Skip to main content

Το κλάμα του μωρού προκαλεί τεράστια ανησυχία και άγχος στους γονείς, ειδικά στους νέους γονείς. Και αυτό είναι απολύτως κατανοητό, όπως είναι απολύτως φυσιολογικό και το κλάμα. Τα μωρά κλαίνε παντού, πάντοτε, με κάθε αφορμή και πολλές φορές χωρίς αφορμή. Όταν όμως το κλάμα ενός μωρού γίνεται έντονο και συνεχόμενο, τότε πολύ πιθανόν να έχει κολικούς.

Τι είναι οι βρεφικοί κολικοί;

Οι βρεφικοί κολικοί είναι το κατά διαστήματα έντονο κλάμα, αγνώστου αιτιολογίας, συνήθως με διάρκεια 3 ωρών την ημέρα, ημερών την εβδομάδα και για 3 συνεχείς εβδομάδες. Εμφανίζονται κυρίως σε βρέφη ηλικίας 2-3 εβδομάδων και υποχωρούν μετά την ηλικία των 3 μηνών.  

Συμπτώματα

Κατά τη διάρκεια του κολικού, το μωρό κλαίει γοερά, το πρόσωπό του κοκκινίζει, μαζεύει τα πόδια του προς την κοιλιά, σε μια προσπάθειά του να απαλλαγεί από τον πόνο, ενώ παράλληλα αρνείται την τροφή.

Αίτια βρεφικών κολικών

Τα αίτια των βρεφικών κολικών δεν έχουν αποσαφηνιστεί γι’ αυτό άλλωστε δεν υπάρχει ούτε το «μαγικό» φάρμακο. Η επιστημονική κοινότητα θεωρεί ότι οι βρεφικοί κολικοί εμφανίζονται σε βρέφη με ιδιαίτερη ιδιοσυγκρασία (φέρουν μαζί τους την προδιάθεση να κάνουν κολικούς).

Επίσης, με τους βρεφικούς κολικούς έχουν ενοχοποιηθεί ως πιθανές αιτίες τα αυξημένα αέρια στο έντερο, το γεγονός ότι δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως το γαστρεντερικό σύστημα, η αναζήτηση προσοχής από το βρέφος, η αλλεργία στο γάλα της αγελάδας, η δυσανεξία στη λακτόζη, η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση, η δυσκοιλιότητα αλλά και αγχώδεις διαταραχές της μητέρας.

Πώς να προλάβετε τους κoλικούς;

Κάποιες συμβουλές που φαίνεται να μειώνουν τη συχνότητα και την ένταση των κoλικών είναι:

1

Η ώρα του φαγητού για το βρέφος σας πρέπει να είναι ιερή. Απαλλαγείτε από θορύβους και ομιλίες και συγκεντρωθείτε στον σκοπό σας, το τάισμα του μωρού σας. Με αυτό τον τρόπο προσφέρετε στο βρέφος σας την ηρεμία που χρειάζεται.
2

Προσέξετε να μην καταπίνει το βρέφος πολύ αέρα, κατά τη διάρκεια της σίτισής του. Συγκεκριμένα, πρέπει να εφαρμόζει καλά το στόμα του βρέφους στο στήθος ή στο μπιμπερό και να γεμίζει καλά η πιπίλα του μπιμπερό με γάλα. Επίσης, να μην ανοίγετε μεγαλύτερη τρύπα στο μπιμπερό και να αποφεύγετε να δίνετε το αφρό του γάλακτος που απόμεινε, μετά το γέυμα γιατί περιέχει πολύ αέρα.
3

Σε περίπτωση που το βρέφος σας τρώει λαίμαργα και διακόπτει συχνά τη σίτισή του, δοκιμάστε να το βάλετε να ρευτεί.

Συμβουλές

Κρατήστε το βρέφος όρθιο στην αγκαλιά σας.

Κάντε απαλό μασάζ με κυκλικές κινήσεις στην κοιλιά του βρέφους με τη φορά των δεικτών του ρολογιού.

Βάλτε μια ζεστή πετσέτα για μερικά λεπτά στην κοιλιά του βρέφους.

Πάρτε το βρέφος μια βόλτα με το αυτοκίνητο. Κάποιες φορές οι κραδασμοί του οχήματος μπορεί να βοηθήσουν το βρέφος να ηρεμήσει.

Εάν το βρέφος έχει δυσκοιλιότητα ή δεν έχει αφοδεύσει μέχρι και 4 ημέρες, τότε μπορεί να βοηθήσει το υπόθετο γλυκερίνης.

Η χαλαρωτική, απαλή μουσική μπορεί να βοηθήσει.

Το ζεστό μπάνιο συνήθως βοηθά τα βρέφη να χαλαρώνουν και να κοιμούνται.
Γράφει ο Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγή, Παιδίατρος.