Skip to main content

Είστε πλέον μαμά και η επιλογή της καταλληλότερης πάνας για το μικρό σας είναι σίγουρα ένα ζήτημα που σας απασχολεί.  

Για να δούμε λοιπόν ποια πρέπει να είναι τα κριτήρια επιλογής σας όταν θα βρεθείτε μπροστά από τα ράφια με τις βρεφικές πάνες:  

1

Το βασικότερο από όλα είναι η πάνα να έχει ενισχυμένη απορροφητικότητα και να κρατάει το μωρό σας στεγνό, ειδικότερα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό θα επιτρέψει στο μωρό να έχει πιο άνετο και ήσυχο ύπνο. Μια ποιοτική πάνα μπορεί να απορροφήσει ποσότητα υγρών μέχρι και οκτώ φορές μεγαλύτερη από το βάρος του μωρού σας. Με αυτόν τον τρόπο η υγρασία «παγιδεύεται» στην πάνα και το δερματάκι του μωρού παραμένει στεγνό. Έτσι μειώνεται παράλληλα και ο κίνδυνος μυκητιάσεων και παρατρίμματος (συγκάματος) στην περιοχή 

2

Διαλέξτε το σωστό νούμερο! Με βάση τα κιλά του μωρού σας θα επιλέξετε και το αντίστοιχο νούμερο πάνας. Αυτό θα επιτρέψει στο μωρό να νιώθει και να κινείται άνετα. Επίσης μειώνεται ο κίνδυνος διαρροών.  

3

Διαλέξτε πάνες με καλή εφαρμογή και ελαστικά πλαϊνά! Η σωστή εφαρμογή της πάνας είναι πολύ σημαντική. Τα ελαστικά πλαϊνά που κολλάνε με ευκολία, σας επιτρέπουν να χαλαρώσετε ή να σφίξετε ανάλογα την πάνα, για να αγκαλιάσει σωστά την κοιλίτσα του μωρού σας. Μην ξεχνάτε να ελέγχετε την καλή εφαρμογή της πάνας γύρω από τα ποδαράκια για να περιορίσετε τις διαρροές.  

Σημαντική πληροφορία

Τις πρώτες μέρες ζωής του νεογνού, μην ξεχνάτε ότι ο ομφάλιος λώρος δεν πρέπει να καλύπτεται από την πάνα! Αφενός η υγρασία που δημιουργείται καθυστερεί την αποκοπή του και αφετέρου αυξάνεται ο κίνδυνος μόλυνσης (ομφαλίτιδα). 

Πόσο συχνά χρειάζεται να αλλάζω την πάνα;

Μετά από κάθε κένωση ή κάθε 2-3 ώρεςώστε να αποφευχθούν οι ερεθισμοίΜετά την ηλικία των 3 μηνών που πλέον το ουροποιητικό σύστημα του μωρού ωριμάζει, η αλλαγή πάνας συνήθως γίνεται μετά από κάθε γεύμα.  

Αφού αλλάξετε την πάνα του…

Καθαρίστε προσεκτικά το μωράκι σας και απλώστε την κρέμα στην ευαίσθητη περιοχή. Αφήστε το για λίγα λεπτά γυμνό έτσι ώστε να στεγνώσει η περιοχή και να απορροφηθεί η κρεμούλα. Αυτό είναι μια καλή ευκαιρία για το μικρό σας αγγελούδι να παίξει και να κινηθεί ελεύθερα! 

Πρέπει να αλλάξετε το μέγεθος της πάνας του μωρού σας όταν…

Παρατηρήσετε διαρροές.

η πάνα εφαρμόζει κάτω από το ύψος του αφαλού.

η πάνα πιέζει την περιφέρεια της μέσης ή αφήνει σημάδια στο δερματάκι του.

φτάσετε στο σημείο να χρησιμοποιείτε την άκρη της αυτοκόλλητης ταινίας για να κλείσετε την πάνα.

το βάρος του ξεπεράσει την αναγραφόμενη ένδειξη βάρους στο μέγεθος της πάνας που χρησιμοποιείτε.
Γράφει ο Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγή, Παιδίατρος.