Skip to main content

Θα έχετε ήδη ακούσει πολλές φορές τη φράση πως «τα παιδιά δεν είναι η μικρογραφία ενός ενήλικα». Αυτή η φράση ισχύει και για πολλά διαφορετικά συστήματα, όπως και για το δερματάκι των παιδιών. Το δερματάκι στα παιδιά και ιδιαίτερα στα βρέφη δεν είναι ακόμη ώριμο και χαρακτηρίζεται πολλές φορές ως ευαίσθητο και εύθραυστο. Η επιδερμίδα, η οποία αποτελεί την εξωτερική στιβάδα του δέρματος και τον πρώτο φραγμό (το πρώτο δηλαδή στρώμα προστασίας από περιβαλλοντικούς βλαπτικούς παράγοντες) είναι πιο λεπτή στα παιδιά από ότι στους ενήλικες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά να είναι πιο επιρρεπή σε αφυδάτωση λόγω της ανωριμότητας των ιδρωτοποιών και σμηγματογόνων αδένων που υπάρχουν στο δέρμα. 

Αφού το δέρμα στα παιδιά λοιπόν είναι μαλακό και εύθρυπτο και όπως είπαμε αποτελεί αμυντικό φραγμό του οργανισμού, είναι σημαντικό να το περιποιούμαστε και να φροντίζουμε για τη σωστή ενυδάτωσή του. Για την επιλογή μιας κρέμας η οποία να πληροί τις προδιαγραφές για τον κάθε παιδικό τύπο δέρματος, θα πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι ψάχνουμε όπως πρέπει όλες τις πληροφορίες για το προϊόν που μας ενδιαφέρει να αγοράσουμε.

Τι πρέπει να προσέχετε αγοράζοντας μια ενυδατική κρέμα για το παιδί σας;

Το δέρμα των παιδιών, όπως τονίστηκε και πιο πάνω, είναι ευαίσθητο έτσι η ενυδατική κρέμα που θα επιλέξετε για το παιδί σας πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχει εκτιμηθεί και δεν είναι ερεθιστική. Αυτό γίνεται με ειδικές μεθόδους μέτρησης της διάσπασης του φραγμού του δέρματος και στην ετικέτα του προϊόντος αναγράφονται οι όροι «υποαλλεργική» και «δερματολογικά ελεγμένη». 

Το pH του δέρματος είναι περίπου 5.5. Καλό θα ήταν οι ενυδατικές κρέμες που επιλέγετε να έχουν ουδέτερο pH, να συμβαδίζουν δηλαδή με αυτό του δέρματος. Σε κρέμες με ουδέτερο pH θα αναγράφεται στη συσκευασία «pH balanced» ή «ουδέτερο pH». 

Μεγάλες ποσότητες συντηρητικών προάγουν την ανάπτυξη μικροβίων και αυξάνουν τον κίνδυνο δερματικών λοιμώξεων, για τον λόγο αυτό προσέξτε οι κρέμες που επιλέγετε να μην περιέχουν πολλά συντηρητικά. 

Χημικά συστατικά όπως paraben, phthalate, phenoxyethanol δεν πρέπει να περιέχονται σε παιδικές ενυδατικές κρέμες.  

Προτιμήστε κρέμες που τα λιπαρά συστατικά τους προέρχονται από φυτικά έλαια όπως το αμυγδαλέλαιο ή το αβοκάντο, και όχι από παραφίνη που παράγεται από το πετρέλαιο. 

Αποφύγετε κρέμες με έντονο άρωμα καθώς πιθανόν να περιέχουν χημικές ουσίες οι οποίες μπορεί να είναι επιβλαβής για το παιδικό δερματάκι ή και για το αναπνευστικό του παιδιού, ειδικά εάν αυτό έχει άσθμα.  

Προσέξτε η ενυδατική κρέμα που θα επιλέξετε να μην περιέχει αλκοόλ (μπορεί να αναγράφεται στα συστατικά ως αιθανόλη ή αιθυλική αλκοόλη), διότι μπορεί να προκαλέσει ξηροδερμία και ερεθισμό στο παιδικό δέρμα. Τα προϊόντα αυτά έχουν στην ετικέτα τη σήμανση «χωρίς αλκοόλ». Μην συγχύσετε το αλκοόλ με τα “fatty alcohols” (συνήθως το Cetearyl alcohol και το Cetostearyl alcohol) τα οποία χρησιμοποιούνται σε πολλές παιδικές κρέμες χωρίς προβλήματα. 

Να είστε προσεκτικοί για τυχόν προειδοποιήσεις που μπορεί να αναγράφονται στην ετικέτα της κρέμας που επιλέξατε, για τις συνθήκες φύλαξης και για το χρονικό διάστημα για το οποίο το προϊόν μπορεί να διατηρηθεί μετά το άνοιγμά του. 

Σε περίπτωση εμφάνισης εκζέματος ή άλλου είδους εξανθήματος καλό θα ήταν να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας και να συζητήσετε μαζί του για το είδος της κρέμας που θα χρησιμοποιήσετε ώστε να μπορείτε να διατηρήσετε το δερματάκι του μωρού σας μαλακό και απαλό, χωρίς ίχνος ξηροδερμίας. 

Γράφει ο Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγή, Παιδίατρος.