Το γάλα που παρέχει η μητέρα με τον μητρικό θηλασμό θεωρείται αποστειρωμένο καθώς χορηγείται απευθείας από το στήθος, έτσι δεν υπάρχει κίνδυνος αλλοίωσής του ή μόλυνσης από κάποιο μικρόβιο. Από την άλλη, η σίτιση του βρέφους με μπιμπερό, ειδικά το πρώτο εξάμηνο, απαιτεί χρόνο και ιδιαίτερη προσοχή ώστε να γίνει η κατάλληλη αποστείρωση.
Πότε σταματά η αποστείρωση;
Μπαίνοντας στο δεύτερο εξάμηνο της ζωής, το ανοσοποιητικό σύστημα του μωρού σας, η άμυνα δηλαδή του οργανισμού, έχει ενισχυθεί σε σημαντικό βαθμό έτσι δεν υπάρχει πλέον ανάγκη για αποστείρωση.
Η έναρξη του απογαλακτισμού, όπως συστήνεται από τους περισσότερους παιδιάτρους, ξεκινά γύρω στον 5ο μήνα της ζωής. Με την προσθήκη νέων τροφών στη διατροφή του βρέφους σταματά στην ουσία και η ανάγκη για αποστείρωση. Στη φάση αυτή, έχει ωριμάσει τόσο το ανοσοποιητικό σύστημα, όσο και το πεπτικό σύστημα του μωρού.
Παράλληλα με την εισαγωγή στερεών τροφών ξεκινά και μια περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας το μωρό αρπάζει με τα χεράκια του πολλά αντικείμενα και συνήθως η πρώτη αντίδρασή του στη προσπάθεια εξερεύνησής τους, είναι να τα βάλει στο στόμα του. Το βρέφος δε θα εγκαταλείψει τον πρώιμο αυτό τρόπο εξερεύνησης της φύσης των αντικειμένων μέχρι και τον 12ο μήνα της ζωής του. Μετά το πρώτο έτος ζωής, το μωρό ξεκινά να συντονίζει τις κινήσεις του και έτσι επεξεργάζεται πια τα διάφορα πράγματα γύρω του με τα χέρια του. Η αποστείρωση σε αυτή τη φάση δεν είναι αναγκαία. Με το τέλος στην αποστείρωση δε σημαίνει ότι σταματούμε να τηρούμε σχολαστικά τους κανόνες καθαριότητας. Αντίθετα, πρέπει να ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής αυστηρά.