Skip to main content

Ετοιμάζεστε να αλλάξετε το μωρό σας, βγάζετε την πάνα του και τι βλέπετε; Ένα κατακόκκινο δερματάκι. Σας πιάνει το άγχος, λέτε «τι να φταίει», ή «αυτό είναι φυσιολογικό;». Λοιπόν, πάρτε βαθιές ανάσες. Το μωρό σας πολύ πιθανόν να έχει σύγκαμα κι αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά υπάρχουν τρόποι να προλάβετε. Πριν πάμε όμως να τους δούμε, ας μάθουμε τι είναι ακριβώς είναι το σύγκαμα.

Τι είναι το σύγκαμα;

Το σύγκαμα λοιπόν, είναι ο ερεθισμός του δέρματος της περιγεννητικής του μωρού σας από τα ούρα. Αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα στη βρεφική ηλικία. Πώς προκύπτει αυτός ο ερεθισμός; Τα ούρα περιέχουν, σε μεγάλη ποσότητα, μία ουσία που λέγεται ουρία. Η ουρία διασπάται με αποτέλεσμα την παραγωγή αμμωνίας. Η αμμωνία προκαλεί τον ερεθισμό στο δέρμα. 

Πώς εκδηλώνεται;

Το δέρμα στην περιοχή των γεννητικών οργάνων είναι ερεθισμένο και φαίνεται κόκκινο. Η έγκαιρη αντιμετώπιση του παρατρίμματος είναι ιδιαίτερης σημασίας, γιατί στην αντίθετη περίπτωση μπορεί εύκολα η περιοχή να επιμολυνθεί με μύκητες. Όταν η περιοχή επιμολυνθεί με μύκητες, το κοκκίνισμα επεκτείνεται στις μηροβουβωνικές πτυχές, παρατηρούνται φυσαλίδες και σε κάποια σημεία ξεφλουδίζει το δέρμα. 

Πώς μπορείτε να προλάβετε το σύγκαμα του μωρού;

1

Αλλάζετε τακτικά την πάνα του μωρού σας.
2

Χρησιμοποιείστε πάνες με μεγάλη απορροφητικότητα.
3

Προτιμάτε να πλένετε το παιδί σας με τρεχούμενο νερό χωρίς σαπούνι.

Για αυτούς τους λόγους είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε μια προστατευτική κρέμα με κάθε αλλαγή πάνας. Η κρέμα πρέπει να έχει τις εξής ιδιότητες: 

– Να έχει μαλακτική και καταπραϋντική δράση.
– Να αναστέλλει την ανάπτυξη των μικροβίων.
– Να αναστέλλει την ανάπτυξη υγρασίας.

Να θυμάστε να βάζετε μια προστατευτική κρέμα συγκάματος, μετά από κάθε αλλαγή της πάνας! 

Συμβουλές

Χρησιμοποιείστε κρέμες που περιέχουν ψευδάργυρο, βοηθούν στη θεραπεία του παρατρίμματος.

Επισκεφθείτε το γιατρό σας για αξιολόγηση, γιατί αν η περιοχή μολυνθεί με μύκητες, τότε θα πρέπει να τοποθετήσετε ειδικές αντιμυκητιασικές αλοιφές. Όταν το πρόβλημα είναι έντονο, μπορεί ο γιατρός σας να σας συνταγογραφήσει κάποια κορτιζονούχα κρέμα. ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ανεξέλεγκτα την κορτιζονούχα κρέμα. Τοποθετήστε την κρέμα σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Η ανεξέλεγκτη χρήση της κρέμας μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές.

Αντίθετα, υπάρχουν κρέμες που δεν περιέχουν κορτιζόνη και έχουν τις εξής ιδιότητες:
- Ανακουφιστική δράση.
- Επουλωτική δράση.
- Δεσμεύουν τα ένζυμα των κοπράνων που ερεθίζουν το δέρμα.
Γράφει ο Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγή, Παιδίατρος.