Skip to main content

Το νερό είναι απαραίτητο συστατικό για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Ο άνθρωπος αδυνατεί να ζήσει χωρίς νερό για πολλές μέρες. To νερό αποτελεί το καλύτερο ποτό για τα παιδιά και οι γονείς πρέπει συνέχεια να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να πίνουν ανάλογα με την ηλικία τους αρκετό νερό. 

Πόσο νερό χρειάζεται να πίνει ένα παιδί;

Το σώμα των παιδιών περιέχει ποσοστιαία μεγαλύτερο ποσό νερού από ότι ένα ενήλικας. Γι’ αυτό και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα στην αφυδάτωση από ότι οι ενήλικες. Όσο πιο μικρό είναι το μωρό τόσο περισσότερο νερό περιέχει το σώμα του. Στα νεογέννητα και βρέφη το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 75% του συνολικού σωματικού τους βάρους, ενώ στους ενήλικες αποτελεί περίπου το 60% του συνολικού του βάρους. 

Για το πιο πάνω λόγο είναι πιο επιτακτική ανάγκη τα παιδιά να πίνουν νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ημερήσιες ανάγκες σε νερό των παιδιών είναι οι εξής: 

1

Νεογέννητα και μικρά βρέφη: 150ml νερό ανά κιλό.
2

Παιδιά<10 κιλά: 100ml ανά κιλό
3

Παιδιά>10 κιλά: 100ml ανά κιλό για τα πρώτα δέκα κιλά και μετά 50ml ανά κιλό. Δηλαδή περίπου 60–90ml νερό ανά κιλό την ημέρα.

Η ποσότητα των υγρών που χρειάζεται ένα παιδί για να καλύψει τις ανάγκες του δεν εξαρτάται μόνο από το βάρος του και την ηλικία αλλά και από το επίπεδο της σωματικής του δραστηριότητας και τις περιβαλλοντικές συνθήκες (π.χ. στη ζέστη αυξάνονται οι ανάγκες). 

Προτείνεται λοιπόν η κατανάλωση νερού από τα παιδιά ως εξής: Στην ηλικία των 2 χρονών να καταναλώνουν περίπου 1,3 λίτρα την ημέρα, με προοδευτική αύξηση μέχρι την ηλικία των 17 χρονών, όπου συστήνονται τα 2,2 με 2,5 λίτρα νερού την ημέρα όπως και στους ενήλικες. 

Σε περίπτωση άσκησης ή αυξημένης θερμοκρασίας των περιβάλλοντος τότε συστήνεται: 

1

Να δίνετε στο παιδί ένα ποτήρι νερό πριν την άσκηση.
2

Είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια της άσκησης να πίνει μικρή ποσότητα νερού κάθε περίπου 15 λεπτά.
3

Να δίνετε στο παιδί τουλάχιστον ένα ποτήρι νερό μετά την άσκηση.

Γιατί λοιπόν είναι απαραίτητο το νερό για τον ανθρώπινο οργανισμό;

Το νερό είναι το βασικό συστατικό του ανθρωπίνου σώματος. Κάποια από τα υγρά του σώματος είναι τα εξής: 

1

Το αίμα που είναι σε όλους γνωστό μεταφέρει θρεπτικά συστατικά σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος.
2

Τα υγρά του στομάχου, τα οποία συμβάλλουν στην πέψη των τροφών. Χωρίς την πέψη είναι αδύνατη η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών για να διατηρηθεί στη ζωή ο ανθρώπινος οργανισμός.
3

Το νερό είναι σημαντικό συστατικό των ούρων, από τα οποία ο οργανισμός αποβάλλει άχρηστες ουσίες από το σώμα. Ξεπλένει με αυτό τον τρόπο τον οργανισμό από άχρηστες ή και τοξικές ουσίες.
4

Ο ιδρώτας συμβάλλει στη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας του σώματος. Χωρίς τον ιδρώτα θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να «ρίχνει» οργανισμός τη θερμοκρασία του σώματος όταν ο οργανισμός για παράδειγμα αθλείται.

Ο άνθρωπος για να αποφύγει την τριβή στα διάφορα μηχανήματα χρησιμοποιεί το λάδι ή άλλες λιπαντικές ουσίες. Ο ρόλος αυτών των λιπαντικών ουσιών είναι βασικότατος γιατί αποτρέπει την καταστροφή των διαφόρων πραγμάτων. Το νερό αποτελεί το βασικό  συστατικό όλων των λιπαντικών που χρησιμοποιεί το ανθρώπινο σώμα. Κάποια παραδείγματα είναι τα εξής: 

1

Τα μέρη του σώματός μας λυγίζουν γιατί έχουμε τις διάφορες αρθρώσεις (π.χ. άρθρωση γόνατο, αγκώνας). Οι αρθρώσεις του σώματός μας για να προστατεύονται, λόγω της συνεχούς τριβής τους, έχουν στο ενδιάμεσό τους ειδικό υγρό, το αρθρικό υγρό.
2

Το νερό αποτελεί το βασικό συστατικό της βλέννας που βρίσκεται στην επιφάνεια αρκετών οργάνων (μύτη, μάτια, στόμα κ.τ.λ.). Τα μάτια μας ανοιγοκλείνουν γιατί είναι υγρά.

Το νερό είναι ζωτικής σημασίας και είναι το απαραίτητο συστατικό για να είμαστε πιο υγιείς!

Γράφει ο Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγή, Παιδίατρος.