν ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και το γρήγορο φαγητό. Καλό θα ήταν να περιορίσετε την ποσότητα καφέ που πίνετε στο πολύ δύο καφέδες την ημέρα.  

Η λήψη φυλλικού οξέος, συνήθως σε δοσολογία 400μg την ημέρα, ιδανικά ξεκινώντας ένα μήνα πριν τη σύλληψη, έχει βρεθεί ότι προστατεύει το έμβρυο από βλάβες του νευρικού συστήματος. 

Η παρακολούθηση και καταγραφή της περιόδου σας σε ένα ημερολόγιο ή σε μια εφαρμογή στο κινητό, θα σας βοηθήσει, να υπολογίσετε πιο εύκολα την ηλικία κύησης στο μέλλον και να συσχετίσετε πιο σωστά τα συμπτώματά σας με τη φάση της εγκυμοσύνης. 

2η Εβδομάδα

Τι συμβαίνει την 2η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Επειδή οι γυναικολόγοι μετράνε την ηλικία κύησης από την πρώτη ημέρα της τελευταίας περιόδου, στη δεύτερη εβδομάδα κύησης δεν είστε στην πραγματικότητα έγκυος. Για την ακρίβεια, δεν έχει γίνει ακόμα γονιμοποίηση του ωαρίου. Το ωοθυλάκιο, το οποίο θα απελευθερώσει το ωάριο, συνήθως την 14η-15η ημέρα του κύκλου, ακόμα αναπτύσσεται. Επομένως, σε αυτή την εβδομάδα το σώμα σας προετοιμάζεται ακόμα για μια ενδεχόμενη κύηση. 

Στη φάση αυτή, η περίοδος σας έχει τελειώσει, καθώς και όλο τα ενοχλητικά συμπτώματα, που τη συνοδεύουν. Το παλιό επιθήλιο, που κάλυπτε το εσωτερικό της μήτρας σας, έχει αποβληθεί και ένα καινούριο έχει ήδη αρχίσει να σχηματίζεται. Όλα αυτά συμβαίνουν υπό τη δράση της οιστραδιόλης, η οποία είναι η κύρια ορμόνη του πρώτου μισού του κύκλου. 

Συμπτώματα

  • Αυξημένη σεξουαλική επιθυμία. Σε αυτή τη φάση του κύκλου, οι περισσότερες γυναίκες αρχίζουν να έχουν αυξημένη όρεξη για σεξ, η οποία κορυφώνεται κατά την περίοδο της ωορρηξίας. 
  • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις. Καθώς πλησιάζετε στο μέσο του κύκλου και προς την ωορρηξία, τα κολπικά υγρά αλλάζουν σύσταση και γίνονται πιο υδαρή και διάφανα. Οι αλλαγές αυτές δημιουργούν πιο ευνοϊκές συνθήκες για το σπέρμα και βοηθούν στη γονιμοποίηση. 
  • Πόνος στην κοιλιά. Κατά τη φάση της ωορρηξίας, από το σημείο της ωοθήκης, από το οποίο απελευθερώνεται το ωάριο, διαφεύγει και μικρή ποσότητα αίματος. Το αίμα αυτό ερεθίζει την κοιλιά και μπορεί να προκαλέσει πόνο, συνήθως μικρής έντασης. Εξαιτίας αυτού του πόνου, ορισμένες γυναίκες είναι σε θέση, να αντιληφθούν την ωορρηξία. 

Tips

Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, είναι σημαντικό, όσο πλησιάζετε στο μέσο του κύκλου σας και επομένως στην ωορρηξία, να αυξήσετε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα. Η ιδανική συχνότητα σεξουαλικής επαφής είναι κάθε δύο με τρεις ημέρες. 

 Καταγράψτε την περίοδο σας και προσπαθήστε να υπολογίσετε την ημέρα της ωορρηξίας. Έχετε στο μυαλό σας ότι, ενώ το ωάριο επιβιώνει περίπου 24 ώρες, το σπέρμα μπορεί να επιβιώσει έως και 5 ημέρες. Επομένως, μπορείτε να προγραμματίσετε τη σεξουαλική σας δραστηριότητα με βάση την πιθανή ημέρα ωορρηξίας. Σε αυτό μπορούν να σας βοηθήσουν διάφορες εφαρμογές, ειδικά σχεδιασμένες για κινητά τηλέφωνα ή tablet, οι οποίες κάνουν καταγραφή της περιόδου και σας ενημερώνουν για τις γόνιμες ημέρες. 

Αποφύγετε τυχόν ανθυγιεινές συνήθειες, όπως το κάπνισμα το αλκοόλ και το ανθυγιεινό φαγητό.  

Η λήψη φυλλικού οξέος σε δοσολογία 400mg την ημέρα, προστατεύει το έμβρυο από βλάβες του νευρικού συστήματος. 

3η Εβδομάδα

Τι συμβαίνει την 3η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Η γονιμοποίηση 

Είναι η 3η εβδομάδα από την τελευταία σας περίοδο. Σε αυτή την εβδομάδα ή στο τέλος της προηγούμενης συμβαίνει η ωορρηξία, δηλαδή η απελευθέρωση του ωαρίου. Επειδή το ωάριο ζει μόνο για 24 ώρες, σε αυτή την εβδομάδα συμβαίνει και η γονιμοποίηση. Η γονιμοποίηση λαμβάνει χώρα περίπου στο μέσο της σάλπιγγας, δηλαδή στο όργανο που μεταφέρει το ωάριο από την ωοθήκη στην μήτρα. Μετά τη γονιμοποίηση, το ωάριο, που πλέον ονομάζεται ζυγωτό, αρχίζει να διαιρείται με γρήγορο ρυθμό και παράλληλα μεταφέρεται στην κοιλότητα της μήτρας, στην οποία θα φτάσει περίπου 3 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση. Αφού φτάσει στη μήτρα, 3-4 ημέρες μετά, αρχίζει η διαδικασία της εμφύτευσης, δηλαδή η διείσδυση του γονιμοποιημένου ωαρίου, που πλέον ονομάζεται βλαστοκύστη, στο τοίχωμα της μήτρας. Μικρή ποσότητα αίματος μπορεί να διαφύγει από το σημείο της εμφύτευσης κατά τη διείσδυση της βλαστοκύστης. 

Στη φάση αυτή, αν και η εγκυμοσύνη έχει ήδη ξεκινήσει, αν πραγματοποιήσετε ένα τεστ κύησης, τότε αυτό θα βγει αρνητικό. Αυτό συμβαίνει, γιατί η β-χοριακή γοναδοτροπίνη, η οποία είναι η κύρια ορμόνη της κύησης και είναι υπεύθυνη για τη διατήρησή της, χρειάζεται συνήθως 7 ημέρες από την εμφύτευση, για να γίνει ανιχνεύσιμη στο αίμα και λίγο παραπάνω, για να γίνει ανιχνεύσιμη στα ούρα. Επομένως, αν έχετε ήδη ένα θετικό τεστ κύησης, τότε βρίσκεστε τουλάχιστον στην 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας δεν είναι παρά μια μάζα κυττάρων και πιο μικρό και από ένα κόκκο ζάχαρης. 

Συμπτώματα

  • Σταγόνες αίματος στο εσώρουχο. Το αίμα αυτό προέρχεται από το σημείο της εμφύτευσης. Είναι φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Πολλές γυναίκες μπορεί να μπερδευτούν και να θεωρήσουν αυτό ως την τελευταία τους περίοδο, με αποτέλεσμα να γίνει λανθασμένα η χρονολόγηση της κύησης. Ωστόσο, ο διαχωρισμός των δύο καταστάσεων είναι εύκολος, καθώς ούτε η ποσότητα του αίματος ούτε η διάρκεια είναι αυτές μιας κανονικής περιόδου. 
  • Ναυτία. Η ναυτία αρχίζει σιγά-σιγά να κάνει την εμφάνισή της, καθώς η β-χοριακή στο αίμα αρχίζει να ανεβαίνει. Συνήθως στην εβδομάδα αυτή τα συμπτώματα είναι ήπια, ωστόσο στις επόμενες εβδομάδες μπορεί να γίνουν πιο έντονα. Βρείτε ποιες τροφές σας ενοχλούν και προσπαθήστε να τις αποφύγετε. 
  • Αίσθημα βάρους στο στήθος. Το στήθος σας μπορεί να αρχίσει να μεγαλώνει και να γίνεται πιο βαρύ. Επίσης, η θηλή μπορεί να αρχίσει να γίνεται πιο σκούρα. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά συμπτώματα της κύησης. 

Tips

Ένα αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης δεν σημαίνει ότι δεν είστε έγκυος. Μην απογοητεύεστε. Δώστε λίγο χρόνο και δοκιμάστε ξανά σε λίγες ημέρες. Σε αυτή τη φάση η β-χοριακή σχεδόν διπλασιάζεται κάθε 48 ώρες. Συνεχίστε να λαμβάνετε το φυλλικό οξύ σε δόση 400μg την ημέρα και έχετε το νου σας στα πρώιμα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.  

 Ακόμα και αν το τεστ κύησης βγει θετικό, μην το παρακάνετε με το φαγητό. Η γνωστή φράση «τρώω για δύο» δεν ισχύει και μπορεί να σας οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του βάρους. Στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης οι ανάγκες σε θερμίδες είναι περίπου οι ίδιες σε σχέση με πριν από αυτή. 

 Εάν γυμναζόσασταν, μπορείτε να συνεχίσετε κανονικά τη γυμναστική σας. Εάν σκέφτεστε τώρα να ξεκινήσετε, μπορείτε να το κάνετε άφοβα. Η μέτριας έντασης άσκηση, όπως το περπάτημα, η yoga, το pilates, ή το κολύμπι είναι ιδανική για εσάς και έχει βρεθεί, ότι έχει σημαντικά οφέλη για την εγκυμοσύνη. 

4η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Σπόροι παπαρούνας

Τι συμβαίνει την 4η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Αν μόλις τώρα ανακαλύψατε, ότι είστε έγκυος, τότε συγχαρητήρια! Πιθανώς, η περίοδός σας να έχει ήδη καθυστερήσει ή απλώς να πραγματοποιήσατε ένα τεστ κύησης. Όπως και να έχει, βρίσκεστε ακόμα στην πολύ αρχή της εγκυμοσύνης. Μπορείτε να μοιραστείτε από τώρα τα ευχάριστα νέα με τον σύντροφό σας ή να περιμένετε, μέχρι να επισκεφτείτε για πρώτη φορά τον γυναικολόγο σας. Αν και ήπια ακόμα, ενδεχομένως να έχετε ήδη νιώσει τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Η β-χοριακή γοναδοτροπίνη και η προγεστερόνη, οι δύο βασικές ορμόνες της κύησης, είναι υπεύθυνες για αυτές τις πρώτες αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σας. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας έχει ήδη αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα σας, έστω και αν εσείς δεν μπορείτε να το αντιληφθείτε ακόμαΤο μέγεθος του είναι ακόμα πολύ μικρό και δεν είναι μεγαλύτερο από έναν παπαρουνόσπορο. Στην εβδομάδα αυτή συνεχίζεται η εμφύτευση της βλαστοκύστης στη μήτρα και σχηματίζονται σταδιακά οι δομές που θα βοηθήσουν στην ανταλλαγή των θρεπτικών συστατικών από το αίμα της μητέρας προς το έμβρυο. Αν και η καρδιά δεν έχει σχηματιστεί ακόμα, ο νευρικός σωλήνας, η δομή δηλαδή από την οποία θα προκύψουν ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και η σπονδυλική στήλη, έχει ήδη αναπτυχθεί. Ο αμνιακός σάκος με το αμνιακό υγρό, που θα περιβάλλει και θα προστατεύει το έμβρυο στο μέλλονέχει σιγάσιγά αρχίσει να σχηματίζεται. Στο υπερηχογράφημα μπορεί να μην φαίνονται αυτές οι μικροσκοπικές αλλαγές, ωστόσο μπορεί να διακρίνετε από τώρα μια μικρή κουκίδα, ή οποία ονομάζεται σάκος της κύησης. 

Συμπτώματα

  • Πρήξιμο. Η προγεστερόνη, η οποία ανεβαίνει σε αυτή τη φάση της κύησης, προκαλεί κατακράτηση υγρών, ενώ κάνει και το έντερο να κινείται πιο αργά. Επομένως, είναι λογικό να δείτε την κοιλιά σας να φουσκώνει, ωστόσο αυτό δεν συμβαίνει επειδή το μωρό σας μεγάλωσε απότομα. 
  • Πόνος στη κοιλιά. Μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε κράμπες στην κοιλιά σας, όπως όταν περιμένετε περίοδο. Συνήθως αυτό είναι κάτι φυσιολογικό και σημαίνει, ότι η βλαστοκύστη έχει εμφυτευτεί σωστά μέσα στο τοίχωμα της μήτρας. Ωστόσο, αν νιώσετε έντονο πόνο ή αν δείτε μεγάλη ποσότητα αίματος, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γυναικολόγο σας. 
  • Σταγόνες αίματος στο εσώρουχο. Η εμφύτευση μπορεί να προκαλέσει απώλεια μικρής ποσότητας αίματος από το τοίχωμα της μήτρας. Δεν είναι κάτι ανησυχητικό, αντιθέτως κάτι αρκετά συχνό. Δεν αποτελεί κανονική περίοδο και δεν θα πρέπει να σας μπερδεύει. 
  • Ναυτία. Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη και ανεβαίνει η β-χοριακή τα συμπτώματα της ναυτίας επιδεινώνονται. Αν και τυπικά είναι πιο έντονη τις πρωινές ώρες, πολλές γυναίκες έχουν συμπτώματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Αποφύγετε τροφές που σας ενοχλούν και προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα. 

Tips

Το σώμα σας έχει ήδη αρχίσει να αλλάζει. Αν τα ρούχα σας έχουν αρχίσει από τώρα να σας στενεύουν, μην αγχώνεστε. Η κατακράτηση υγρών και το φούσκωμα κάνουν τα ρούχα σας να φαίνονται πιο στενά. Φορέστε πιο άνετα ρούχα, όπως φαρδιά τζιν, φόρμες ή κολλάν. Ακολουθήστε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής και φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό μέσα στην ημέρα. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με φυτικές ίνες, για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα. 

 Η μέτριας έντασης σωματική άσκηση θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος και θα σας κάνει να αισθανθείτε όμορφα και γεμάτη ενέργεια.  

Συνεχίστε να λαμβάνετε το φυλλικό οξύ και προγραμματίστε το πρώτο ραντεβού με τον γυναικολόγο σας. 

5η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Σπόροι μήλου

Τι συμβαίνει την 5η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Πιθανότατα μέχρι τώρα θα έχετε παρατηρήσει ότι η περίοδό σας έχει αργήσει πιο πολύ από το αναμενόμενο. Μπορεί ακόμα να βιώνετε συμπτώματα, τα οποία δεν είχατε στο παρελθόν ή να διαπιστώσατε ότι το σώμα σας έχει αλλάξει. Ίσως να είναι αυτή η πρώτη φορά που αποφασίσετε να κάνετε ένα τεστ κύησης και το οποίο βγήκε θετικό.  

Συγχαρητήρια! Βρίσκεστε κιόλας στον δεύτερο μήνα της εγκυμοσύνης. Οι γυναικολόγοι μετράνε την ηλικία κύησης από την τελευταία περίοδο και όχι από την πραγματική στιγμή της σύλληψης. Αυτό συμβαίνει, γιατί οι γυναίκες είναι δύσκολο να προσδιορίσουν με ακρίβεια την ημέρα της ωορρηξίας, σε αντίθεση με την τελευταία περίοδο. Ο πρώτος μήνας της εγκυμοσύνης έχει ήδη περάσει. Δεν ήταν και τόσο δύσκολος, σωστά; 

Μέγεθος εμβρύου

Από εδώ και πέρα το μωρό σας αποκαλείται έμβρυο και σε αυτή τη φάση, το μέγεθος του είναι περίπου 2 χιλιοστά,  λίγο μικρότερο δηλαδή από τον σπόρο ενός μήλου. Οι πρώτες 3 μήνες της εγκυμοσύνης είναι από τους πιο σημαντικούς για το μωρό σας, καθώς σε αυτούς τους μήνες, σχηματίζονται και αναπτύσσονται τα περισσότερα όργανα, όπως ο εγκέφαλος, η καρδιά, το στομάχι, τα άκρα. Για αυτό τον λόγο, η περίοδος αυτή ονομάζεται φάση της οργανογένεσης. Είναι σημαντικό επομένως, σε αυτή τη φάση, να αποφύγετε οποιαδήποτε συνήθεια ενδέχεται να βλάψει το μωρό σας. Σταματήστε το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ και περιορίστε τη λήψη καφεΐνης σε ένα με δύο φλιτζάνια την ημέρα. Για οποιαδήποτε φάρμακα λαμβάνετε, ενημερώστε πρώτα τον γιατρό σας. 

 

Συμπτώματα

  • Αν και τα συμπτώματα σε αυτή την εβδομάδα είναι ακόμα ήπια, αναμένεται στις επόμενες εβδομάδες να γίνουν πιο έντονα. Πολλές μαμάδες αναφέρουν, ότι οι πιο δύσκολοι μήνες της εγκυμοσύνης είναι οι 3 πρώτοι. Οπλιστείτε λοιπόν με υπομονή και όλα θα πάνε καλά! 
  • Πιο συχνή ούρηση. Πολλές γυναίκες πιστεύουν ότι αυτό αποτελεί ένα από τα συμπτώματα, που εμφανίζεται προς το τέλος της εγκυμοσύνης. Παρόλα αυτά παρατηρείται πολύ συχνά και στις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Ο όγκος του αίματος αυξάνεται, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η νεφρική λειτουργία. Αυτές οι αλλαγές οδηγούν σε μεγαλύτερη παραγωγή ούρων και άρα πιο συχνή ούρηση. 
  • Πόνο στο στήθος. Αποτελεί ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα της εγκυμοσύνης και οφείλεται στο γεγονός, ότι το στήθος σας μεγαλώνει και προετοιμάζεται σιγά-σιγά για τη στιγμή του θηλασμού. 
  • Ναυτία. Καθώς η β-χοριακή στο αίμα σας ανεβαίνει, η ναυτία επιδεινώνεται. Προσπαθήστε να αποφύγετε τροφές που σας ενοχλούν και προτιμήστε μικρά και συχνά γεύματα. Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό. Αν τα συμπτώματά σας γίνουν πολύ έντονα και σας εμποδίζουν από να τρέφεστε σωστά, συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα σας εκτιμήσει και θα σας δώσει επιπλέον οδηγίες. 
  • Κόπωση. Αποτελεί ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα της κύησης. Φροντίστε να ξεκουράζεστε αρκετά και να ακολουθείτε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου. Μην ξεχνάτε, ότι το σώμα σας δουλεύει πολύ σκληρά σε αυτή τη φάση, για αυτό προσπαθήστε να το ανταμείψετε με λίγες ώρες ξεκούρασης και χαλάρωσης. 

Tips

Συνεχίστε να λαμβάνετε το φυλλικό οξύ σε δοσολογία 400μg την ημέρα. Αυτό θα βοηθήσει στην ανάπτυξη του μωρού σας και θα το προστατεύσει από βλάβες του νευρικού συστήματος. 

 Σε αυτή τη φάση αλλά και σε όλη την εγκυμοσύνη θα πρέπει να προσαρμόσετε το διαιτολόγιό σας. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να αποφύγετε την κατανάλωση ατελώς μαγειρεμένων τροφών, όπως κρέατος ή ψαριού. Θα πρέπει να είστε επίσης πολύ σχολαστικές στον τρόπο που πλένετε τη σαλάτα σας. Τέλος, αποφύγετε γαλακτοκομικά προϊόντα, που προέρχονται από μη παστεριωμένο γάλα. 

 Αν στο σπίτι σας έχετε γάτα ως κατοικίδιο, τότε αποφύγετε τη στενή επαφή μαζί της και ειδικά με τις ακαθαρσίες της. Αν έρχεστε συχνά σε επαφή με παιδιά, δώστε μεγάλη προσοχή στα συμπτώματά τους. Αν παρατηρήσετε, ότι κάποιο είναι κρυωμένο, αποφύγετε την επαφή μαζί του, καθώς υπάρχουν ορισμένες λοιμώξεις, που μπορεί να βλάψουν το μωρό σας. 

6η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Φακή

Τι συμβαίνει την 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Βρίσκεστε στην 6η εβδομάδα της κύησης, που σημαίνει ότι είστε περίπου 1,5 μηνός έγκυος. Είναι φυσικό να θέλετε να μοιραστείτε τα ευχάριστα νέα με τους φίλους σας, ωστόσο καλό θα ήταν, να συγκρατηθείτε ακόμα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 1ου τριμήνου. Αν πάλι ο σύντροφος σας δεν το γνωρίζει ακόμα και ψάχνετε πρωτότυπους τρόπουςγια να του το ανακοινώσετε, τότε μπορείτε να βρείτε πολλές ιδέες στο διαδίκτυο, για να κάνετε τη στιγμή αυτή ακόμα πιο ιδιαίτερη. Αν παρόλα αυτά η εγκυμοσύνη σας τρομάζει, τότε καλό θα ήταν να μιλήσετε σε κάποιο κοντινό σας πρόσωποτο οποίο θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας και να αντιμετωπίσετε την κατάσταση πιο ψύχραιμα. Όπως και να έχει, σε αυτή την εβδομάδα, θα πρέπει να προγραμματίσετε την πρώτη σας επίσκεψη στον γυναικολόγο. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας είναι ακόμα αρκετά μικρό, ωστόσο μεγαλώνει γρήγορα. Είναι περίπου μισό εκατοστό, έχει δηλαδή το μέγεθος μιας φακής, και έχει αρχίσει να αναπτύσσει τα περισσότερα όργανά του όπως το έντερο, το διάφραγμα, τους νεφρούς. Από τα σημεία, από τα οποία θα αναπτυχθούν τα μάτια, τα αυτιά και τα άκρα του, έχουν αρχίσει να σχηματίζονται μικρές προσεκβολές. Επίσης, σε αυτή την εβδομάδα, η καρδιά του μωρού σας αρχίζει να χτυπάει πιο γρήγορα, ωστόσο μπορεί ακόμα η καρδιακή λειτουργία να μην είναι δυνατόν να απεικονιστεί στον υπέρηχο. Μην απογοητεύεστε. Το πιο πιθανό είναι ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς. Στις επόμενες μία ή δύο εβδομάδες, θα μπορέσετε να ακούσετε καθαρά τους πρώτους καρδιακούς χτύπους. 

Στο υπέρηχο, ο γυναικολόγος σας θα μπορέσει να διακρίνει μέσα στη μήτρα τον σάκο της κύησης και μέσα σε αυτόν το έμβρυο μαζί με τον λεκιθικό ασκό, ο οποίος αποτελεί ένα από τα σημαντικά όργανα της πρώιμης εμβρυϊκής ανάπτυξης. 

Συμπτώματα

  • Ναυτία. Η ναυτία αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά συμπτώματα του 1ου τριμήνου. Μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει, ότι υπάρχουν συγκεκριμένες τροφές, οι οποίες σας προκαλούν αποστροφή. Αποφύγετε ό,τι σας ενοχλεί και δοκιμάστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. 
  • Κόπωση. Νιώθετε εξαντλημένη και αυτό είναι φυσικό, γιατί ακόμα προσαρμόζεστε στις έντονες αλλαγές, που συμβαίνουν στο σώμα σας. Προσφέρετε στον εαυτό σας λίγες στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης. Έχετε στον νου σας, ότι η κούραση συνήθως υποχωρεί στο 2ο τρίμηνο. 
  • Πόνος στο στήθος. Οι ορμόνες κάνουν το στήθος σας να μεγαλώνει, για αυτό μπορεί τώρα να το νιώθετε βαρύ και ευαίσθητο. Ένας στηθόδεσμος, που προσφέρει καλή στήριξη, μπορεί να σας ανακουφίσει και να σας κάνει να νιώσετε πιο άνετα.  
  • Μετεωρισμός-φούσκωμα και δυσκοιλιότητα. Η προγεστερόνη, η οποία αυξάνεται στην εγκυμοσύνη, κάνει το έντερό σας να κινείται λίγο πιο αργά από ότι συνήθως. Για να καταπολεμήσετε το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας, φροντίστε να τρώτε αρκετές φυτικές ίνες μέσα στην ημέρα και να πίνετε αρκετό νερό. 
  • Πόνο στην κοιλιά. Καθώς η μήτρα σας μεγαλώνει, οι σύνδεσμοι που τη συγκρατούν στη θέση της διατείνονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά. Συνήθως ο πόνος αυτός είναι ήπιος. Αν παρόλα αυτά γίνει έντονος, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας. 

Tips

Αν δεν έχετε ξεκινήσει ακόμα το φυλλικό οξύ, τώρα είναι η ευκαιρία να το κάνετε. Το φυλλικό οξύ βοηθάει στην ανάπτυξη του μωρού σας και προστατεύει από βλάβες του νευρικού συστήματος. 

 Συνεχίστε να αποφεύγετε συνήθειες που μπορεί να βλάψουν εσάς ή το μωρό σας και προσπαθήστε να αποφύγετε τις υπερβολές στο φαγητό. Μπορεί να νιώθετε ότι τρώτε για δύο, ωστόσο αυτό δεν ισχύει. Μάλιστα, οι ανάγκες σας σε θερμίδες έχουν αυξηθεί ακόμα ελάχιστα σε σχέση με πριν την εγκυμοσύνη. 

 Μια ωραία ιδέα είναι να ξεκινήσετε από τώρα ένα ημερολόγιο εγκυμοσύνης. Βγάλτε μια φωτογραφία του εαυτού σας κάθε εβδομάδα και γράψτε στο ημερολόγιο τις σκέψεις σας. Έτσι θα έχετε μια ωραία ανάμνηση από την εγκυμοσύνη σας, την οποία θα μπορείτε να τη μοιραστείτε στο μέλλον με το παιδί σας. 

 Κανονίστε το πρώτο σας ραντεβού με τον γυναικολόγο σας, ο οποίος θα επιβεβαιώσει και υπερηχογραφικά την εγκυμοσύνη. Πολύ πιθανό επίσης να σας δώσει και τις πρώτες εξετάσεις της κύησης, οι οποίες αποτελούν κομμάτι του προγεννητικού ελέγχου. 

7η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Μπιζέλι

Τι συμβαίνει την 7η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Διανύετε τον 2ο μήνα της εγκυμοσύνης σας και αυτό μπορεί να σας έχει δημιουργήσει ποικίλα συναισθήματα: χαρά, ανυπομονησία, φόβο, άγχος. Ό,τι και να νιώθετε είναι φυσιολογικό. Ένα μωρό μεγαλώνει μέσα σας και μάλιστα γρήγορα. 

Μέγεθος εμβρύου

Τώρα έχει φτάσει το 1 εκατοστό και έχει το μέγεθος ενός μπιζελιού. Ο εγκέφαλος και η καρδιά του αναπτύσσονται συνεχώς και μαζί τους και όλα τα υπόλοιπα όργανα. Τα χέρια και τα πόδια του συνεχίζουν την ανάπτυξή τους, ενώ το πρόσωπό του αρχίζει όλο και περισσότερο να μοιάζει με αυτό ενός μικρού ανθρώπου. 

Ο υπέρηχος, σε αυτή την εβδομάδα, είναι σε θέση να απεικονίσει τον σάκο της κύησης εντός της μήτρας σας καθώς και το μωράκι σας εντός αυτού. Η καρδιά του χτυπάει αρκετά γρήγορα πλέον και αν ο γιατρός σας εστιάσει τον υπέρηχο στην καρδιά του εμβρύου, θα ακούσετε κι εσείς τους χτύπους της. Η μήτρα σας συνεχίζει να μεγαλώνει, ωστόσο η εγκυμοσύνη σας δεν μπορεί να γίνει ακόμα αντιληπτή από τους γύρω σας. Το μυστικό σας είναι ακόμα καλά κρυμμένο. 

Συμπτώματα

  • Ναυτία. Σε αυτή την εβδομάδα η ναυτία ενδεχομένως να έχει γίνει αρκετά έντονη. Μπορείτε να δοκιμάσετε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα και να πίνετε αρκετό νερό, αλλά σε μικρές ποσότητες κάθε φορά. Αν τα συμπτώματά σας είναι πολύ έντονα και δεν σας επιτρέπουν να φάτε, καλό θα ήταν να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας. 
  • Λιγούρες ή έντονη αποστροφή σε ορισμένα φαγητά. Προσπαθήστε να μην το παρακάνετε με τις λιγούρες. Μην ξεχνάτε ότι οι ανάγκες σας σε θερμίδες είναι περίπου οι ίδιες συγκριτικά με πριν την εγκυμοσύνη. Επίσης, οι περισσότερες έγκυες τείνουν να παίρνουν περισσότερα κιλά προς το τέλος της εγκυμοσύνης. 
  • Συχνή ούρηση και δυσκοιλιότητα. Η εγκυμοσύνη αλλάζει τη σχέση σας με την τουαλέτα. Οι αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος, προκαλούν μεγαλύτερη παραγωγή ούρων και επομένως πιο συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Επίσης, η προγεστερόνη κάνει το έντερό σας πιο δυσκίνητο, οδηγώντας σε δυσκοιλιότητα. Οι φυτικές μπορούν να γίνουν σημαντικός σας σύμμαχος σε αυτή τη φάση. 
  • Ακμή. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι η εγκυμοσύνη επηρεάζει το δέρμα σας σε σημαντικό βαθμό. Οι ορμόνες ευθύνονται και για αυτό το πρόβλημα. Η προγεστερόνη, της οποίας τα επίπεδα ανεβαίνουν στην εγκυμοσύνη, μπορεί να εντείνει το πρόβλημα της ακμής ή και να το προκαλέσει. Για την καταπολέμησή της, μπορείτε να μιλήσετε με τον δερματολόγο σας, ο οποίος θα σας προτείνει ειδικά σκευάσματα, ασφαλή για την εγκυμοσύνη. 
  • Μεταβολές στη διάθεσή σας. Ό,τι κι αν νιώθετε είναι λογικό. Οι ορμόνες σας μεταβάλλονται συνεχώς και αυτό κάνει τα συναισθήματά σας να αλλάζουν συνέχεια και να γίνονται απρόβλεπτα. Οπλιστείτε με υπομονή και βρείτε ασχολίες που σας χαλαρώνουν. 
  • Πόνο στην κοιλιά. Αυτό συνήθως συμβαίνει γιατί η μήτρα σας μεγαλώνει. Αν ο πόνος είναι αρκετά έντονος, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε τον γυναικολόγο σας. 

Tips

Το να τρέφεστε σωστά είναι πολύ σημαντικό σε αυτή τη φάση. Αποφύγετε τις τροφές που σας κάνουν να νιώθετε άσχημα και ακολουθήστε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής.  

 Συνεχίστε να λαμβάνετε φυλλικό οξύ και κόψτε τις όποιες κακές συνήθειες διατηρείτε ακόμη, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.  

 Εάν γυμναζόσασταν και πριν την εγκυμοσύνη, συνεχίστε τη γυμναστική σας άφοβα. Εάν όχι, τότε είναι μια ιδανική ευκαιρία να ξεκινήστε. Η μέτριας έντασης άσκηση, όπως το περπάτημα ή η yoga, έχει βρεθεί ότι έχει ευεργετικές ιδιότητες για την εγκυμοσύνη. 

 Προγραμματίστε το πρώτο σας ραντεβού με τον γυναικολόγο, εάν δεν το έχετε ήδη κάνει. Σε αυτή την εβδομάδα, ο γιατρός σας θα σας δώσει μια σειρά από εξετάσεις, για να κάνετε, οι περισσότερες από τις οποίες είναι αιματολογικές και αποτελούν κομμάτι του προγεννητικού ελέγχου. 

8η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Ρώγα Σταφυλιού

Τι συμβαίνει την 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Είστε σχεδόν 2 μηνών έγκυος. Ο καιρός περνάει γρήγορα, ωστόσο έχετε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά σας. Το μωράκι στην κοιλιά σας μεγαλώνει συνεχώς και μαζί του και η κοιλιά σας, όσο κι αν αυτό δεν είναι ακόμα εμφανές.  

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας έχει φτάσει πλέον τα 1,6 εκατοστά, έχει το μέγεθος δηλαδή μιας ρόγας σταφυλιού. Η καρδιά του έχει πάρει σχεδόν την τελική της μορφή, ενώ ο εγκέφαλός του συνεχώς αναπτύσσεται. Τα άκρα έχουν αρχίσει να τελειοποιούνται και το πρόσωπό του αποκτά σιγά-σιγά τη μορφή ενός κανονικού προσώπου. Τέλος, οι γονάδες, δηλαδή ο όρχις και η ωοθήκη, έχουν αρχίσει ήδη να αναπτύσσονται, ωστόσο το φύλο δεν είναι ακόμα εμφανές. Αυτό θα συμβεί μετά την 14η εβδομάδα της κύησης.  

Στη φάση αυτή θα έχετε αρχίσει να παρατηρείτε ότι τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης γίνονται όλο και πιο έντονα. Αυτό όμως δεν αποτελεί κανόνα, καθώς μερικές γυναίκες μπορεί να έχουν μόνο ήπια ή και καθόλου συμπτώματα. Επομένως, αν δεν έχετε ακόμα τα τυπικά συμπτώματα μια εγκυμοσύνης, δεν σημαίνει απαραιτήτως, ότι κάτι πάει στραβά. Στον υπέρηχο, σε αυτή την εβδομάδα, θα μπορέσετε να ακούσετε έναν σίγουρο και δυνατό καρδιακό χτύπο. Αυτό αποτελεί δείγμα, ότι η εγκυμοσύνη σας βαίνει καλώς. Το μωρό σας αποτελεί μια μικρογραφία ενός τελειόμηνου νεογνού, ενώ έχει αρχίσει ήδη να κάνε τις πρώτες του κινήσεις. Εφόσον, ο γιατρός σας διαπιστώσει, ότι όλα είναι εντάξει με την κύηση, θα σας ζητήσει να κάνετε την πρώτη σειρά από εξετάσεις, κυρίως αιματολογικές, οι οποίες αποτελούν κομμάτι του προγεννητικού ελέγχου. 

Συμπτώματα

  • Ναυτία. Στην εβδομάδα αυτή η ναυτία έχει αρχίσει να γίνεται πιο έντονη. Οπλιστείτε με υπομονή και προσπαθήστε να καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα. Αν τα συμπτώματά σας είναι πολύ έντονα, επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας. 
  • Κόπωση. Στο πρώτο τρίμηνο οι ορμόνες και οι αλλαγές στο σώμα σας, σάς κάνουν να νιώθετε εξαντλημένη. Ευτυχώς, αυτό το αίσθημα της εξάντλησης δεν διαρκεί πολύ και συνήθως υποχωρεί στο 2ο τρίμηνο. Προσπαθήστε να κοιμάστε καλά και να ακολουθείτε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. 
  • Πόνος στο στήθος. Στη φάση αυτή μπορεί να παρατηρήσετε ότι το στήθος σας έχει μεγαλώσει αρκετά. Κάποιες γυναίκες επίσης μπορεί να νιώσουν βάρος ή και πόνο. Αυτά τα συμπτώματα είναι φυσιολογικά και οφείλονται στο γεγονός, ότι το στήθος σας προετοιμάζεται για την περίοδο που θα αρχίσει να παράγει γάλα για την τροφοδοσία του μωρού σας. 
  • Ενισχυμένη όσφρηση. Στην εβδομάδα αυτή μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε ότι μυρίζεται οσμές από χιλιόμετρα. Όσο περίεργο και αν ακούγεται είναι κι αυτό αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης. Όχι πάντα ευχάριστη αλλαγή, ειδικά αν συνδυάζεται με πρωινή ναυτία. 
  • Πόνος στην κοιλιά. Ο πόνος αυτός δηλώνει ότι η μήτρα σας μεγαλώνει. Αν δεν είναι έντονος, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. 
  • Περίεργα όνειρα. Το άγχος αυτής της περιόδου και οι ορμόνες της εγκυμοσύνης μπορεί να ευθύνονται και για αυτό. 
  • Δυσκοιλιότητα. Πίνετε αρκετό νερό και ενισχύστε τη διατροφή σας με φυτικές ίνες. Θα εντυπωσιαστείτε με τα αποτελέσματα. 

Tips

Αν δεν έχετε ήδη επισκεφτεί τον γυναικολόγο σας, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή. Εκτός από τις εξετάσεις που θα σας δώσει να κάνετε, θα σας ζητήσει να προγραμματίσετε και τον πρώτο μεγάλο υπέρηχο της εγκυμοσύνης, αυτόν της αυχενικής διαφάνειας. Αυτή πραγματοποιείται μεταξύ της 11ης και της 13ης εβδομάδας και ελέγχει τη βασική ανατομία του εμβρύου. Επίσης, υπολογίζει την πιθανότητα που έχει το μωρό σας να πάσχει από κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. 

 Συνεχίστε να λαμβάνετε φυλλικό οξύ και ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Εάν σας αρέσει η γυμναστική, τότε η μέτριας έντασης άσκηση, όπως το περπάτημα, το κολύμπι, η yoga ή το pilates, είναι απολύτως ασφαλή για την εγκυμοσύνη. 

9η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Φασόλι

Τι συμβαίνει την 9η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Είστε πλέον στην 9η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, που σημαίνει ότι πλέον έχετε κλείσει τον 2ο μήνα της εγκυμοσύνης. Το μωρό μέσα σας συνεχίζει να μεγαλώνει και όσο περνούν οι εβδομάδες, τόσο μεγαλώνουν και οι πιθανότητές σας για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Σε αυτή τη φάση, τα συμπτώματά σας ίσως έχουν αρχίσει να γίνονται πιο έντονα. Υπομονή! Μπορείτε να «παρηγορηθείτε» από τη σκέψη, ότι στο δεύτερο τρίμηνο αυτά συνήθως υποχωρούν. 

Μέγεθος εμβρύου

Σε αυτή τη φάση το μωρό σας είναι λίγο μεγαλύτερο από 2 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός φασολιού. Έχει ήδη αναπτυχθεί αρκετά αλλά έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει. Στον υπέρηχο σε αυτή την εβδομάδα θα δείτε κάτι που μοιάζει με φασόλι, που έχει όμως ποδαράκια και χεράκια, να κουνιέται έντονα μέσα στον σάκο της κύησης. Θα ακούσετε επίσης έναν δυνατό καρδιακό χτύπο, αν ο γυναικολόγος σας εστιάσει πάνω στην καρδούλα του. Τα βασικά χαρακτηριστικά του προσώπου του έχουν ήδη αναπτυχθεί, ενώ έχει αρχίσει ήδη η διαφοροποίηση του σε αγόρι ή κορίτσι. Ωστόσο, ο γιατρός σας δεν μπορεί να διακρίνει ακόμα το φύλο του μωρού σας. Αυτό αρχίζει να φαίνεται από το 2ο τρίμηνο και μετά. 

Συμπτώματα

  • Ναυτία. Ίσως σε αυτή την εβδομάδα να είναι χειρότερη από ποτέ. Αποφύγετε τα μεγάλα γεύματα και προσπάθησε να τρέφεστε σωστά και να αποφεύγετε τροφές που μπορεί να σας πειράζουν Πίνετε αρκετό νερό και φροντίστε να μένετε ενυδατωμένη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αν αυτό φαίνεται ακατόρθωτο θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. 
  • Καούρα. Η προγεστερόνη, η οποία ανεβαίνει στην εγκυμοσύνη, κάνει τη βαλβίδα που συγκρατεί την τροφή στο στομάχι να χαλαρώνει, με αποτέλεσμα να προκαλείται καούρα. Και πάλι η λύση είναι τα μικρά και ελαφριά γεύματα. Απόφυγε οτιδήποτε σας ενοχλεί και οτιδήποτε λιπαρό και με πολλά καρυκεύματα. 
  • Κόπωση. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος του πρώτου τριμήνου χαρακτηρίζεται από αυτό το σύμπτωμα. Προσπαθήστε να κοιμάστε αρκετά και να κοιμάστε νωρίς. 
  • Έντονες αλλαγές στη διάθεσή σας. Μέχρι τώρα, θα πρέπει να έχετε συνηθίσει στο ανεξέλεγκτο τρενάκι των συναισθημάτων σας. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης παίζουν το ρόλο τους σε αυτό. Προσπαθήστε να ελέγξετε τα συναισθήματά σας και πείτε στον σύντροφό σας πώς νιώθετε. Η στήριξή του θα είναι πολύτιμη σε αυτή τη φάση. 
  • Συχνή ούρηση. Οι αλλαγές που συμβαίνουν στο κυκλοφορικό  και το ουροποιητικό σύστημα σάς κάνουν να επισκέπτεστε την τουαλέτα πιο συχνά από το συνηθισμένο. Μην αναβάλετε την ούρηση και πηγαίνετε τουαλέτα όσο συχνά χρειάζεται. Η αναβολή της ούρησης μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις του ουροποιητικού, οι οποίες ευθύνονται για διάφορες επιπλοκές της κύησης. 
  • Πονοκέφαλος. Οι ορμόνες και οι αλλαγές στην κυκλοφορία του αίματος συχνά προκαλούν αυτό το δυσάρεστο σύμπτωμα. Λίγη παρακεταμόλη και όλα λύνονται. 
  • Πόνος στην κοιλιά. Ήπιες κράμπες στην κοιλιά οφείλονται στο γεγονός ότι η μήτρα σας μεγαλώνει και μαζί της οι σύνδεσμοι που τη συγκρατούν. Αυτό συχνά προκαλεί πόνο, ωστόσο αν δεν είναι έντονος δεν θα πρέπει να σας ανησυχεί. 

Tips

Αν δεν έχετε επισκεφτεί τον γυναικολόγο σας ακόμα, προγραμματίστε το άμεσα. Θα σας δώσει πιθανότατα να κάνετε τον πρώτο έλεγχο της εγκυμοσύνης, ενώ θα σας ζητήσει να προγραμματίσετε τον υπέρηχο της αυχενικής διαφάνειας. Ο υπέρηχος αυτός ελέγχει την αδρή ανατομία του μωρού σας και υπολογίζει την πιθανότητα που έχει, να πάσχει από κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. 

 Αν και η κοιλιά σας είναι ακόμα πολύ μικρή, πιθανώς να έχουν αρχίσει ήδη τα ρούχα σας να γίνονται πιο στενά. Μην αγχώνεστε. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι παχύνατε. Η κατακράτηση της εγκυμοσύνης σας κάνει να φουσκώνετε και δυσκολεύει την ενδυμασία σας. Φορέστε ό,τι σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα και μην πιέζετε τον εαυτό σας. 

 Μπορείτε να γυμναστείτε αν το επιθυμείτε. Η μέτριας έντασης άσκηση είναι ιδανική για την εγκυμοσύνη. Διαλέξετε ό,τι σας βολεύει πιο πολύ. Yogapilates, κολύμπι, αντιστάσεις είναι όλα ασφαλή για εσάς. 

 Σε αυτή τη φάση καλό θα ήταν, να αρχίσετε να σκέφτεστε κάποια πρακτικά ζητήματα της εγκυμοσύνης, όπως τι έγγραφα χρειάζονται για την άδεια εγκυμοσύνης, αν εργάζεστε, ή το πώς θα καλύψετε τα έξοδα που θα φέρει ο ερχομός του μωρού σας. Ο καλός προγραμματισμός είναι το αντίδοτο στο άγχος. Μην αφήνετε τα πράγματα στην τύχη τους. 

10η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Φράουλα

Τι συμβαίνει την 10η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Φτάσατε κιόλας στη 10η εβδομάδα και ίσως να έχετε αρχίσει να αναρωτιέστε πότε θα αρχίσει η κοιλιά σας να μεγαλώνει. Υπομονή και πολύ σύντομα θα αρχίσετε να νιώθετε το παντελόνι σας να στενεύει. Ίσως να είναι μια καλή ευκαιρία τώρα να αγοράσετε τα πρώτα ρούχα εγκυμοσύνης. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωράκι σας μεγαλώνει συνεχώς και πλέον έχει φτάσει τα 3 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος μιας φράουλας. Πλέον η καρδιά του, οι πνεύμονες και τα άκρα του έχουν αναπτυχθεί. Αυτή την εβδομάδα ολοκληρώνεται και η ανάπτυξη των ματιών του. Ο εγκέφαλος του, αν και έχει ήδη αναπτυχθεί, συνεχίζει να μεγαλώνει και να γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος. Τα έξω γεννητικά του όργανα έχουν αρχίσει να σχηματίζονται και αναμένεται να ολοκληρώσουν τη διαφοροποίησή τους περίπου την 14η εβδομάδα. Ωστόσο, η διάκριση ανάμεσα σε αγόρι ή κορίτσι, από τον υπέρηχο, μπορεί να μην είναι δυνατή μέχρι πολύ πιο αργά στην κύηση. 

Συμπτώματα

  • Κόπωση. Δυστυχώς η κόπωση είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της εγκυμοσύνης, ωστόσο στο δεύτερο τρίμηνο αναμένεται να υποχωρήσει. Προσπαθήστε να κοιμάστε νωρίς και αρκετές ώρες, ώστε να νιώθετε πιο ξεκούραστη μέσα στη μέρα. 
  • Ναυτία. Η ναυτία δυστυχώς συνεχίζεται σε όλο το πρώτο τρίμηνο, αλλά τα καλά νέα είναι, ότι υποχωρεί στο δεύτερο. Λίγη υπομονή ακόμα. Προσπαθήστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα. Είναι πολύ σημαντικό να αποφύγετε την αφυδάτωση, για αυτό σιγουρευτείτε ότι καταναλώνετε αρκετά υγρά μέσα στην ημέρα. 
  • Ανάπτυξη των μαστών. Λογικά θα έχετε ήδη παρατηρήσει, ότι το στήθος σας έχει μεγαλώσει αρκετά, ενώ μπορεί να το νιώθετε βαρύ ή ακόμα και να σας πονάει. Όλα αυτά είναι φυσιολογικά και μέρος των αλλαγών που συμβαίνουν στο μαστό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 
  • Έντονες αλλαγές στη διάθεσή σας. Πλέον, δεν είναι κάτι καινούριο για εσάς. Ίσως να έχετε συνηθίσει να κλαίτε με το παραμικρό και αμέσως μετά να εκνευρίζεστε για το πιο ασήμαντα πράγματα. Οι ορμόνες σας επηρεάζουν έντονα τη διάθεσή σας σε αυτή τη φάση, για αυτό οπλιστείτε με υπομονή και προσπαθήστε να διατηρήσετε ισορροπίες. Εάν οι γύρω σας δεν γνωρίζουν ακόμα για την εγκυμοσύνη σας, ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να κατανοήσουν τα απότομα ξεσπάσματά σας. 
  • Κολπικές εκκρίσεις. Πολύ πιθανό να έχετε παρατηρήσει αυξημένες κολπικές εκκρίσεις. Είναι ένα από τα φυσιολογικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης. Η αυξημένη αγγείωση προς τη μήτρα και τα γεννητικά σας όργανα έχει σαν αποτέλεσμα την αυξημένη αιμάτωση του κόλπου και την παραγωγή περισσότερων από το συνηθισμένο κολπικών υγρών. Τα υγρά αυτά, εκτός από ενοχλητικά, είναι ιδιαίτερα χρήσιμα, καθώς αυξάνουν την άμυνα του κόλπου σε λοιμώξεις. Αν δεν έχετε παρατηρήσει κάποιον ερεθισμό ή περίεργη οσμή, τότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. 

Tips

Σε αυτή τη φάση, είναι σημαντικό να τρέφεστε σωστά και να πίνετε αρκετό νερό. Φροντίστε να λαμβάνετε φυλλικό οξύ, το οποίο βοηθάει στην ανάπτυξη του μωρού σας.  

 Προσπαθήστε να αποφύγετε κακές συνήθειες και προσπαθήστε να ξεκινήσετε κάποιου είδους άσκησης, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Η μέτριας έντασης άσκηση (περπάτημα, yogapilates) για περίπου 20-30 λεπτά τη μέρα είναι ιδανική για εσάς σε αυτή τη φάση και ιδιαίτερα ωφέλιμη για την εγκυμοσύνη. 

 Αν δεν έχετε κάνει ήδη τις εξετάσεις που σας έχει ζητήσει ο γιατρός σας, καλό θα ήταν να το κάνετε άμεσα. Επίσης, τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να προγραμματίσετε τον πρώτο σημαντικό υπέρηχο της εγκυμοσύνης σας, τον υπέρηχο της αυχενικής διαφάνειας. Αυτός ο υπέρηχος θα ελέγξει την αδρή ανατομία του μωρού σας και σε συνδυασμό με τη μέτρηση ορισμένων ορμονών στο αίμα σας, θα σας δώσει τις πιθανότητες που έχει το έμβρυο να πάσχει από κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. Θα ελέγξει με άλλα λόγια αν το μωρό σας είναι υγιές. Σε περίπτωση παθολογικού αποτελέσματος, ο γιατρός σας θα σας ενημερώσει για τις επιπλέον ενέργειες που θα χρειαστούν, συνήθως τη λήψη χορειακών λαχνών ή την αμνιοπαρακέντηση. 

11η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

καρύδι

Τι συμβαίνει την 11η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Βρίσκεστε στην 11η εβδομάδα της κύησης, που σημαίνει ότι είστε περίπου 2,5 μηνών έγκυος. Αν και η κοιλιά σας μπορεί να μην μαρτυράει ακόμα ότι ένα μικρό πλασματάκι μεγαλώνει μέσα σας, αυτό θα συμβεί σύντομα. Μπορεί να έχετε ήδη αρχίσει να παρατηρείτε τη ζυγαριά σας να ανεβαίνει σε νούμερα. Αν και αυτό είναι φυσιολογικό εξαιτίας και όλων των αλλαγών που συμβαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος, προσέχετε να μην το παρακάνετε. Στο πρώτο τρίμηνο, η αύξηση του βάρους είναι μικρότερη σε σχέση με τα επόμενα τρίμηνα, ενώ οι καθημερινές σας ανάγκες σε θερμίδες δεν είναι παρά μόνο λίγο αυξημένες σε σχέση με πριν.  

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας είναι πλέον λίγο μεγαλύτερο από 4 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός καρυδιού. Σε αυτή την εβδομάδα, εάν ο γιατρός σας αποφασίσει να κάνει έναν υπέρηχο, θα μπορέσετε να δείτε το μωρό σας να κουνιέται μέσα στην κοιλιά σας. Οι κινήσεις αυτές ωστόσο δεν μπορούν να γίνουν αντιληπτές από εσάς, καθώς το έμβρυο είναι ακόμα πολύ μικρό. Οι περισσότερες γυναίκες, ιδίως οι πρωτότοκες νιώθουν τα πρώτα σκιρτήματα μετά την 18η-20η εβδομάδα. Έχει ήδη αρχίσει η ανάπτυξη των αυτιών του μωρού σας, του εσωτερικού του στόματός του και των έξω γεννητικών οργάνων. Ο εγκέφαλος του συνεχίζει να αναπτύσσεται και γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκος. Από το τέλος αυτής της εβδομάδας και από την αρχή της επόμενης θα μπορέσετε να κάνετε και τον πρώτο μεγάλο υπέρηχο της εγκυμοσύνης, αυτόν της αυχενικής διαφάνειας. Αυτός θα δείξει αν η ανατομία του μωρού σας είναι φυσιολογική και ποια είναι η πιθανότητα το μωράκι σας να πάσχει από κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. Θα δείξει δηλαδή, αν το μωράκι σας είναι υγιές. 

Συμπτώματα

  • Κόπωση. Πολλές γυναίκες νιώθουν στο 1ο τρίμηνο ιδιαίτερα καταβεβλημένες και δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις. Δείξτε υπομονή και προσπαθήστε να ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν καλύτερα. Προσαρμόστε το πρόγραμμά σας αναλόγως, ούτως ώστε να κοιμάστε επαρκώς μέσα στην ημέρα. Παραμείνετε αισιόδοξες, καθώς στο 20 τρίμηνο η κόπωση συνήθως υποχωρεί. 
  • Ναυτία. Η ναυτία είναι ένα συχνό και αρκετά ενοχλητικό σύμπτωμα της εγκυμοσύνης. Αν και μπορεί να εμφανιστεί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, το πρωί είναι συνήθως λίγο πιο έντονη. Προτιμήστε να τρώτε μικρά και συχνά γεύματα και αποφύγετε πιθανώς ενοχλητικές τροφές για το στομάχι σας. Φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό. Αν α συμπτώματα γίνουν πολύ έντονα, μιλήστε με τον γυναικολόγο σας.. 
  • Φούσκωμα. Η κοιλιά σας μπορεί να έχει αρχίσει να φαίνεται πιο μεγάλη, αλλά, για την ώρα τουλάχιστον, δεν φταίει το μωράκι σας για αυτό. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης, και συγκεκριμένα η προγεστερόνη, κάνουν το έντερό σας πιο δυσκίνητο, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει δυσκοιλιότητα και φούσκωμα. Προσπαθήστε να ενυδατώνεστε αρκετά και να τρώτε τροφές με μεγάλο υπόλειμμα, όπως για παράδειγμα σαλάτες, δημητριακά ολικής άλεσης και γενικότερα τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες. 
  • Το δέρμα σας γίνεται πιο σκούρο. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το δέρμα σας έχει αρχίσει να σκουραίνει, ειδικά στις θηλές και την κοιλιά. Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης κάνουν το δέρμα σας πιο σκούρο. Αποφεύγετε τον ήλιο και φορέστε καπέλο ή αντηλιακό, όταν εκτίθεστε σε αυτόν. Προστατεύστε ιδιαίτερα, το πρόσωπό σας, καθώς μπορεί να εμφανιστούν πανάδες, ή το αλλιώς επονομαζόμενο χλόασμα της κύησης. 
  • Κράμπες. Είναι συχνές στην εγκυμοσύνη. Αν σας ξυπνούν τη νύχτα, προσπαθήστε να κάνετε μερικές διατάσεις πριν τον ύπνο. 
  • Πόνος στην κοιλιά. Το μωρό σας μεγαλώνει συνεχώς και μαζί του και η μήτρα σας. Οι σύνδεσμοι που τη συγκρατούν διατείνονται, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πόνο στην κοιλιά σας. Αν είναι ήπιος και δεν συνδυάζεται με άλλα συμπτώματα, τότε συνήθως δεν είναι ανησυχητικός. 

Tips

Συνεχίστε να τρέφεστε σωστά και να πίνετε αρκετό νερό. Μην ξεχνάτε να λαμβάνετε καθημερινά φυλλικό οξύ. 

 Αν θέλετε να ξεκινήσετε κάποιου είδους άσκηση, τότε η μέτριας έντασης, όπως το περπάτημα, η yoga ή το pilates, είναι κατάλληλη για εσάς και απολύτως ασφαλής για την εγκυμοσύνη. 

 Σε αυτή την εβδομάδα θα πρέπει να έχετε ολοκληρώσει τον πρώτο εργαστηριακό έλεγχο της εγκυμοσύνης και να έχετε προγραμματίσει τον υπέρηχο της αυχενικής διαφάνειας. Αν όχι, τότε τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να το κάνετε. 

 Αν δεν έχετε αγοράσει ακόμα τα πρώτα ρούχα της εγκυμοσύνης, τότε μπορείτε να μπείτε στη διαδικασία να αρχίσετε να ψάχνετε, καθώς σύντομα θα σας χρειαστούν. 

12η Εβδομάδα

Το μέγεθος του μωρού σας ειναι ίσο με

Λάιμ

Τι συμβαίνει την 12η εβδομάδα της εγκυμοσύνης;

Είστε πλέον στη 12η εβδομάδα της κύησης και σε λίγο καιρό θα κλείσετε τον τρίτο μήνα της εγκυμοσύνης σας. Αυτό είναι ένα κομβικό σημείο για εσάς, καθώς αυτή είναι συνήθως η εβδομάδα, στην οποία διενεργείται ο πρώτος μεγάλος υπέρηχος της κύησης, αυτός της αυχενικής διαφάνειας. Αυτόν τον υπέρηχο τον διενεργεί ένας γυναικολόγος, ο οποίος έχει εξειδικευτεί στην εμβρυομητρική ιατρική. Με αυτήν την εξέταση εξετάζεται η αδρή ανατομία του μωρού σας και ελέγχεται αν υπάρχουν δείκτες, οι οποίοι αυξάνουν τον κίνδυνο για κάποια χρωμοσωμική ανωμαλία. Ταυτόχρονα, γίνεται λήψη αίματος από εσάς για τη μέτρηση 2 ή 3 ορμονών, αναλόγως την προτίμηση του ιατρού και της δική σας, τα επίπεδα των οποίων θα συμβάλουν στον υπολογισμό του κινδύνου για χρωμοσωμική ανωμαλία. 

Μέγεθος εμβρύου

Το μωρό σας συνεχίζει να μεγαλώνει γρήγορα. Είναι πλέον μεγαλύτερο από 5 εκατοστά, έχει δηλαδή το μέγεθος ενός lime. Έχει αναπτύξει τα περισσότερα από τα ζωτικά του όργανα, τα οποία θα συνεχίσουν να ωριμάζουν μέχρι τη γέννησή του. Τα έξω γεννητικά όργανα θα ολοκληρώσουν τη διαφοροποίησή τους σε λίγο καιρό, ωστόσο ο διαχωρισμός του φύλου με τον υπέρηχο δεν θα είναι δυνατός πριν τη 14η εβδομάδα. Σε αυτή τη φάση, συνεχίζεται η ανάπτυξη των αυτιών, ενώ αρχίζει και η ανάπτυξη των νυχιών. Η εβδομάδα αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική και για έναν ακόμα λόγο. Μετά από αυτή την εβδομάδα, η ανάπτυξη των περισσότερων οργάνων, με άλλα λόγια η οργανογένεση, θα έχει ολοκληρωθεί και επομένως οι περιβαλλοντικοί ή άλλοι παράγοντες θα είναι πιο δύσκολο να βλάψουν την ανάπτυξη του μωρού σας. 

Συμπτώματα

  • Πονοκέφαλος. Σε αυτή την εβδομάδα ο πονοκέφαλος αρχίζει να κάνει την παρουσία του πιο αισθητή. Οι αιτίες μπορεί να είναι πολλές, όπως άγχος, αφυδάτωση, έλλειψη ύπνου. Για αυτό φροντίστε να τρέφεστε σωστά, να ακολουθείτε ένα τακτικό πρόγραμμα ύπνου και να πίνετε αρκετό νερό. 
  • Ζαλάδα. Η ναυτία φεύγει, η ζαλάδα έρχεται. Οι ζαλάδες μπορεί να οφείλονται σε διάφορους παράγοντες, όπως η κούραση, η έλλειψη ύπνου, η απότομη πτώση της πίεσης, ή ακόμα οι έντονες μεταβολές του σακχάρου στο αίμα σας. Προσπαθήστε να έχετε πάντα κάτι γλυκό μαζί σας και καθίστε ή ξαπλώστε μέχρι να υποχωρήσουν τα συμπτώματα. Αν αυτά μέτρα δεν αποδώσουν, προσπαθήστε να φάτε κάτι αλμυρό. Προσπαθήστε να ξεκουράζεστε αρκετά. Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για εσάς. 
  • Αυξημένες κολπικές εκκρίσεις. Η αυξημένη αιμάτωση του κόλπου προκαλεί την έκκριση αυξημένων υγρών από τον κόλπο. Αυτή είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού και προστατεύει τον κόλπο σας από λοιμώξεις. Τα υγρά είναι συνήθως υδαρή και άοσμα. Αν, ωστόσο, παρατηρήσετε ότι οι εκκρίσεις έχουν περίεργο χρώμα, κίτρινο ή πράσινο, ή μυρίζουν άσχημα, τότε επικοινωνήστε με τον γυναικολόγο σας, καθώς πιθανώς να πάσχετε από κολπίτιδα. 

Tips

Μαζί με το φυλλικό οξύ που λαμβάνετε, ο γυναικολόγος σας μπορεί να αρχίσει, από αυτή την εβδομάδα, να σας δίνει και άλλα δύο σημαντικά συμπληρώματα για την εγκυμοσύνη. Τον σίδηρο και το ασβέστιο (ο οποίος συνήθως συνδυάζεται με βιταμίνη D). Ο λόγος, που δίνονται τώρα και όχι νωρίτερα, είναι, γιατί συνήθως σε αυτή την εβδομάδα, η ναυτία υποχωρεί και επομένως είναι πιο καλά ανεκτά από την έγκυο. 

 Σε αυτή την εβδομάδα, η κόπωση αρχίζει να υποχωρεί. Είναι επομένως μια καλή ευκαιρία για να αρχίσετε κάποιο είδος άσκησης, αν δεν το έχετε κάνει ήδη. Η μέτριας ένταση άσκησης, όπως το περπάτημα, η yoga, το pilates και οι αντιστάσεις, είναι ιδανική για την κύηση. 

 Μην ξεχνάτε να βάζετε αντηλιακό, κατάλληλο για την εγκυμοσύνη, όταν βγαίνετε στον ήλιο. Έτσι θα προστατεύσετε το δέρμα σας και θα αποτρέψετε την εμφάνιση του χλοάσματος της κύησης, το οποίο είναι ένα είδος πανάδας, που εμφανίζεται στο πρόσωπο.  

 Επίσης, από εδώ και πέρα, η κοιλιά σας και οι μαστοί θα αρχίσουν να μεγαλώνουν και το δέρμα που καλύπτει τις περιοχές αυτές θα αρχίσει να διατείνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση ραγάδων. Φροντίσετε το δέρμα σας να παραμένει συνεχώς ενυδατωμένο, με τη χρήση ενυδατικής κρέμα ή ελαίου. 

 Από αυτή την εβδομάδα και μετά μπορείτε να αρχίσετε να δημιουργείτε το ημερολόγιο της κύησης. Ένας πολύ ιδιαίτερος και όμορφος τρόπος για να το κάνετε είναι να βγάζετε κάθε εβδομάδα μια φωτογραφία με την κοιλιά σας σε προφίλ. Θα μπορέσετε να παρακολουθήσετε με αυτόν τον τρόπο το σώμα σας να αλλάζει και την κοιλιά σας να μεγαλώνει. Θα φτιάξετε έτσι ένα χρονολόγιο της εγκυμοσύνης σας, το οποίο θα μπορείτε να το ξεφυλλίζετε, τόσο κατά τη διάρκεια της κύησης όσο και μετά από αυτή ή ακόμα και να το δείξετε στο παιδάκι σας, όταν μεγαλώσει. 

Γράφει ο Καλαμπαλίκης Ανδρέας MD, MSc
Υποψήφιος Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών