Skip to main content

«Το μωρό μου δακρύζει συνέχεια. Τι συμβαίνει;». Μία πολύ συχνή ερώτηση που κάνουν οι γονείς στον παιδίατρό τους. Το σύμπτωμα αυτό ονομάζεται  δακρύρροια κι η πιο συχνή αιτία είναι η απόφραξη του δακρυικού πόρου του μωρού!

Τι είναι ο δακρυικός πόρος;

Στο μάτι υπάρχουν αδένες (μικρά όργανα) που παράγουν τα δάκρυα, τα οποία διατηρούν συνεχώς υγρή την μπροστινή επιφάνεια του ματιού. Τα δάκρυα στη συνέχεια οδηγούνται μέσω του δακρυικού πόρου στη μύτη. Ο δακρυικός πόρος αποτελεί ένα μικρό σωληνάκι που ξεκινά από την έσω γωνιά του ματιού και καταλήγει στη μύτη. 

Ποια είναι τα αίτια της απόφραξης του δακρυικού πόρου;

Πολλά παιδιά γεννιούνται με κλειστό το δακρυικό πόρο. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει πλήρης απόφραξη, αλλά είναι λίγο πιο στενός από το φυσιολογικό. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως ο πόρος είναι κλειστός από μία λεπτή μεμβράνη. Στις καταστάσεις αυτές υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Σπάνιες αιτίες απόφραξης του πόρου είναι οι πολύποδες και οι όγκοι της μύτης. Επιπρόσθετα, τραυματισμός στην περιοχή του ματιού και της μύτης μπορεί να προκαλέσει στη συνέχεια απόφραξη του πόρου. 

Ποια τα συμπτώματα της απόφραξης του δακρυικού πόρου;

Τα συμπτώματα της απόφραξης του δακρυικού πόρου δεν ξεκινούν πάντοτε με τη γέννηση του μωρού, αλλά μπορεί να καθυστερήσουν μέχρι και την ηλικία των 12 βδομάδων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η παραγωγή των δακρύων τις πρώτες μέρες ζωής είναι μειωμένη. Όταν υπάρχει απόφραξη του πόρου, τρέχει συνέχεια από το μάτι του μωρού ένα υδαρές υγρό/δάκρυ, ακόμα και όταν δεν κλαίει. Στη συνέχεια, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τρέχει πύο από το μάτι, ενώ το πρωί μόλις ξυπνήσει το μωρό, το μάτι του είναι γεμάτο με τσίμπλα (“γαρίλα”). Κάποιες φορές μπορεί να προκληθεί μόλυνση του δακρυικού σάκου και τότε θα παρατηρήσετε κοκκίνισμα στην εσωτερική πλευρά του ματιού.

Ποια η θεραπεία του κλειστού δακρυικού πόρου;

1

Ο παιδίατρός σας ή ο οφθαλμίατρος που θα εξετάσει το παιδί, πιθανό να σας συστήσει να κάνετε μασάζ στο μάτι του παιδιού. Βάλτε τον δείκτη του χεριού σας στη γωνιά που σχηματίζει το μάτι με τη μύτη και κάντε για λίγη ώρα μασάζ στην περιοχή από πάνω προς τα κάτω. ΠΡΟΣΟΧΗ να θυμάστε να πλένετε πάντα τα χέρια σας πριν από το μασάζ
2

Σε περίπτωση που το μάτι του μωρού σας μολυνθεί, τότε ο γιατρός σας θα σας συνταγογραφήσει κάποιο αντιβιοτικό κολλύριο.
3

Σε περίπτωση που η απόφραξη του πόρου επιμένει, τότε ο οφθαλμίατρος πιθανόν να σας συστήσει να υποβληθεί το παιδί σε διάνοιξη του πόρου χειρουργικά. Η εγχείρηση είναι ιδανικό να γίνεται στην ηλικία μεταξύ 8-12 μηνών. Τα ποσοστά επιτυχίας διάνοιξης του πόρου σε αυτή την ηλικία είναι 85-95%. Όσο μεγαλώνει το παιδί τόσο μειώνεται και το ποσοστό επιτυχίας. Η επέμβαση είναι απλή, έχει μικρή διάρκεια, γίνεται υπό γενική αναισθησία. Είναι καλύτερο να γίνεται από παιδοοφθαλμίατρο ο οποίος έχει μεγαλύτερη εμπειρία σε επεμβάσεις στα παιδιά. Ο χειρουργός βάζει μέσα στον πόρο ένα πολύ λεπτό μεταλλικό σωλήνα και στη συνέχεια βάζει ένα φυσιολογικό ορό για να σιγουρευτεί ότι έχει διανοίξει.

Συμβουλές

Σε περιπτώσεις που παρατηρούνται ένα από τα ακόλουθα θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

Το μάτι φουσκώσει ή κοκκινίσει.

Όταν παρατηρήσετε κόκκινο σημάδι στη γωνιά του ματιού.

Το μάτι παρουσιάζει ένα κίτρινο πυώδες υγρό.
Γράφει ο Δρ. Αδάμος Χατζηπαναγή, Παιδίατρος.