Σε αυτή την περίοδο έχουμε τη μετάβαση από το διαιτολόγιο του παιδιού 6-8 μηνών, στο διαιτολόγιο μετά το 12 μήνα που είναι ουσιαστικά αυτό της υπόλοιπης οικογένειας.
Αρχικά μην πολτοποιείτε τις τροφές αλλά λιώστε τις με το πιρούνι. Στη συνέχεια, κόβετε μικρά κομματάκια αναλόγως βέβαια και της ανάπτυξης της οδοντοφυΐας. ΠΡΟΣΟΧΗ όμως, είναι σημαντικό να τρώει το μωρό σας υπό επίβλεψη μην τυχόν και στραβοκαταπιεί. Να προτιμήσετε να δίνετε μπουκίτσες από μαλακές τροφές όπως φρούτα, ζυμαρικά, πατάτα. Αποφύγετε ξηρούς καρπούς, καλαμπόκι, κομμάτια καρότο γιατί μπορεί το μωρό να στραβοκαταπιεί.
Στην ηλικία των 8-9 μηνών καλό θα ήταν να μάθετε το μωρό σας να πίνει υγρά από το ποτήρι με επιστόμιο αρχικά και μετά κανονικό. Δώστε αρχικά λίγο νερό και μετά μπορείτε να δώσετε γάλα ή μικρή ποσότητα χυμού. Γενικότερα να αποφεύγονται οι μεγάλες ποσότητες χυμών φρούτων τον πρώτο χρόνο ζωής και να προτιμάτε τα φρέσκα ολόκληρα φρούτα.
Το παιδί στην ηλικία του ενός έτους μπορεί να τρώει το φαγητό που τρώει ολόκληρη η οικογένεια. Για αυτό είναι σημαντικό όλα τα μέλη της οικογένειας να τρώνε υγιεινά για να υιοθετήσει και το μικρό παιδί σωστές διατροφικές συνήθειες.
Να τρώτε άφθονα φρούτα και λαχανικά και να αποφεύγετε τα τηγανητά και λιπαρά φαγητά. Να τρώτε ποικιλία τροφών όλη η οικογένεια. Σιγά-σιγά το μωρό θα αποκτήσει τις δικές του διατροφικές προτιμήσεις που πρέπει να είναι σεβαστές. Η ποικιλία τροφών και η καλή ποιότητα θα προσφέρουν στο παιδί τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθεί σωστά.
Πότε μπορεί το μωρό μου να φάει μόνο του;
Η απάντηση είναι «όταν θα είναι έτοιμο» και αυτό διαφέρει από παιδί σε παιδί. Όταν βλέπετε ότι το μωρό σας να προσπαθεί να πάρει το κουτάλι να φάει μόνο του τότε σημαίνει πρέπει να ξεκινήσετε να δίνετε τροφή σε πιατάκι. Πάντα υπό επίβλεψη: να βάζετε λίγο φαγητό στο πιατάκι του μωρού σας. Σίγουρα θα λερωθεί, θα λερώσει το τραπέζι και την καρέκλα, αλλά μην απογοητεύεστε θα μάθει σιγά-σιγά. Να κάνετε υπομονή και να ενθαρρύνετε το μωρό να φάει, να το απολαύσει και να διασκεδάσει.